10. 06.

2008.10.06. 19:10

Világért sem szeretnék ünneprontó lenni a nehézkes gondolataimmal, de ma a fél napomat a könyvtárban töltöttem történelemmel foglalkozva, és mielőtt eljöttem onnan, még lekaptam egy '48-as témájú könyvet a polcról, hogy magabiztosan írhassak arról, amivel ezen a napon alig foglalkozunk, és én is csak szakmai "ártalomként".

Az aradi 13 kivégzésével egy napon végezték ki gróf Batthyány Lajos miniszterelnököt is. Számomra ez azért fontos, mert Batthyány kivégzéséről alkotott véleményem majdnem egyedüliként élte túl  sikeresen az egyetemi látószög-tágulásomat, és továbbra is az "aljasság áldozata" maradt az ex-miniszterelnök. 1848 szeptemberében a legálisan hivatalban lévő Batthyányi kormány lemondott, utána néhány hétre egy ideiglenes kormány élén működött és hatott az államférfi. Miután ennek mandátuma lejárt októberben, a de jure illegális Országos Honvédelmi Bizottmány (viszont de facto nagyra értékeljük) alakult meg helyette, aminek Batthyány már nem volt tagja. Még a császár szemszögéből sem tűnik igazságosnak, pusztán praktikusnak, hogy a szabadságharc leverése után Batthyányit is kivégezték. Szemetek...

Ugyanakkor ha megnézzük hogy Batthyány kormánya milyen státusz védelmében keverte a kártyát, "milyen szent célért küzdött"... [12 pontra gondolok, bár ez csúsztatás, de ez csak egy blog és szóltam előre.] szóval nem haltál meg veszett ügyért Lajos:

 

 1848  2008
1. Kivánjuk a' sajtó szabadságát, censura eltörlését. eltörölték.
2. Felelős ministeriumot Buda-Pesten. felelős, Budapesten.
3. Évenkinti országgyülést Pesten. gyűl itt már mindenki. Sűrűbben is.
4. Törvény előtti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben bevezették.
5. Nemzeti őrsereg Honvédség. (+gárda hihi)
6. Közös teherviselés eltekintve az adócsalóktól megvan ez is.
7. Urbéri viszonyok megszüntetése a komcsik precíz utómunkálatai után  kétség sem fér a sikerhez.
8. Esküdtszék, képviselet egyenlőség alapján Lilla? (igennek veszem)
9. Nemzeti Bank
10. A' katonaság esküdjék meg az alkotmányra, magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a' külföldieket vigyék el tőlünk kishíján. A szövetségest segíteni ér?
11. A' politikai statusfoglyok szabadon bocsáttassanak Nem érték meg 2008-at
12. Unio

Félig. Erdély, Felföld, West Ungarn kontra Felső-Tisza vidék és Bácska. (oké, revíziós terminológiával: Erdély, Felvidék, Burgenland kontra Kárpátalja és Délvidék)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lehet hogy már szakállas, mindegy, én most készítettem ilyet először

A bejegyzés trackback címe:

https://pityutanarur.blog.hu/api/trackback/id/tr41699919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lillusz 2008.10.11. 01:42:17

Esküdtszék: nálunk ez nem nagyon van. Vannak viszont ülnökök.
süti beállítások módosítása