Síelés plussz fokokban

2017.12.25. 20:45

wp_20171225_09_57_03_pro.jpg

Nehezen találtam infót, hogy eldönthessem, menjek-e vagy maradjak, úgyhogy megírom a tapasztalataimat. Végre kinyitott a legtöbb osztrák sípálya, úgyhogy már nem fogtam vissza magam, és minden feladatomat félredobva elautóztunk a húgommal síelni: 9 fokban.

Normál esetben nem indultam volna el, idén nincs annyi pénzem, úgyhogy jó eséllyel ebben a szezonban ez volt az utolsó csúszásom, egyátalán nem mindegy, milyen napot választok, de éppen ezért is gondoltam azt, hogy most kell menni, mikor a normális emberek otthon vannak, nem pedig a hegyekben. A dátum (dec. 25.) ideálisnak tűnt, kizárólag az időjárás szólt ellene: megjött a melegfront, ráadásul ez leginkább a magasabb részeket érintette. Kőszegen hajnalban 0 fok volt, a Bécsi-medencében már 3, de ez hagyományos körülmények között azt jelenti, hogy fönt a hegyekben -2 fok körül van a levegő. Valójában 5 fok volt reggel 9-kor, 1500 méteren. Nap közben pedig az előrejelzésnek megfelelően felment 9 fokra.

Két dolog bíztatott az útnak indulásra: az egyik, hogy az időjárás jelentések nagyon sokszor nem válnak be, és amit jelentenek, az hamarabb érkezik és nem úgy fut le. A másik dolog az volt, hogy pénteken már meglátogattam egy közeli egyfelvonós sípályát, 1100 méteren, mert az időjárás jelentés szerint péntek volt az utolsó hideg nap, arra a pályára -2 fokot jósoltak, persze 4 fok fogadott. Sehol nem volt már hó, csak a pályán. Körülötte zöld legelők. Egy lélek sem síelt. Egy nő pakolta el éppen a felszerelését az autójába. Láttam, hogy a kassza mégis nyitva van, úgyhogy megkérdeztem, milyen a hó, mondta a kasszás, hogy fantasztikus, és hogy az ilyen meg olyan kedvezmény van, sőt, a napijeggyel olcsóbban lehet fogyasztani a hüttében. Korán megtanultam, hogy semmit sem érdemes nagyon akarni, mert Murphy törvénye szigorú. Ennek ellenére síelni akartam, és kivételesen a sípálya túlzás nélkül fantasztikus volt, úgyhogy a bennem alvó földrajzos gyorsan felállította a hipotézist, hogy a betörő meleg levegő független a helyi talajhőmérséklettől, és ezért van az, hogy a hó egyelőre fain. 

Ma viszont nem 4 fok volt, hanem 10 fok körül, az előrejezlésnek megfelelően, de ismét szerencsém volt, mert a hó nem adta magát meg. Volt egy felvonó, ahol a pályát egész nap sütötte a Nap, és ott nagyon ordenáré kása kezdett kialakulni, nyilván az eséseim 90%-a ott történt. Viszont az összes többi szakaszon mintha rendes tél lett volna. A fenti fotó ma készült, nem a havat fotóztam, úgyhogy nem is látszik, hogy a hó rendben volt.

A tudományos diagnózis a következő: HA

- alig van ember a pályán, mert december 25-e van

- előzőleg sok természetes hó esett

- előzőleg igazi mínuszok voltak nappal is

- az aktuális meleget egy felsiklási front okozza

- az aktuális meleg csak aznap érkezett

AKKOR:

nyugodtan lehet síelni menni, a hó rendben lesz. A hó nem olvad olyan sebesen fönt a hegyekben.

A bejegyzés trackback címe:

https://pityutanarur.blog.hu/api/trackback/id/tr8913524113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása