Államforma: bürokrácia

Címkék: jelenségek

2007.05.19. 00:22

Nem az állam, és nem a bürokratikus berendezkedés a téma. HÖK-alapú moralizálás. A Boráros téren megállt a villamos, az ajtóba álltam, miután mindenki fölszállt, aki akart. Egy nő még odajött: "Ez a villamos négyes, vagy hatos?" "Nem tudom." Ránézett a mellettem állóra, az sem tudta. Senki sem. "Senki sem tudja, mi!? Higgyem is el..." és elódalgott.

Arra gondoltam, mennyi szerven kéne átvinni az ötletet, hogy ki legyen írva több helyen is a villamos négyes- vagy hatossága. Sőt, eszembe jutott a Hallgatói Önkormányzat képviselőjelöltjeinek kampányszövege. Kettő.

Lenne több is, de azok unalmas belsős kekeckedések. Viszont:

"(...)Ez az állapot az ELTE-s diploma hosszabb távon való leértékeléséhez vezethet. Képviselőként ez ellen tudnék tenni(...)"

Itt ugye a "tömeges elitképzés" problémájáról van szó: az öt éves lexikonképzést három évbe paszírozták (a bologna-folyamat égisze alatt), nagy a törés a gimi és az egyetem közt, úgyhogy sokan (bár kevesebben, mint sokan hiszik) lemorzsolódnak. A tömegben profivá váláshoz már ambíció kell, míg ez kis létszámban az egyetemmel járó dolog.

Azok az egyetemek, amelyek ki tudják kerülni az sorozatgyártást, jobb diplomát adnak, mint az ELTE. Erre előbb-utóbb rájönnek a munkaerőpiacon, úgyhogy leértékelődik az ELTE-s diploma.

A képviselő-jelölt minden bizonnyal jelentős pr-tevékenységet fejtene ki az üzleti szférában, és lobbizna a minisztériumnál a felsőoktatás megreformálásáért, de elsőként a minisztériumi holdudvart hatástalanítaná...

Van másik:

"Elpusztítani a fogyasztói társadalom ártalmait. (...)Intelligens teremtő elmélet sárba tiprása. Kurt Vogennut emlékmű létrehozása. (....)"

Ez valószínűleg csak poén, bár az egyetemen szoktak ilyenek mászkálni. Ha tényleg nem poén, akkor magáért beszél. Egyébként az ilyenhez nem kell képviselőnek lenni. Megkaparintja a Nyúz főszerkesztőségét, és jól megmanipulál minket. Még emlékmű is lehet, közfelajánlásból.

---

Valami hasonlóság mégiscsak van a villamos-probléma és a kampányszövegek közt: a felsőoktatás színvonalának emelése például jó ötlet, mégis, ki az, aki egyátalán hatóképes a dologban? Mert ha a jogszabályok meg is születnek, nem születnek mellé tanárok. De a jogszabályok sem születnek meg, mert ahhoz a finanszírozást is át kéne rendezni. Az meg már egy másik minisztérium. Annyi felelőst kéne megmozgatni a siker érdekében, hogy abból az energiából (pénzből) az ember inkább céget alapít...

A bejegyzés trackback címe:

https://pityutanarur.blog.hu/api/trackback/id/tr6383576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása