Tankönyv kéne, mi?

Címkék: politika

2007.06.12. 09:22

Most egy kicsit leállok, két hétre kb.

Addig egy utolsó elégedetlenkedés:
Ázsia tankönyvből épp elcsíptem az utolsó kölcsönözhető példányt a városban, remélem már mindenki tisztában van vele, hogy a tankönyv nem kapható még a jegyzetboltban sem, mert már elfogyott talán évekkel ezelőtt, talán csak egy órával az érkezésem előtt. Azért a kettő közül az egyik valószínűbb...
A könyvben nincsenek térképek, úgyhogy arra gondoltam, megveszem azt a 2003-as Ázsia könyvet, amiről egyes óriáskönyvesboltok azt állítják, hogy ilyen könyv soha nem is vótt. A bookline.hu-n találtam, de mire kiszállítanák, már megbuknék, úgyhogy miután minden esélyes könyvesbolt megvolt, elmentem az Egyetemi Könyvtárba, és kikölcsönöztem az 1983-as Ázsia könyvet. (A tankönyvet a Szabó Ervinből, ezt meg csak úgy desszertként - a félreértés elkerülése végett)
Ott vettem észre, hogy a kari, földrajzos könyvtárban megvolt az a bizonyos 2003-as "gyógyázsia-könyv" (sok színes képpel és térképpel, és ilyen megfogalmazással: "A Kaszpi azonban 371 ezer nkm-es felszínével majdnem olyan méretű, mint édestestvére, a Fekete-tenger. Ők ketten valóban testvérek, valaha szoros kapcsolatban álltak egymással, kényszerű szétválásuk alig tízmillió éve történehetett". Megindító.), de csak helyben olvasható, ami azért bosszantó, mert ennyire nem lehet silány példányszámú egy földrajzos könyvtár, legalábbis ilyen témában, hogy Ázsia, nem! Az 1983-asban viszont vannak fókák és pandamacik, meg egy elnagyolt földtani térkép.  A fekete-fehér állatok és a kínai kommunizmus (társadalomföldrajz tanáraim nyomására inkább II. Világháború utáni évek / szocializmus) hangsúlyosabb benne, úgyhogy valamiben még többet is nyújt. Ilyen van a bevezetőben: (kicsit a társadalmi egyenlőtlenségeken rágódik, majd összegez:) "A nagy kontinens súlyos ellentmondása, hogy amíg földjén már százmilliók építik a legfejlettebb emberi társadalom, a kommunizmus alapjait, más részein még óriási tömegek sínylődnek elnyomás alatt," bla-bla... Íme a hátlapja, sokaknak biztosan nosztalgiát okoz:

Végső soron van miből tanulnom, de közröhej, hogy kivételesen meg is akarok venni egy (kettő) könyvet, nem csak kikölcsönözni, erre nincs sehol.

Az persze még nagyobb közröhej , hogy rászántam magam, hogy veszek egy olyan igazi, nagy, drága, és mindenbennevan atlaszt. Kinyitottam, és... Erre nincsenek szavak. 10ezer forint, de semmi sincs benne. A függelékben ott vannak az országok adatai, de minek? Azok piszok gyorsan elévülnek. Nem történelmi atalszt akartam venni! (egyébként már elévültek, tekintve a kiadás évét) Aztán ott van mindenféle térkép, hogy pl. Skandinávia, de semmivel sem jobb a középiskolai atlaszomnál. Olyan, mint egy autóstérkép. Földrajzi világatlasz... Se éghajlati térképek, se földtani térképek, se csapadékgörbék, se szelvények. Akkor miért földrajzi világatlasz? Betértem a jegyzetboltba is, gondoltam a geológusok számára csak van valami földtani atlasz (ha már a földrajzosok nyálát nem csorgatják semmivel), de nem volt. Nem tudom eléggé éreztetni a helyzet drámai vonulatát, de itt ilyen frázisokra kéne gondolni, mint például: "Magyarország legjobb egyeteme", "Kiváló magyar felsőoktatás", "földrajzban erősek vagyunk",stb.
Na, Ázsia viszont még istenes. Van másik: Európa regionális fölrajza. Visítva röhögök, ahogyan olvasom a LEGFRISSEBB TANKÖNYVÜNKBŐL az EU felé táplált reményeket, meg hogy Kelet-Európa hogy fog ettől felzárkózni, és hogy Magyarország mennyire zsírkirály. 2000-res a könyv, 1999-es adatok...

A dolog nem ettől jó, hanem hogy ez egy 2006-os kiadás, a katalógus szerint. A könyvben csak a copyright éve van benne, az meg ugye 2000. Sőt, hogy mégiscsak védjem az egyetem becsületét, valójában már elkészült az új, friss könyv tartalma. Már több, mint egy éve. Csak a kiadónál akadozik. Elvileg tavaly decemberre kiadták volna. Ha tényleg kiadták, akkor viszont az a szégyenletes, hogy olyan kevés példányban, hogy pár hónapra rá már nem kapni sehol. A legjobb pedig az, hogy mire kiadódik, már jöhet is az újabb. Bár én azt sem értem, hogy ilyen dinamikus időszakban miért leíró földrajzzal fárasztanak minket?

A bejegyzés trackback címe:

https://pityutanarur.blog.hu/api/trackback/id/tr6897141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pityutanarur · http://pityutanarur.blog.hu 2007.06.12. 16:44:52

A '83-as Ázsia könyvből: (most már csak azért olvasom, mert poén)

"A franciák a 19. sz. második felében kezdték Vietnam gyarmatosítását. Uralmuk 87 esztendeig tartott - 1954-ig. A második világháború idején japánok szállták meg Vietnamot - 1945. szeptember 2-án Ho Si Minh a hanoi Ba Dinh téren kiálltotta ki a Vietnami Demokratikus Köztársaságot. A franciák és a japánok ellen fegyveres harcot folytató vietnamiak csak rövid ideig örvendezhettek a szabadságnak: a francia expedíciós hadsereg újra háborút kezdett, vereségük (1954) után néhány évvel pedig az AMERIKAIAK FOLYTATTÁK a pusztítást a háború befejeztéig."

Innen társadalomföldrajzi leírás jön.

Hogy is van?
"Ennyit tudok elmondani Vietnamról"

pityutanarur · http://pityutanarur.blog.hu 2007.06.12. 17:19:37

A tengertestvérek drámája után most két folyó sorsán könnyezhetünk:

"A két folyót gyakorta úgy emlegetik, mint Kína ikreit. Szülőföldjük azonos, mindketten a Csinghaj hegyeinek vizeit gyűjtik össze. A testvérek azonban hamar hűtlenek lesznek egymáshoz. A Sárga folyó (...) társtalanul bolyong a mongol puszták peremén, majd a hegyek ölelésétől megszabadulva, a Sárga-tengerben fejezi be pályafutását. A Jangce dél felé indul (...), útját a felboltozódó hegyek később elállták, és akkor változtatta meg irányát Kelet felé. A partok előtt rátalált rég elhagyott ikertestvérére, és deltatrokolatukat közös erővel toldozgatták-foldozgatták a tenger rovására."

szhüpp

Mártonmester 2007.06.13. 23:25:34

Ez olyan mint a Gyűrűk ura vagy valami szerepjátékos világ. :)
süti beállítások módosítása