Mi érdekli a magyart?

2014.05.10. 17:00

Elmondom, hogyan kell használni eredményesen a Google Trends eszközt. Ami azt mutatja meg, hogy arányait tekintve hogyan változott a múltban az adott keresőszó gyakorisága.

Önmagában ha leszűrünk egy kifejezést, nem fogunk tudni kezdeni vele semmit. Viszont ha vele párhuzamosan leszűrünk egy másik kifejezést, akkor már igen: összehasonlítani. Például elgondolkoztam, miről lenne érdemesebb blogot indítani: a programozásról, vagy Oroszországról? A válasz:

oroszo-programozas.jpg

De az embert csak nem hagyja nyugodni a tapasztalat, és bevon a lekérdezésbe egy harmadik faktort:

oroszo-vv.jpg

A görbe magáért beszél, de figyelembe véve a tanulságát, inkább kiírom: többen keresnek rá a Való Világra.

Egyúttal a trendek is látszódnak: a Való Világ 4 sikerét nem tudta semmi sem felülmúlni, és erről arra asszociáltam, hogy vajon a gazdasági válság hatásai is kirajzolódnak ennyire a kereséseken?

kulfold-penz.jpg

Igen, látszik, hogy a külföldi munkában gondolkozás rapszodikusan tör rá a magyarra, és minél fojtogatóbb volt a válság, annál inkább rákerestek a pénz szóra. Egyúttal egy megnyugvás is látszódik: már nem érdekel annyi embert a külföldi munkavállalás, mint 2012-ben, csak annyi embert, mint 2005-ben. De nem hagy nyugodni a tapasztalat, vajon a növekvő munkanélküliség és a csökkenő reálbérek folytásában van-e a kitörésnél népszerűbb téma?

kulfoldi-jobanrosszban.jpg

Túlzás lenne meglepetésnek nevezni, az viszont figyelemre méltó, hogy az évadok szüneteiben sem múlja alul a Jóban Rosszban keresési forgalma a külföldi munkavállalásét, ami azt jelzi, hogy ha műsorszerkesztők lennénk egy tévénél, akkor érdemesebb a sorozat szereplőire fókuszálni. A Jóban-Rosszban tehát a legászabb téma, gyerünk, írjunk posztokat erről! Vagy mégsem?

kulfoldi-jobanrosszban-bp.jpg

Nem, ha jót akarunk, még a hanyatló Éjjel-nappal Budapest is zsíros cupáknak számít. De mi a helyzet a politikával? Vajon a pártok érdekesség-faktora is mérhető? De még mennyire!

jobbik-egyutt.jpg

A grafikon nem tűnik túl hitelesnek, mert 2005 óta töretlen az Együtt szereplése, miközben akkor még Bajani Gordonról sem hallottunk. Mindenesetre szépen látszódik a Jobbik 2010-es választási szereplését megelőző nagy érdeklődés, és ha jól sejtem az a nagy tüske felfelé 2010-ben az nem más, mint a meglepődés, hogy egy csomó választókörzetben megelőzték az MSZP jelöltjét. Idén ez már nem volt akkora szenzáció.

Végül pedig megnyugtatásul egy összesítő grafikon: benchmarknak ugyan elég jó a Való Világ, de láthatjuk, a mozi és a színház nincsenek lemaradva: masszív az érdeklődés.

all.jpg

És senki ne vádoljon felületességgel: a macska különböző szinonimáit is összehasonlítottam a mozi teljesítményével, és fasorban sincsenek a kis hízelgő önző dögök. A szerelem szó a színházzal teljesít egy mezőnyben, a politika a cica alatt kullog a pénzzel együtt. Az eddig említett szavakat durván, az említettek közül legjobban szereplő mozit pedig kb. 30%-kal felülmúlja a recept keresőszó. De az abszolút listavezető a szex.

A posztban szereplő szavak toplistája tehát a következő:

1. szex

2. recept

3. mozi

5. színház / Való Világ (micsoda szójáték!)

6. szerelem

7. koncert

8. cica, macska

9. pénz

10. politika

11. programozás

12. Oroszország

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pityutanarur.blog.hu/api/trackback/id/tr516147251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyuggernyúzó 2014.05.11. 09:34:08

Rezsicsöki, nyugdíjvédelem, pálinkafőzés. Ez kell a magyar pórnép boldogságához.

randomuser1 2014.05.11. 10:50:58

a programozás az nagyon egzakt keresőszónak tűnik.
remekül összevethető a valóvilággal, én is ezt szoktam belekaplapálni a gúgliba ha arra vok kíváncsi, oréküleskúel hogy kezeli le a divnullát.

originalqszi 2014.05.11. 11:21:33

Ezek az emberek választották Kolbász hölgyurat elsőnek!!! Nevelkedjetek a valóvilágon, nekem egyébkén Wurst az egész:DDDD
süti beállítások módosítása