Ki volt előbb?

Címkék: történelem

2007.01.28. 17:01

Mar frusztral (hogy kell irni ezt?) hogy ennyit irok a blogomra, remelem a vizsgaidoszak utan mar masra is lesz idom... Ugyhogy most kiprobalom, milyen ekezetek nelkul irni.

Ennyi elég is. Két magolás közt megnéztem, van-e új Matula, és volt, és az olvasói levelek közt volt egy, amelyik az egyik - általam nagyra értékelt - cikket firtatta. Itt a cikk. Előbb a cikket, aztán ezt a levelet:


"Tisztelt Magazin,

Mélységesen fel vagyok háborodva ezen az összehasonlításon, a legtöbbje annyira idióta alpári stílusban van megfogalmazva, hogy Gyurcsány Ferenc is irigykedhetne. Csak a kiigazítás kedvéért, néhány információ:

Történelem: a szlovákok már a magyarok érkezése elott a Kárpát Medencében tartózkodtak. A magyarok mindent, ami a letelepedett életmóddal jár, tolük tanultak, ugyanis fogalmuk nem volt a földmuvelésrol:

Zászló: A kettoskereszt a Nagymorva Birodalom szimbóluma volt, onnan vették át a magyarok. Ennyi

Európa ma is rettegi a magyarok nyilait: Ezt ugye nem gondolják komolyan?

A szlovák városoknak elobb volt magyar nevük: járjanak után Szarvas, Békéscsaba, Mezoberény, Pilisszentkereszt (még sorolhatnám) történelmének...

Síelés: Az istennek jönne a szlovák Magyarországra síelni, amikor nincs itt egy normális pálya??? Ott van a Magas Tátra, százával vannak a kituno pályák!

A magyar vendégszeretet híres: aha, foleg amikor nyugati turistákat a bárokban, vendéglokben úgy leszedik pénzrol, hogy csak a fejület kapkodják...volt már rá példa, hogy egy dán férfinak 1000.000 Ft-ot számláztak egy üveg borért....nagyon vendégszereto, mondhatom

Városok: ezek szerint még nem jártak Besztercebányán, Kassán, Eperjesen, Zsolnán....érdemes megnézni a városok honlapját

Nemzetiség: Ugyanolyan arányabn bannak köztük zsidók meg cigányok mint itt. Egyébként nem vagyok benne biztos, hogy Önök nem-e ebbe a kategóriába tartoznak.

Rubik kocka: magyar találmány, tény, büszkék lehetünk rá.

Az a baj, hogy ezzel úgysem gyozöm meg Önöket, az ilyen emberek annyira elvakultak, hogy kár a szófecsérlés. Egy kérdésem lenne. Mi történne akkor, ha a magyarok és a szlovákok beülnének valahová sörözni, ezeket a dolgokat elfelejtenék és értelmes dolgkról beszélgetnének, mint pl. a foci, forma 1 és a nok??? "

A Matula elég nagy jelenség, pont tegnap írtam a Boratról - hát ahhoz tudnám hasonlítani. Fanzinból indult sajtótermék, ezt a szabadságát végig megtartotta. Az írások jó része nacionalistaként hangzik, de kár volna komolyan venni a hangzást, vagy akármit, ami ott található. Az olvasói leveleket olvasva valószínűleg éppúgy fogják a fejüket a felháborodott levelektől, mint a seggnyaló levelektől - olyan, mintha Sasha Baron Cohen kapna levelet az üzbégektől, hogy hajrá, és kapna levelet a kazakoktól, hogy kabbe! Vagy palesztín-zsidó felállásban ugyan ez. De jöjjön a történelem!

"Történelem: a szlovákok már a magyarok érkezése elott a Kárpát Medencében tartózkodtak. A magyarok mindent, ami a letelepedett életmóddal jár, tolük tanultak, ugyanis fogalmuk nem volt a földmuvelésrol:"

A szlovákok nem tartózkodtak a magyarok érkezése előtt a Kárpát-medencében. A szláv népek kialakulása (etnogenezise) nem olyan régi. Az ukránok esetében a nyelvük a 14. századtól tekinthető külön nyelvnek, kulturálisan pedig még később váltak le az oroszokról. A helyes szóhasználat a 'szláv'. Valóban, szlávok már Árpád fejedelem ideköltözése előtt is voltak itt. Ahogy magyarok is, de kétségkívül a szlávoké az elsőbbség, hacsak nem olvasunk Mario Alineit. :) Ami a letelepedett életmóddal járó szavainkat illeti...

Például az ispán és a nádor közigazgatási tisztségeket egy ideig szláv eredetűnek tartották. Ez egyre valószínűtlenebb, főleg abból kiindulva, hogy a délszláv törzsek milyen közigazgatási szervezettséggel rendelkeztek, vagy a velünk egyidőben monarchiára váltó cseheknél. (Király szavunk frank eredetű, de szláv közvetítésű, na)A földműveléssel kapcsolatos szavak kazár időkből származnak. A puszta-övezetben egyébként a földművelés elég régi időkre tekint vissza, hiszen Hérodotosznál olvasható valamilyen szkíta király dolga, hogy a Targitaosz hegyen az égből az isten(ek) aládobták neki az ekét, a sarlót, meg még néhány ilyen dolgot. Szóval Árpádéknak volt módjuk -egyébként Európa legjobb termőtalajú területén- nemcsak megismerni, hanem használni is a földművelő eszközöket. Nyilván volt rá szavuk.

[Ha már itt tartunk, függetlenül a levéltől, a grúzokat hadd fényezzem egy kicsit: azt hinnénk, a szőlőtermesztés valami mediterrán dolog. A szőlőművelést profi szinten először a grúzok űzték. Akárcsak a vas megmunkálását - nem véletlen, hogy Prométheus legendája a Kaukázusban játszódik.]

"Zászló: A kettoskereszt a Nagymorva Birodalom szimbóluma volt, onnan vették át a magyarok. Ennyi"

A Nagymorva birodalom Árpád fejedelem sikeres hadpolitikája folytán a 9. században felbomlott, a kettőskereszt viszont csak III. Béla (1172-1196) uralkodásával került bele a királyi pecsétbe. III. Béla Bizáncban nevelkedett, ez hosszú történet, a magyar trónra kerülve REFORMOKAT hajtott végre, például bevezette a perek írásos rögzítését, és az ortodox szimbólum, a kettőskereszt is ekkor jelent meg a közigazgatásban.
Ettől még lehetett a Nagymorva Birodalom szimbóluma, hiszen Kirill püspök eredményesen térítette meg a szlávokat, Kirill, aki görög területekről származott, tehát a keresztény szimbólumok keleti verzióit "nyomatta". A szlovákok vették át a Nagymorva Birodalomtól, mert nem tudják, hogy a Nagymorva Birodalomban a szerbek sokkalta érintettebbek, mint a csehszlovákok. Még ha annyira meggyőző is a Morvamező, Morva folyó, Morvaország elnevezés. Bővebben: Boba Imre: A Nagymorávia története.

A többi hozzászólásra a Matula úgyis reagált.

A bejegyzés trackback címe:

https://pityutanarur.blog.hu/api/trackback/id/tr2731697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása