Borat (2006)

Címkék: film

2007.01.27. 18:51

Kicsit megkésve, de én is megnéztem a filmet. A CSPV az egyik kedvenc oldalam - általában azokat a dolgokat írják le egy filmről, amik érdekelnek. Filmnézés közben átvillant az agyamon, hogy ha a Taxidermiát úgy lehúzták a CSPV-n, akkor ez a film ugyanúgy megkapja a magáét, már ami az "arcot súroló golyó, de másként" - dolgot illeti. És lőn.

Összevetve az Ali G in da house-zal nem találni benne semmi új sértést, talán csak több, mint újabb. Nem az angol humorra vall, amit művel, az fix, elég vaskos ahhoz. Míg néztem a filmet, az forgott a fejemben, hogy vajon Kazahsztán tényleg ennyire? Ez a kérdés két dolgot jelenthet: a rosszabb: amerikai agyam van már nekem is. A kevésbé rossz: ha én ezt kérdezem, akkor a kérdést már fel sem teszik az USA-ban. Bár szerintem idehaza sem - kár álltatni magunkat.

Nekem úgy tűnt, hogy az amerikaiakat fikázta végig: végignézhettünk egy összeállítást az amerikai kultúrából, ami szerintem sokkal nyomasztóbb volt, mint a lepratelep. Van egy régi film, szinte minden évszakban leadják a kereskedelmi tévék valamelyikén: Amerikába jöttem. Az a film ugyan erről szól, csak nem ilyen vicces. Civilizálatlan vs. civilizált - ez az alapfelállás. Aztán a főhős a végére civilizálódik, Borat viszont azt kérdezi: mit tanultam az amerikaiaktól?

Ettől függetlenül a záróképben még midig ott van a pusztai gettó. Az elején is már gyanús volt, mintha az egész falut Moldvában vették volna fel. (A romániai Moldvára gondolok) És tényleg: Romániában. Lehet azt mondani, hogy "Ali G" kifikázott egy népet, de azt a falut nem úgy kellett felépíteni, mint Hobbitfalvát. Léteznek ilyen falvak, bár nem tudom, Kazahsztánban mennyire - Romániában bizonyos vidékeken elég tipikus. Magyarországon is vannak ilyen falvak. Borat taplósága ugyan az, mint az Ali G-ben; egy jelenet volt, ami egy az egybe gusztustalan volt: a mesztelenül futkosás. Fúj! De ez is megesik Nyugaton.

A zsidózás kifejezetten üdítő volt - tudom, Magyarországon ez nagyon-de nagyon antiszemitának hangzik - gondolom a forgatás alatt "Ali G" úgy érezte magát, mintha operában fingott volna: tilos dolgokat áthágni néha kifejezetten üdítő. Persze csak néha, máskülönben varázsát veszti.

[Amikor a Eurotrip-ben Scotty és a haverok megérkeznek Pozsonyba, az is vicces. Egyik oldalon a stupido amerikai "De Anglia egy sziget! - Oké, majd úszunk!", másik oldalon pedig a lepukkant, ingyenes "Balkán". 1-1. Így korrekt. A Boratban is:] Kazahsztán is örülhet, mert az amcsik ki vannak osztva a filmben, ugyanakkor a kazakoknak is vannak hülye szokásaik - ami kifogásolható, az pont ez, a kulturális katyvasz: nem Kazahsztán furcsa szokásait fikázza ki, hanem a Kárpát-Altáji világ vélt/valós furcsaságait.

Viszont kifejezetten béna lett volna, ha megpróbálják reprezentálni Kazahsztánt, és elég egyértelmű, hogy nem próbálták reprezentálni, hiszen még a himnusz is milyen! :) Ha valaki olyan sötét, hogy azt hiszi majd a film után, hogy ilyen Kazahsztán, akkor sincs baj, mert aki olyan sötét, az úgysem fog emlékezni az ország nevére. És ha valaki azt hiszi, hogy ilyenek a kazakok, akkor mi van? Ez egy tipikus magyar betegség: meg kell mutatni kik vagyunk (mintha változtatna a helyzetünkön) - még a kazakokért is képesek vagyunk aggódni, "Ali G" ne fesse le ilyennek a kazakokat! Vegyük Magyarország példáját. Magyarországról nem készült külföldi film, kivéve az Én, a kémet. Az is csak Budapestről. (Meg volt egy Mac Gyver rész: A budapesti tolvaj címmel és sok-sok Ladával) A magyarokról meg pláne. "Lejáratófilm" pedig végképp nem. Ennek ellenére, amikor a nővérem Angliában volt bébicsősz, azt kérdezte tőle a szomszédjuk, hogy nálunk tényleg szekérrel járnak-e, és tényleg nincs áram? Pedig Kandó úr találmánya kézenfekvővé teszi a választ. Ilyen mértékű félretájékozottságot nem lehet felszámolni, viszont jól meg lehet lovagolni. És "Ali G" meg is lovagolta. És vicces.

Szóval a film botrányos, botrányosabb, mint az Ali G, és három poénból kettőn garantáltan lehet röhögni. Ennyit kell róla tudni, és meg kell nézni.

A bejegyzés trackback címe:

https://pityutanarur.blog.hu/api/trackback/id/tr4631473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

angel 2008.12.09. 15:09:04

tök jó igazad van mindenbe de a film főszereplője nem ali G hanem borat tök más emberek nem is hasonlítanak az tény hogy egy műsorba voltak annak idején még talán a viván nyomták de nem ugyanaz a személya kettő
süti beállítások módosítása