valamennyit az oldószerekről

Címkék: jelenségek

2007.12.13. 18:08

Ma leadtam a szemináriumi dolgozatomat Nevelési feladatokból, tegnap reggel még lövésem sem volt, milyen témában írok, de aztán olvastam egy gondolatébresztő cikket, miszerint Kis Amszterdamban (Z.szeg) végzett felmérés alapján micsoda alkohol- és drogfertő van a középiskolákban. Gyorsan végigkérdeztem a koleszosokat, hogy mik az emlékeik bizonyos dolgokkal kapcsolatban, és két tanulság jött le a dologból: már 3-4 évvel ezelőtt is úgy volt, hogy az alkohol már kilencedikben jellemző, a fű főleg 10-11-től. 12-ben már csak a szalagavató hoz újabb szakadt arcokat a züllés oltárára.

Az y tengely, az %, csak elfelejtettem odaírni, az x pedig az évfolyamok, amikor belép a jelenség. Na, hát egyébként statisztikailag lótúró ez a felmérés, mert nem kérdeztem meg háromezer embert, de végülis a koleszlakók az ország minden részéből voltak, úgyhogy valamilyen szinten átlagos a kép.

A legfontosabb, hogy még vannak (voltak) olyan osztályok, ahol a fű nem volt sarkköve a szórakozásnak, tehát ha valaki füvezett is, azt nem verte nagydobra. A másik legfontosabb, hogy ez kisebbségben van az összképhez képest. Ha valaki nem tudná :)

Sokminden nem következik ebből - az alkohollal sem tudnak elbánni a tanárok. Nekem csak annyi megjegyzésem van a fűhöz úgy általában, és Amszterdam óta különösen ez a véleményem: hogy Hollandiában a füvezés egy bizonyos korosztályon és rétegen belül marad, az nem jelenti azt, hogy a magyar társadalom is hasonló átgondoltsággal füvezne. Legalábbis nem véletlenül hozzánk, meg a szlávok közé jönnek okádni a nyugatiak. Mi azért tudjuk hogyan kell élni. Járnak köztünk sokan olyanok, akik tudják, mi fán terem a mulatság. Kis védekezésül: igazán berúgni csak az igazán dolgozó ember tud. Vagy a csángó bölcsesség: gyengéket eszünk, hát erőseket iszunk (mert ők nem pörköltet esznek, mert az drága). De most az alkoholizmus-statisztikákra, az elhízottság-statisztikákra, a dohányzási- és koffeinfogyasztási statisztikákra gondolok elsősorban, és ezekből nem az következik, hogy errefelé a mértéktartás a szokás. És egy gimnazista, aki elszív egy spanglit, annak nem mindig magyarázzák el, hogy ez nem alkohol, tehát ne onnan vegye a felhasználási sémát.

Ez most nem a fű elleni kirohanás, át is nevezhetném a füvet íjra, és így mindjárt megnyugtatóbb. Mert azt akarom csak kihozni az egészből, hogy ha magyarázat nélkül kerül "íj" a kis hülyék kezébe, akkor össze-vissza lövöldöznek, rossz technikával ajzák fel az íjat, rossz kéztartással feszítik meg az ideget, és ez idővel rögzül. Aztán elcseszett kis  szerencsétlen hülyék lesznek. Sokan már azok. Szóval tiltani nem elég, a prevenció meg jelenleg ilyen hatékony.

A bejegyzés trackback címe:

https://pityutanarur.blog.hu/api/trackback/id/tr35262935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

allil 2007.12.14. 00:50:38

Nekem az jött le Hollandiában, hogy a coffee shopok leginkább külföldi fiatalokból tartják el magukat. Egyébként, ha érdekel, hogy ez náluk, hogy működik, akkor tolle, lege:www.justitie.nl/onderwerpen/criminaliteit/drugs/
Hiányoznak a kis amszterdami kocsmák, van pár, ami reggelig nyitva van. A hannoveri kocsmák éjfélkor zárnak. Ez is egy konstruktív megjegyzés volt:)

pityutanarur · http://pityutanarur.blog.hu 2007.12.14. 08:26:28

"Zo wil de overheid voorkomen dat cannabisgebruikers worden gemarginaliseerd of dat zij in aanraking komen met andere, gevaarlijkere drugs. "
:DDD
ó egek, ez a nyelv! Imádom :) Meg sem kell tanulni, és érted :) Na jó, a "zij" és az "aanraking" nem világos, nade a többi! :) imádom ezt a nyelvet. Ik liefhebbe deze tong...

Egyébként Hannoverben milyen a karácsonyi készülődés?

allil 2007.12.15. 12:38:22

sudinusi, hogy milyen igazad van:D
A városban 3 karécsonyi vásár van, egy csomó épület ki van világítva, emberek mászkálnak mikulás sapkában, rénszarvasos izével, forraltbort(forraltbort kérésre megdobják amarettoval vagy más röviddel) és puncsot isznak, a vasúton kórusok szoktak énekelni, pénzt gyűjtvén jótékony célokra. Szép nagyon. A ronda Gemeinschaftsraumunkban is áll az asztalon egy Adventskranz. Szerdán lengyel szentestés vacsorát csapott a szomszédom, nagyon jó volt.

Sudi XD :D · http://sudnusi.blog.hu/ 2007.12.17. 19:03:38

a tesóm tudja, hogy én mindig rettentően okosakat mondok...:D
Ui.: meg se próbáld tagadni...
süti beállítások módosítása