Ma végre jóváhagyta az AppStore az app verziómat, úgyhogy dobpergés, itt a zászlóshajó-appom leporolt, modernizált változata: van benne AI, az érettségi követelményben szereplő kompetenciákat célzottan fejlesztő extrák, időszalag, térkép, tanulókártyák. Ja, és itt érhető el: AppStore

 Az android verzió szépen haladt az elmúlt héten, nagyjából 30%-on áll, most egy kicsit úgy is marad, mert nem leszek itthon, de április közepére talán ki tudom adni azt is.

Egy csomó dolog miatt büszke vagyok erre az appra, pedig sok hasznos részt mégsem tettem bele, mert inkább sietni akartam. Még az idei érettségi készülődést meglovagoljam legalább egy kicsit. Elég durva, de iOS appot fejleszteni elég költséges, úgyhogy kéne némi bevétel. A mostani gépemmel április 27-ig tudok csak appot benyújtani az AppStore-ba, utána kénytelen leszek venni egy másik használt MacBookot, ha akarok frissítéseket adni az appjaimhoz, vagy ha új appal akarok előállni. Kompatibilitási problémák állnak leginkább a háttérben, de bosszantó, mert a 8 éves windows PC-m mindenféle kompromisszum nélkül kiszolgál az android fejlesztésben. De elkalandoztam. Büszkeségek!

Ami szerintem figyelemre méltó ötlet, az a kikérdezés. A diákjaimat szemmel láthatóan nem villanyozta fel, de hát tanárnak kell lenni ahhoz, hogy az ember értse, a kvízek és az eddigi online feladatok mennyire limitáltan tudták csak mérni az aktív tudást. Valamelyik töriórámon még januárban villant belém az ötlet, hogy megkérdezzem a google bardot (geminit) arról, hogy ha x a megoldókulcs, és y a diák válasza, akkor a diák válasza tartalmilag megfelel-e a megoldókulcsnak? És a gemini képes volt helyes értékeléseket adni. Mikor viszont integrálni akartam ezt az ellenőrzést az appba, kiderült, hogy a gemini ilyetén felhasználása az EU-ban egyelőre nem lehetséges. Használni online formában lehet, csak beépíteni alkalmazásokba egylőre csak a ChatGPT-t lehet. Azzal meg csak annyi bajom volt, hogy még nálam is jószívűbb a válaszok "javításakor". Ha egy fogalom megahátrozásához 3 kulcs elemre van szükség, de a felhasználó csak 1-et épít be a válaszába, a robot szemrebbenés nélkül elfogadja a választ. Úgyhogy ennyi gyengéje van az appnak, de attól még ez a programozott oktatásban elég komoly pontenciált jelent.

Másik remek ötletem, hogy a különböző lexika típusokat különbözőképpen kérdezze ki az app. A régi verzióban minden tanulókártya volt, most viszont csak a személyek és fogalmak maradtak tanulókártyán. A topográfiai fogalmakat a térképen is meg kell tudni mutatni, az évszámokat pedig egy időszalagon is el kell tudni helyezni.

A harmadik ötletem, amire büszke vagyok az valaha egy önálló app-ötlet volt: a forráselemzés fázisokra bontását tanító app. Most ez mint kompetenciafejlesztő gyakorlat került bele az appba: a történelmi szövegben rá kell tudni bökni arra a részre, amiben egy megadott lexikális követelmény tükröződik vissza. Ezt követően össze kell tudni foglalni a szöveg tartalmát a saját szavaikkal (itt megint a ChatGPT mérlegeli, hogy a válasz jó-e), és végül egy a szövegtől kissé metább kérdést kell tudni megválaszolni (szintén szabad fogalmazásban, amit a robot ellenőriz). Ehhez tettem egy másik kompetencia-fejlesztést: a párhuzamos események azonosítását fejlesztő egyszerű kvízsorozat (melyik esemény történt majdnem akkor, amikor X esemény?)

Mindegyik részét szeretném még csiszolni az appnak, de azokat majd egy olyan életszakaszban, amikor jut elég idő a finomításra.

Az app a freemium modellt követi, mert sok érettségiző keserű szavát megláttam tavaly a facebookon: a régebbi verzió az kizárólag megvásárlós volt. Most viszont az appban az első tananyagok a sima letölthető verzióban kipróbálhatók, és prémium fiókkal pedig az összes tananyag és funkció elérhetővé válik.

A bejegyzés trackback címe:

https://pityutanarur.blog.hu/api/trackback/id/tr4118364547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása