Maconka, a világ közepe

2013.08.08. 20:50

Igen különös mendemondával találkoztam: a Nógrád megyei Maconkán egyszer az égből egy emberfej nagyságú aranygömb esett le a porba. A neten egy jobbikos oldal foglalkozott az esettel elsőként, és most a palóc világtalálkozó apropóján a netfolk.blog.hu is átvette ugyanazt a szöveget.

A mendemondával kapcsolatban néhány dolog igen különös. Az egyik, hogy az információ egy mondagyűjtésből származik, mégpedig Bosnyák Sándor gyűjtéséből, aki Csizmadia István hagyományos mesemondó révén rögzítette, hogy egyszer egy aranytárgy leesett az égből, erről értesítették a csendőrt és a földesurat, ők fölküldték Pestre vizsgálatra, a falubeliek pedig megpróbálták értelmezni az esetet (eredmény: Maconka a világ közepe). Magát a mondát nem sikerült elolvasnom, ugyanis ez egyedül a Palóc Múzeumban lelhető fel, a kéziratok között, máshol hiába keresném. Nincs mese, Balassagyarmatra kell utazni!

A másik különös dolog ebből jön: ez egy olyan monda, ami a modern korban keletkezett, és egy olyan eseményről szól, amit feltételezésem szerint nem csupán a palóc mesemondók, hanem a sajtó is megörökített.

A jobbikos összefoglaló szerencsére elég sok konkrétumot tartalmaz, lehet tudni, hogy Marsó Pálnak hívták a csendőrt, és lehet tudni, hogy a lehullott tárgy tiszteletére 1913. júniusában szent János szobrot avattak.

Aranygömb nem minden nap hullik le az égből, úgyhogy feltételezhetjük, hogy legalább a helyi újságok - két cipőkrém reklám között - említést tettek a dologról. Marsó Pál később, a Horthy-korszakban vitézi rangot kapott, így vannak róla egyéb adatok, és '56-ban idős emberként csoportot szervezett a környéken, tehát a belső elhárítás is vezetett róla aktát. Így könnyen kideríthető, hogy Marsó Pál 1910. június 1-től kezdte meg csendőri feladatait Maconkán, tehát az aranytárgy hullása ennél korábban nem történhetett. 1913 júniusában pedig már a tisztelet-szobrot avatták, úgyhogy annál később sem pottyanhatott semmi.

Eléggé érdekelt a dolog, úgyhogy átugrottam a tarjáni levéltárba, és átnyálaztam az archívumot: Nógrádi Hírlap, Pásztói Hírlap, Salgó-Tarján és Vidéke. A Pásztói Hírlapban hiába kerestem nyomát a furcsa esetnek, mert az öngyilkosságokon és a kocsmai verekedéseken kívül csak a távíróhálózat kiépítésének csúszásáról cikkeztek, a hatósugár egyébként is csak Tarig és Hatvanig terjedt, nevezhetjük "alföldi" beállítottságnak a figyelmet, nem foglalkoztak a hegyi népek ügyeivel. A Nógrádi Hírlappal az a baj, hogy Maconka akkoriban Heves vármegyéhez tartozott. Mivel a mennykőről közelebbi dátumot nem tudtam, ezért a szoboravatást kerestem, de arról nem volt szó. Kiderült viszont egy fontos dolog: 1910. júniusában látható volt a Halley üstökös, amiről az újság feljegyezte:

"A Halley üstökös esténként tíz óra tájban rendszerint látható a nyugati égbolton. Magja elég jól kivehető, csóvája azonban nagyon halványan látszik. Még mindig sok nézője akad." (Nógrádi Hírlap, 1910. június 5.)

