magyar dzsungeldiplomaták

2009.01.25. 12:56

Micsoda csemegére bukkantam a könyvben! Aztán megnéztem mit lehet találni a témában az interneten.

Felvezetőnek legyen itt a híradó egyik témája: katt!

Aztán a Múlt-kor (MTV) egyik adása (lehet hogy lassan tölt be):

Ha nem lehet lejátszani, itt a link.

Van egy "bőséges" összefoglaló (ilyenről könyveket szoktak írni, de netes viszonylatban ez tényleg bőséges) itt a link.

Az összefoglaló végén fel van tüntetve néhány forrás, közülük az egyik nagyon tetszett a személyes hangvétele miatt, úgyhogy azt közvetlenül idelinkelem. Egy magyar dezertőr búcsúlevél-félesége. Nem olyan hosszú, mint az összefoglaló :)

Hogy tudjátok hová kötni az egészet, a Vietnami háború dióhéjban:

A Második Világháború előtt Vietnam francia gyarmat volt. A Világháborúban Japán megszállta. A Világháború felszámolásakor brit és kínai csapatok vonultak be az országba, a Potsdami konferencia döntésének megfelelően. A briteket franciák váltották a brit-francia együttműködés jegyében. A katonai ellenőrzés így volt: az északi szélesség 17 fokától északra kínai (még nem kommunista, hanem a Csang Kaj-sek-féle), ettől délre francia csapatok állomásoztak.

A franciák viszont politikát változtattak, és inkább vissza akarták szerezni Vietnamot, úgyhogy nem ismerték el függetlenségét, támadni kezdték, a kezdeti sikerek után a harcvonalak megmerevedtek 1947-re. 1948-ban Kínában a kommunisták előrenyomultak, és kiszorították Csank Kaj-seket. Észak-Vietnamban onnantól a kommunista Kína ellenőrzött. Az USA külpolitikáját részben meghatározta az un. dominó-elv: ha egy országban kommunista fordulat következik be, akkor a szomszédos országokban is megnő ennek az esélye --> meg kell akadályozni a kommunista fordulatokat. Így az USA először anyagi, nem sokkal később katonai támogatásban részesítette a francia terveket: inkább legyen Vietnam francia gyarmat, mint bizonytalan "kimenetelű" önálló állam. A fejezetre azt tett pontot, hogy a franciák végső vereséget szenvedtek a Vietnami Demokratikus Köztársaságtól Dien Bien Phu erődnél 1954-ben.

Genfben nemzetközi konferencia ült össze, megállapodtak Vietnam kettéosztásáról. A kommunista orientációjú Vietnami Demokratikus Köztársaság Északra kellett hogy visszahúzódjon. Azonban a déli államban is inkább a kommunisták voltak népszerűek, kibontakozott egy kommunista gerillamozgalom, a Vietkong (1957). Az USA fellépett a Vietkong ellen, ezzel kezdődött a klasszikus Vietnami háború, ami egészen 1975-ig tartott, az USA vereségével zárult. 1972 karácsonyán Nixon elnök egy utolsó offenzívába kezdett, ami januárra kudarccal végződött. Nem maradt más hátra, mint elfogadni Észak- és Dél-Vietnam egyesülését Észak-Vietnam fősége alatt. 1973 januárjában tűzszünetet kötött a két országrész. Máricusban kivonultak az amerikai csapatok. Az Észak- és Dél-Vietnam közötti tűzszünet betartását onnantól nemzetközi misszió felügyelte: kanadai, indonéz, lengyel és magyar alakulatok. Nem jártak sikerrel. 1975-ben Észak-Vietnam egy határozott művelettel elfoglalta Dél-Vietnamot, ezzel pedig pont került a dolog végére.

A bejegyzés trackback címe:

https://pityutanarur.blog.hu/api/trackback/id/tr24901165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása