csak ne kössön

2010.11.18. 14:54

Az új tanári életpálya-modell... a magasabb jövedelem méltányos, mert a jelenlegi nem az. Erről nem nyitok vitát, aki nettó 100 alatt keres, tanár-nem tanár, az éh- és lakbérért dolgozik. Kell-e keresni más munkát? Kell. És akkor ki tanít? Senki. Az jó? Nem. Vita lezárva.

Viszont a másik dolog, az a minősítéses ügy már olyan, ami sokkal izgalmasabb tanárként, mint külső szemlélőként. (Ja, másfél éve tanár lettem ám tényleg! Diploma, minden.)

Egyrészről biztató, hogy cselekvőképes kormányunk van, másrészről aggasztó, hogy nem tudunk evolúciós ugrást tenni. Ugye diktatúrából kilépve diktatúrában nevelkedettek neveltek minket. Mi másra vágyódnánk, ha nem határozott szavakra, erős iránymutatásra? Egyszer talán majd arra vágyunk, hogy a saját szavunk legyen határozott, de most még nem.

Milyen jó, hogy két év után pedagógus I. lehet az ember, utána meg pedagógus II., aztán mesterpedagógus, meg tudóstanár! Vizsgák, minősítések garantálják, hogy az adott tanár jó, és hogy a gyerekekkel amit művel, épületes. Szabvány. Minőségbiztosítás. Csavaranya lehet a tanár, és rácsavarhatják bármelyik iskolára, jól szolgál majd mindenütt, bekapcsolódik a munkába akár év közben is, csak a neveket kell megtanulnia. A módszer, a tananyag, a tanítás, a stílus ugyanolyan lesz, ha minden jól megy. Egyszerűen rend lesz. Végre rend lesz, nem kell foglalkozni a hülye oktatásüggyel!

A magam részéről viszont kétlem, hogy a minősítés hatékony lehet: bármilyen tanár is vagyok, még tolerálnak a szülők, a diákok és a kollégák, mégis az államvizsgán kettest kaptam pedagógiából. Mondjuk az azt jelenti, hogy átmentem, de akkor egyértelműen fogalmazok, nem szerénykedek. Nem vagyok rossz tanár, mégis rossz vagyok pedagógiából. A minősítés viszont még ezzel együtt is jó lehet. Kicsit olyan mint a tüdőszűrés.

Egyetlen dolgot nem fogok elviselni: a kötött szisztémát. A vastüdőt. A megszabott pulzusszámot, a kiszámított lélegzetet. Élek, más vagyok, hozhatok még újat is.

A bejegyzés trackback címe:

https://pityutanarur.blog.hu/api/trackback/id/tr282457239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sudi XD :D · http://sudnusi.blog.hu/ 2010.11.21. 14:22:44

feltámadt hamvaiból, köszönjük Tanárúr!

Sudi XD :D · http://sudnusi.blog.hu/ 2010.11.21. 14:23:41

húgod okosodására és látószószemszög tágítása végett kicsit többet is blogolhatnál, amúgy.
süti beállítások módosítása