A Salgó-Tarján és Vidéke hihetetlenül izgalmas olvasmány volt, és írt is Maconka környéki dolgokról, de az 1910-14 közötti időszakból pont hiányos az archívum. Vándorcigányok letelepítése, feminizmus, amerikai kivándorlás, japán előretörés, tari legények kocsmai verekedése a hadgyakorlatozó bakákkal, elmebeteg leány kórházba vitele, öngyilkosságok, családi tragédiák (a bakter 11 éves fia lelőtte magát, mert 1 napos elzárásra ítélte az igazgató), örömök (új lakóval bővült Salgótarján: Lipcsét, New Yorkot, Liverpoolt, Buenos Airest és más nagyvárosok asztalosműhelyeit megjárt nógrádi asztalos tért vissza). Egyszóval: a lapszemlém nem hozott sok eredményt.

A dolognak ennek ellenére néhány egyszerű lépéssel a végére fogok tudni járni. Eleve, a hipotézist már fel lehet állítani.

A) A mendemonda szerint Marsó Pál frissen kezdett csendőr volt, mikor a dolog lehullott az égből. Pont Marsó Pál beiktatására esett a Halley üstökös áthaladása, ami azért figyelemre méltó, mert az üstökösök törmelékeket hagynak maguk után. Ha ezt a törmelékzónát éppen keresztezi a Föld, akkor a nagyobb darabok be is csapódhatnak. Van a meteoritoknak egy érdekes fajtája, mikor a vas közé olivin vegyül, és ettől a meteoriton át tud hatolni a fény, maga az olivin sárga színű kristály, tehát természettudományi szempontból nem kizárt, hogy éppen összejött egy ilyen tünemény 1910 júniusán. Sárga meteorit - aranysárga - és emberfej nagyságú, ami tekintélyes méretű egyébként, az emberek nyilván az ismert formákhoz és anyagokhoz kötötték az ismeretlen jelenséget. Gömb az égből, és kész. Emberfej nagyságú. Olivin tartalmú, sárgás kristályokat tartalmazó mennykő? Frászkarikát! Aranygömb. Elképzelhető, hogy a helyiek még mennykőről beszéltek, de a szomszéd falunak már aranygömböt mondtak.

Meteorite-pallasite-Glorieta-580x425.jpg

Ennek az igazolásához meg kell győződni arról, hogy a Halley üstökös keresztezte-e a Föld pályáját (hullhatott-e a törmelékéből a Földre), illetve hogy lehetséges-e, hogy belőle olivin tartalmú meteor váljon ki. Legalább ennyi, és még ekkor sem biztos.

B) Fej nagyságú, szabályos aranygömb hullott le az égből 1910 és 1913 között.

Ennek igazolásához át kell nyálazni a Heves megyei hetilapot, illetve meg kell nézni a Nemzeti Múzeum tárgyfelvételi jegyzékét, mert elég sanszos, hogy oda küldték fel vizsgálatra. Valószínűleg a tárgy elpusztult, vagy ellopták a háborúk alatt, de a leltári nyilvántartásból aligha törölték ki. Másik tippem lenne még a Földtani Intézet.

Fontos volna még a monda teljes verzióját megismerni (Palóc Múzeum Néprajzi Adattára, 1970., kézirat), hátha több konkrétumot meg lehetne tudni, ami alapján célirányosabban lehetne az újságokat böngészni.

Ha nem csak a rivalizáló falusi nagyzolásnak köszönhető az aranygömbről szóló híradás, akkor páratlan szenzációt sikerül leporolni, ha viszont "csak" meteorit becsapódásról van szó, az se kutya. (A feljegyzett becsapódások között ugyanis nem szerepel, tehát új adat lenne) Az izgalmat csillapítandó meg kell jegyeznem, hogy egy emberfej nagyságú meteorit még csak krátert sem üt a felszínen, tehát az, hogy nyoma sincs ilyenek ma Maconkán, az nem magyaráz meg semmit.

Pár hét múlva Pesten folytatom a nyomozást :)

A bejegyzés trackback címe:

https://pityutanarur.blog.hu/api/trackback/id/tr195452754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása