Teljes államosítás jön az oktatásban, új tanterv a kormány bábszervezetének javaslatai alapján, a tanárképzésben csak a finanszírozást változtatják meg, a megmaradt önkormányzati iskolákat is államosítják, mert azok nem működnek együtt a KLIK-kel, az egész napos iskola népszerűtlensége miatt abból kifarolnak, a tankönyvbiznisz marad a haveroknál, a KLIK pedig még nagyobb lesz. Index, MNO, Magyar Idők

Teljesen világos, hogy mi adta a lendületet. A hermanos nyílt levél nyomán kibontakozó ellenállás lefutott. Kifulladt. Rémesen bosszantó, hogy diplomás embereken fogott ki a kormány, na nem a sztrájkolókra gondolok, hanem akik nem mertek végül sztrájkolni. És ők a többség. A hermanos ellenállás szakmai volt, sikerült a társadalmat is mögé állítani, de a kormánynak meg az sikerült, hogy végül a pedagugósok többsége inkább mégse csináljon "semmi balhét".

Ennyit tud a kormány. Normális oktatási rendszert nem, de orrbavágni egy szakmát minden további nélkül.

Még télen gondolkoztam sokat: végülis mi lenne, ha a Fidesz egész egyszerűen csak megvalósítaná a tanár-követeléseket? A mozgalom mögött egy párt sem integetett, tulajdonképpen a kormánypárt nem adott volna előnyt vele semelyik riválisnak, a követelések pedig szakmai tapasztalatból merítkeztek, tehát igazi terep-tanulmány volt. Megvalósításuk mindössze egy jobb oktatást eredményezett volna. Win-win.

Egyetlen hátulütő merült volna fel: ez meghátrálás.

Az állampolgár szemszögéből persze ez együttműködés: a megválasztott kormány eleget tesz a megválasztóik kérésének. Ha ez egy kormánynak nehezére esik, akkor sem természetes, hogy nem működik együtt a lakossággal. Túlságosan költséges arra építeni egy kormányzatot, hogy a propagandával majd áthangolják a választók akaratát. Egy oktatási rendszer eredményessége viszont túlságosan relatív és atomizált: az egyik diák sikeres, a másik nem, ki tudná objektívan megállapítani, hogy egy jobb országban mindkettő elérhetné a céljait? Senki. Így aztán annak bemesélése, hogy az oktatás rendben van, mégsem olyan költséges.

De miért ebbe az irányba gondolkoznak?

Tehát a kormány arra törekszik, hogy a (szakmai szemmel) nyilvánvaló baklövése mellett továbbra is kitartson, sőt az új hír az, hogy még jobban ráerősít. A dologban semmi meglepő nincs: ezt hívják rossz kormányzatnak. Nem várhatjuk el egy rossz kormányzattól, hogy időnként belátó és együttműködő legyen, hiszen a rossz kormányzat attól rossz, hogy magát tekinti a hatalom forrásának. A kormány azonban a hatalmát (remélem megérem, hogy egyszer ezt csak szolgálatnak fogják nevezni) különböző szervezeteken keresztül gyakorolja. Egyik ilyen területe az oktatás. Az oktatás a kormány karja. A kormány pedig rosszban van az oktatással. Ezért bünteti, és bekeményít nekik. Mindent még rosszabbul csinál innentől abból, amit kifogásolt az oktatási szcéna.

Legyünk őszinték: a pedagógus sztrájk egy öngól lett a tanárok részéről. Nem vettek benne részt elegen, ezért a leggyámoltalanabb kormány is úgy érezné innentől fogva, hogy bármit megtehet. A KLIK egy olyan tőrőlmetszett baromság volt, hogy ha ettől nem gurult el a pedagógus társadalom gyógyszere, nem tudom elképzelni, mitől fog. Tényleg nem tudom. És a kormány se tudja. Úgyhogy bátran rúg még egyet az oktatáson. Már csak úgy a végén, a földön fekvő ellenállókon, hogy éreztesse: ő nyert.

Nyilván nem lesz újabb ellégedetlenség, aki eddig ellenállt, a sztrájk kivette minden erejét, a kudarc pedig elvette minden kedvét. Aki pedig nem mert ellenállni, most már élheti a nyugodt kis életét tovább. Az oktatás pedig még szomorúbb helyzetben lesz, mint volt.

Nem pusztán a rossz tervek miatt. Hanem mert a sztrájk nem a valóságot mutatta. Az iskolákban a tehetségtelen nyaloncokon kívül mindenki problémásnak látja a helyzetet. És továbbra is nehézségi erőként ülnek a rendszerben. És hiába vinné rossz irányba az oktatást a kormány, még a rossz irányba se fog tudni menni, mert az ellenkező többség ugyanúgy ott van. Ugyanúgy megpróbálják a tantermekben a normális oktatást megvalósítani, és a 21. századi fejlődés helyett nem lesz más, mint széllel szemben egy helyben toporgás.

A bejegyzés trackback címe:

https://pityutanarur.blog.hu/api/trackback/id/tr708671912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása