a halott csaj

Címkék: történelem

2008.01.29. 11:31

Kezembe akadt egy jó kis szöveg. A Hindukus hegység lábánál az Amu-darja két mellékfolyójának összefolyásánál találtak egy templomromot, benne hat sírral. Körülbelül 2000 éves sírok, nagyjából 150 év "korkülömbség" van az elhunytak közt. A felfedezés a hetvenes években volt, a lelőhely neve Tilia Tepe.

A 3-as sírban egy 30 év körüli nő holtteste volt. Gazdag sírmellékletében volt egy Kr.e. 1. században készült kínai tükör is, rajta írással:
"Légy bűntelen és tiszta, szolgáld az uradat, szándékodban légy fényes, mint a csillogófémek ragyogása, és csak attól félj, hogy egy szép napon elfelednek és a szépségedre már senki sem tart igényt."

És valóban, egy szép napon elfeledték, a sírjából ítélve akár királynő is lehetett, és még a nevét sem tudjuk, legalábbis én nem. Szépségére pedig senki sem tart igényt, hiszen meghalt, szétporladt, emléke sem él köztünk. A nép, akihez tartozott, nem létezik már, legalábbis nem abban a formában.

Kicsit megható és elgondolkoztató, hogy egy a maga korában fontos és gazdag személy idővel csak annyira lesz fontos, mint egy trilobita. Az ember milyen kicsi! Pecchesebb esetben a sírját elmorzsolja egy jégkorszak jege, és akkor végképp semmi sem marad utána. 'isza az ember por és hamu.



Ugyanakkor eszembe jut egy eset, öt éve láttam a spektrumon, úgyhogy valószínűleg már teljesen torz lesz, ahogy most leírom.

Nagy Britanniában valahol, egy gazdag férfit, aki egy szép nagy birtokon élt, meggyanúsították azzal, hogy megölte a feleségét. A nyomozó, aki az ügyet kapta, biztos volt benne, hogy a férj a gyilkos. De nem tudta ráhúzni a vizes lepedőt, a holttest nem került elő, biznyítékok pedig nem álltak rendelkezésre.

A férfi elköltözött a környékről, eladta azt a birtokát, és az új tulajdonos egy golfpályát építtetett a kert hátuljában lévő lápos részen. Ahogy a munkagépek dolgoztak, egy csontvázra bukkantak. A mocsár mumifikálta a holttestet, így rekonstruálni lehetett, hogy egy vörös hajú nő a halott, és látszódott, hogy a nőt meggyilkolták. A tévében látta ezt a nyomozó, és újra felélesztette az ügyet, a férjet előszedte, és beismerő vallomásra bírta. A férj tehát beismerte, hogy meggyilkolta a feleségét, és a lápban tüntette el. Bebörtönözték.

Csakhogy a részletesebb vizsgálatokból kiderült, hogy a halott nő valójában kelta, és 2000 évvel ezelőtt ölték meg...

A bejegyzés trackback címe:

https://pityutanarur.blog.hu/api/trackback/id/tr43316085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása