Ígértem, hogy kifejtem, miért tartom egy ígéretes eszköznek a Google Plus-t. Felkapott téma lett a Google Plus és a Youtube még szorosabb összekötése, anyázik mindenki. Említést sem érdemelne, ha a Google az egészet föl sem venné, csak menne tovább magabiztosan a siker útján.

Dióhéjban az történt, amit bizonyára már észrevett mindenki, hogy a Google Plus fiókkal lehet kommentelni a YouTube-on, és ezek a kommentek a Google Plus üzenőfalatokon is meg fognak jelenni (legalábbis kéne). Ez egy nagyon erőszakos húzás, fent voltam a YouTobe-on lassan 6 éve ugyanazzal a profilképpel és nicknévvel, erre meg kellett adnom a polgári nevemet, és elvesztettem a profilképemet. Ha venném a fáradtságot, visszatehetném, de mindenképpen egy kéretlen beavatkozás, amiből nekem semmi hasznom nem származik, csak a Google-nak, mert így rákényszerít, hogy csináljak ezt-azt a Google+ fiókommal, amit jóformán nem is én hoztam létre.

Ezért az internet népe gúnyosan kommentálta az oldal teljesítményét. Kedvenc videóm magyar felirattal:

A videóban ismertetett problémák valódiak, persze tipikusan első világ béli nyűgök. Mégis sokak kedélyét felborzolta. A YouTube-Google hirtelen egy gonosz mostohaapa lett a youtuberek szemében. A fiatalos, dinamikus vállalat egy kövér brit gyarmattartó iparmágnás stílusában pózol, pedig emlékszünk még mit reméltünk tőle, mikor Kína cenzúrázni akarta a Google keresőjét. Most, hogy a Google ennyire arrogáns lett, idő kérdése volt csak, mikor válik a tizenévesek céltáblájává.

A történet ezen a ponton fut fel. Múlt héten, vagy a hétvégén megjelent a neten ez a videó, és már az első napon 200.000 fölé szökött a megtekintése. Az emberek széttépték, vitték mint a cukrot, és viszik ezekben a percekben is, egyre inkább. A közösségi megosztások egy észrevehető részét az ebben a témában készült videók teszik ki, és egészen olyan motívumai vannak a dolognak, mint egy klasszikus értelemben vett forradalomnak.

Ezt a videót nem kell lejátszani, de a teljesség kedvéért beágyaztam. Ugorjátok át!

A srác arról beszél, hogy a múltkor készített egy videót arról, hogy a YouTube kommentelés mennyire megváltozott ezzel, hogy összekötötték a Google Plussal. És hogy mennyire durva, hogy tök nagy volt a felháborodás, mégis a videóhoz érkezett kommentek közül a top kommentek mind pozitívak voltak. Ami azért lehetetlen, mert óriási felháborodás volt, és ha a videót több ezren lájkolták, pár tízen pedig utálták, akkor a legnépszerűbb kommenteknek is ezt az arányt kéne tükrözniük.

Felháborodását nem tudta tényekkel alátámasztani, de most sikerült megfognia a Google-t: a videó, amin a csaj énekel, nyilvánvalóan szétrobbant a neten, és mára már több millióan látták. Bugyuta dallam, egyszerű refrén, és harag sugárzik belőle, amivel az ember a legjobban tud azonosulni. Ennek ellenére a számláló 780.000 megtekintés körül lefagyott, és azóta sem mozdult tovább. A top kommentek pedig a csajt fikázzák, és a Google Plus rendszerét dicsőítik, és még reklámvideókat is ajánlanak a témával kapcsolatban.

A konfliktus vázlata tehát a következő:

1. elhibázott fejlesztés a Google részéről (nem működő funkciók, kéretlen regisztráció a Google Plusban)

2. fikázó kommentek, amik vírusként terjednek és uralni kezdik a közvéleményt

3. a Google finom módszerekkel ugyan, de próbálja elnémítani ezeket

4. ez újabb ellenkezés hullámot indít

5. ?

Mi lesz a folytatás? Nem lehet az internetet cenzúrázni, ezt a Google tudja a legjobban, úgyhogy valószínűleg a dolgot hagyják elfelejteni, ami menni is fog, mert amilyen harcias most a youtuberek tömege, annyira filmkritikákat töltenek majd fel a hétvégén. Kivéve, ha a Google töröl egy-két videót, mert akkor az lesz a téma.

Ha ez a vihar elül, akkor tulajdonképpen túl is jutunk a Google Plus erőszakos terjesztésén, és ott találjuk magunkat a Google Plus kényszerű sikertörténetének hajnalán. Nem tetszik, fantáziátlan, ál-trendi, és nem volt rá szükség, mégis van. És sokkal többet tud, mint a Facebook. A Facebooknak megvannak a maga korlátai, mégpedig hogy egy közösség oldal. A Google viszont az internet maga. És ha az internet népe nem is, de a webfejlesztők biztosan elkezdik a Google Plus kínálta lehetőségeket kiaknázni, mert míg a Facebooknak nincs keresője, a Google-nek van, ezért mégis kihez dörgölőzzön egy tartalomszolgáltató?

Kérdés az, hogy a Google irányítja az internet trendjeit, vagy a felhasználók választása. 

A bejegyzés trackback címe:

https://pityutanarur.blog.hu/api/trackback/id/tr895630195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása