rövid

Címkék: politika

2008.03.03. 08:47

Sokat olvasott Tóta W. Árpád szösszenete Nabucco-témában (ezúton szégyellem magam a tárgyi fatális tévedéseimért, pár hete átjavítottam a nabuccós bejegyzésem gazdaságföldrajz óra után - mea maxima culpa).

Röviden: a Közép-ázsiai államok orosz gazdasági-(politikai poszt)függésben vannak, ha Nabuccón jönne a gáz, éppúgy nyomot hagyna az árán az orosz gázpolitika, mint ha egyből a Déli áramlaton jönne. Különben is mi a pattogás tárgya, a nép úgysem ért hozzá, és csak azzal foglalkozik, hogy emelkedik a gázár. A gázár pedig minden opció esetén emelkedni fog.

magánvélemény:
Az viszont nem úgy van, hogy a Közép-ázsiai államok a Nabucco megépülése esetén is Oroszország medvebocsai maradnának. Egészen egyszerűen azért, mert ma ezek az államok Oroszországon keresztül tudják értékesíteni a szénhidrogéneiket a világpiacon, míg ha épülne egy másik "kereskedelmi út", nem Oroszországon át, nyilván csökkentené a ruszki hegemóniát. Nem szüntetné meg, egy cső nem old meg semmit. De azért már valami.

A bejegyzés trackback címe:

https://pityutanarur.blog.hu/api/trackback/id/tr27363012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sudi XD :D · http://sudnusi.blog.hu/ 2008.03.03. 19:32:47

Hámá! Te csináltál nekem ekkora nézettséget?

pityutanarur · http://pityutanarur.blog.hu 2008.03.03. 20:39:43

igen. nem. én már nem is tudom. kizárt.
süti beállítások módosítása