Bérleti jog

2010.08.13. 12:10

Mi az, hogy bérleti jog eladó? Kis keresgélés után megtaláltam ugyanazt a kérdést, ami bennem is felmerült, és ott van a válasz, amit gyanítottam.

Méltatlankodik bennem a nyárspolgár. Elképzelem, ahogy egy magániskolának lecsengetik az iskolába járási jogot, s utána fizetik a tandíjat.

Vagy egy boltnak először kifizetem a boltba járási jogot, s csak utána járhatok oda vásárolni.

Vagy a BKV beszedi tőlem az első bérlet megvásárlásakor a bérleti jogot, félmilliót, és csak utána vehetek havonta bérletet.

???

Hogyan tud létezni bérleti jog 2010-ben?

láttam például egy tipikus bazársoron (az is elég posztapokaliptikus jelenség) egy üzletet, ami eladó volt 1,5 millióért. Egy ruhaboltról van szó, ami valamilyen oknál fogva átvészelte a korai kilencvenes évek öltözködési zűrzavarát apránként felváltó nyugati stílusbevándorlást, és ma is lengyel piac hangulatban árul "női divatárut". Mindenki maga elé tudja képzelni. A hirdetést jobban elolvasva kiderül, hogy valószínűleg csak a bérleti jog adó el 1,5 millióért, hiszen az önkormányzat felé a boldog új tulajdonos majd fizetheti a havi 180.000 forintos bérleti díjat ezen felül. Mivan?!

Adott egy rosszul tejelő butik, amitől a tulajdonos meg szeretne szabadulni, mert már nem tudja kitermelni a bérleti díjat sem. Az otthonkákat még veszik, de a pisztáciazöld horgolt kardigánt és a kötött bézs melltartót csak elvétve. Már érezni a levegőben az eladósodás szagát.

De meg kell próbálni jól kijönni a bezárásból: papíron bérlőnek maradni, feketén eladni a bérleti jogot. Az zsebbe megy. A vevőnek az 1,5 millió még nem is olyan rossz: hivatalosan, az önkormányzatnak csengetve ez 3 millió forint. A vége persze úgyis az lesz, - mert azon a szemétdombon már senki sem kezd új üzletet -hogy a butikos végül egyszerűen csak felbontja a bérleti szerződését az önkormányzattal, ami aztán hivatalos kiírásban értékesíti valami lúzernek a bérleti jogot.

Bárcsak lenne egy bazársorom, amit hagyok lepusztulni, és még így is kétszer fejem meg a bérlőimet! Talán még védelmi pénzt is szednék egy idő után...

A bejegyzés trackback címe:

https://pityutanarur.blog.hu/api/trackback/id/tr582218870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása