ha a Totalcart nem olvasod

Címkék: jelenségek

2007.11.25. 16:31

Utánanéztem a hibrid autóknak, a nővérem kérésére (és akkor már a Nyúzba is hasznosítottam). Totalcar az egyértelmű befutó, már sokadszor melengeti meg a szívem, ott olvasom a legtöbb hasznosságot. Ennek azért örültem, mert direkt angolul kerestem, hogy többet találjak, de legrészletesebben magyarul olvashattam, ami most egy kicsit visszaédesgetett a haza csecsére...

Maradt még a tizenéves hirtelenségemből, így aztán teljesen besózódtam, hogy a Honda kiadta már a jövő autóját, de ez még pénteken volt, úgyhogy nem ezzel kezdem. Tudnotok kell mindenképp arról, hogy hibrid autót venni nem érdemes, annak ellenére, hogy még csak most feküdtek rá igazán az autógyárak. (a Toyota meg már 1997 óta gyárt) (Kína is előállt egy modellel, készek ezek! A pendrive-om is kínai, teljesen esztétikus, és két év garancia van rá. Tyukszarban nyomorognak, aztán a duplaműszakban pendriveösszeszerelő gépeket kapcsolgatnak) De akkor is fölösleges, mert a hidrogénüzemű autó sokkal szebb és jobb, és egyszer biztosan megfizethető lesz.

Röviden a hibridről mégiscsak, a nővérem kedvéért: két motor van a hibridautókban. Az elekromos az induláskor és alacsony sebességeken hajtja az autót, a benzinmotor pedig nagyobb sebességen. Csak a városban fogyaszt kevesebbet a hagyományos autónál. Ráadásul már a dízelek közül is van olyan, ami lenyom egy hibridet. (kibocsátás és fogyasztás terén) Szóval a hibridek fölöslegesek.

Ezt az evolúciós kerülőt remélem mi kihagyjuk.

Tesla Roadster - wáó! Komolyan.

De az elektromos autók sem olyan jók, mint a hidrogénautó. Főbb összetevői: hidrogéntartály a csomeszban. Ülés alatt akkuk. Kézifék alatt a tüzelőanyag-cella. Motorházban a villanymotor. Szóval a kézifék alatt hidrogénből áramot állít elő a Cella, szóval mégiscsak villanyautóval van dolgunk. a Cella pedig nem túl trükkös, a gond inkább a hidrogén "honnan, bázze?"-jával van. Nincs tiszta hidrogén. Elektrolízissel vízből is lehet szedni, de ahhoz áram kell, a hidrogén pedig ahhoz kell, hogy áramot termeljünk, szóval ha a hidrogénhez, amiből áram lesz, áram kell, akkor annak nincs értelme. Úgyhogy találja fel valaki a "csak úgy simán kiveszi a vízből a hidrogént" eljárást.

Plussz a ráadás:
Azt írtam, "a Cella pedig nem túl trükkös". Ez talán sértő a Cellára nézve, meg a kutatókra. Arra gondolok csak, hogy teljesen érthető, hogy lesz hidrogénből áram. Van egy membrán (mondjuk egy platinahártya, mint a Honda FCX tüzelőanyag-cellájában), aminek az egyik oldalán a hidrogén van, a másik oldalán levegő, amiben meg oxigén. A hidrogénmolekula felbomlik (ez mondjuk trükkös) két protonra és két elektronra. Ionizálódik ugye. A membrán két oldalán elektromos feszültségkülönbség alakul ki, úgyhogy trükkös vándorlás történik, a protonok átmennek a membránon. Ez így van, el kell képzelni, és kész. Namost gondolom az elektronok meg valami bedugott vason távoznak (a neten talált magyarázat [dr. Emőd Istváné] számomra nem elegendő,(vigyázz, PDF!) ezt írja: "Az elektrolit nem képes elektronokat vezetni, az elektronok, amelyek a negatív elektródnál felszabadulnak külső körön keresztül kell mozogniuk.") Szóval kivezetik az áramot gondolom, máskülönben nem menne az elektromotor. Hát ennyi. A kipufogón pedig az égéstermék távozik: víz. Elég zöld, nem?

Plusszplussz ráadás: Emőd István diasorának utolsó előtti kockáján 2030-ra prognosztizálta a hidrogéntárolás megoldását, és még későbbre az első olyan autót, ami nem bocsát ki szén-dioxidot. A dia 2004-es. Három év alatt összejött egy s más...

A bejegyzés trackback címe:

https://pityutanarur.blog.hu/api/trackback/id/tr22241364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balu · http://azigazzy.freeblog.hu 2007.11.25. 16:59:48

Most mivan, a hidrogén előállításhoz persze hogy áram kell, de itt azon van a lényeg, hogy szállítható, autóbeépíthető energiaforrás kell, nem?

A hidrogénelőállításhoz való áramot meg majd termelik az árapályerőművek, a napelemek, a fúzióserőművek, vagy hát addig is valami termeli. A lényeg, hogy utána palackozni lehet a kilozsúlokat, amik hajtják a kocsit.

Balu · http://azigazzy.freeblog.hu 2007.11.25. 17:01:57

Ja, de a hibridautó tényleg nem megoldás, inkább a parasztvakítás kategória...

pityutanarur · http://pityutanarur.blog.hu 2007.11.25. 19:37:18

á igen, el is felejtettem képet betenni a south parkból :)

Balu · http://azigazzy.freeblog.hu 2007.11.26. 20:42:42

Ezt most csak én nem értem?
süti beállítások módosítása