keddi

Címkék: politika

2008.02.19. 18:31

látom a Fiatal Baloldal azzal kampányol a reform (nem én mondtam) mellett, hogy a diploma jelenleg vécépapírnak jó egyedül.
Kérdéseim:
- mi a véleménye a Fiatal Baloldalnak arról a hipotézisről, hogy a diploma értéktelenedését az okozza, hogy annyi helyen és olyan ésszerűtlen keretszámban folyik egyetemi oktatás?
- miben látja a Fiatal Baloldal a felsőoktatás problémáját: abban, hogy jelen gyakorlat mellett nincs mód színvonalas felsőoktatásra, beleértve azt is, hogy túltermel, vagy abban, hogy az állam túlköltekezett, és most pénzre van szüksége?
- a Fiatal Baloldal szerint az egyetemek finanszírozására milyen hatással lesz a demográfiai hullámvölgy? Magyarázatként: a jelenlegi, vagy a tervezett finanszírozási gyakorlat miatt szerintük fognak-e fölvenni segg hülye embereket az egyetemekre, csak azért, hogy kitöltsék a keretszámot, hogy legyen elég pénz?

vélemény:
1. mivel már közkézen forgó bölcsesség, hogy nincs szükség 72 felsőoktatási intézményre, ideje lenne bezárni néhányat. Akkor is ha fáj - fogjuk fel úgy, hogy gazdasági háború van, és elég szarul állunk.
2. ne a hallgatók mennyisége számítson az egyetemek pénzelésében, mert a tapasztalatok negatívak ezügyben. Vagy emeljék a kvótát, hogy egy tanárra kevesebb hallgató jusson. Lehet tömegképzés színvonalasan is. Jelenleg akol-hatás érvényesül.
3. [ezt mi hallgatók is megtehetnénk] szembesítsék a problémás tanszékeket/intézeteket a nemzetözi élvonallal, ne legyen Edinkából adjunktus, és D.G-ből doktor, ha ostoba és ék.
4. ha már az érettségit kell figyelembe vennie az egyetemnek a felvételinél, az egyetemi autonómia értelmében az egyetemek állítsák össze az érettségi feladatlapokat. Egyúttal: ha már középszintű érettségivel ugyanúgy lehet felvételizni, mint emelttel, akkor ne legyen kétszintű érettségi. Úgy olcsóbb, és kevesebb a papírmunka.
5. hogy színvonalasak maradhassanak az egyetemeken a reálszakok, ne csökkentsék a reál tárgyakat a középiskolákban. Inkább kísérletezzenek ki olyan oktatási módszert, amivel többen megértik mondjuk a kémiát.
6. és mivel általános iskolából mennek középiskolába, onnan meg felsőokulni, nem pedig fordítva, így a reformokat az elején kezdjék, az általános iskolával, de legalábbis tűzzék napirendre azt is.
7. az esztétika jegyében egy hetedik véleménypont: ha én egy ellenzéki párt tagja lennék, amiben lenne szavam, amellett, hogy ellene szavazok a felsőoktatási reformnak, a társadalmi megegyezés jegyében (és mert én is érzem a modernizálás szükségét) készítenék egy másik felsőoktatási reformjavaslatot. Nekem most úgy tűnik, hogy a parlamentben senki sem akarja megreformálni a felsőoktatást, a kormány egyszerűen pénzt akar, az ellenzék pedig ellenkezik. Konstruktív vitapartner, ahogy a nemzetközi verseny megkívánja. Pesszimista zárszóként egyet: gimiben másra mondtuk, de most ide is jó: "Így volt, így lesz."

További zárszóként pedig:
Akinek így is épp eléggé tele van a fasza hócipője, ő nézze meg ezt:


Aki pedig inkább elmélyedne a borúban:

A bejegyzés trackback címe:

https://pityutanarur.blog.hu/api/trackback/id/tr86346023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pityutanarur · http://pityutanarur.blog.hu 2008.02.20. 21:44:56

bár így Csucsu iskolatárs elgondolásait olvasva vele is egyet kell hogy értsek, nem nekem való ez a véleményalkotás... katt:
csucsuka.blog.hu/2008/01/29/de_nehez_az_iskolataska_4
süti beállítások módosítása