hétfő reggeli

Címkék: politika

2007.12.10. 10:02

Olvasható a hír, hogy Almássy Kornél, az MDF alelnöke az alsó tagozatos buktatást visszaállítaná, a PISA felmérés eredménye miatt (kb.).

Először is mérhetetlen öröm, hogy egy politikus egy problémával foglalkozik. Ezt meg kell dícsérni, több jó szót úgysem fog kapni A.K.

Minden PISA-ról szóló cikkben benne van, hogy ez egy olyan felmérés, ahol nem a tudást, hanem a képességet mérik fel. Meg kell érteni a gyógyszeresdobozon álló tilalmakat (=szövegértés), tudni kell például kiszámolni a fölvett áruhitel visszafizetendő összegét (=százalékszámítás), stb. Csupa olyan dolog, amit a felmérés szerint szegény iskolás nemzettársaink nem tudnak elég jól. Csupa olyan dolog, ami az élethez kell.

Amúgy is nagy adattanulás-ellenes vagyok, úgyhogy a PISA felmérés mellett bármikor körültekintés és puhatolózás nélkül fanatikusan kardot rántok. Ahogy azt már évek óta látják a minisztériumban, nem csak a PISA felmérés tükröz rossz képet, hanem egy másik is, aminek a neve nem jut eszembe, de az a lexikális tudást méri fel, nem a gyakorlatit. Tehát még azt sem lehet mondani, hogy a magyar kópék nem életrevalók, viszont kockák. Hanem lámák.

Van egy tanulságos írás a 2000. évi PISA felmérés kapcsán itt. Ami nagyon tetszik belőle, az ez: Régen csúcsok voltunk. Most középkategória. Mi változott réghez képest? Régen egészen pontosan a természettudományokban voltunk nagyon jók. Mi történt a természettudományok oktatásában? Csökkent az óraszám, a társadalmunkban pedig alaptétel, hogy összeadni nem tudni nem vérciki. "Matekból mindig is gyenge voltam - én is" és társaik.

Most 2007 (!) van, és a reálórák csökkentését tervezik ismét.

Pedig nyilván mindenki észrevette, hogy a technika már nem a kutatók és a gazdagok előjoga, hanem a zsebünkben van. És szart se tudunk róla. Tegye fel a kezét, aki tudja, mi a különbség az LCD és a plazma technológia között. Pedig ez simán középiskolás kémiaanyag.
Az is tanulságos, hogy 2006-ban az ELTE-re felvett hallgatók kémia, fizika szakokon a szintfelmérő teszten 70%-uk elhasalt, matekból csak 50%-uk. Ez nem a felvételi hiánya, ugyanis matekból korábban is volt szintfelmérő, és a felvételis rendszerben is ugyanilyen volt a sikertelenség.

Annyit akarok csak kihozni az egészből, hogy én nem vagyok javaslattal előálló politikus, mégis itt most felsoroltam legalább három adalékot a PISA eredményhez, amely adalékokból nem az következik, hogy alsó tagozatban buktatni kell.

Persze a természet tudományos oktatás megújítsát politikusok is jónak látnák, csak éppen inkább nem foglalkozik az egésszel túl sok mindenki. Én sem foglalkoznék vele, ha nem lennék tanárszakos. Pedig egyáltalán nem mindegy, hogy 18 évesen milyen emberek kerülnek ki a középiskolából. Értelmetlenül kiégett magyarok, vagy kreatív finnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://pityutanarur.blog.hu/api/trackback/id/tr87258821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása