Isten

Címkék: jelenségek

2008.02.24. 21:31

Van ez a cikk/bejegyzés arról, hogy Nagy Britanniában egy vegyes összetételű kutatócsoport próbál utánajárni annak, hogy miért van istenhit.

Nem lehet figyelmen kívül hagyni azt, hogy a technika és a természet tudomány i ismeretek fejlődése mellett az istenhit egyre hanyatlik. Kézenfekvő összefüggést vonni, és sokféleképpen interpretálni.

Persze hogy nem úgy függ össze a kettő, hogy egyenesen vagy fordítottan!

Egyrészt az istenhit miért ne hanyatlana, ha a vallások legjava a mai gondolatvilág számára csak megmagyarázva érthető szertartáshalmazok? Ha a szertartások olykor ezerhétszáz évvel ezelőtti gondolkodásmód eredményei?

Másrészt Isten léte vagy nemléte egy olyan dolog, amit ahhoz kell tudnunk, hogy a Világról egy nagyjából reális képet kapjunk. A lemért és a "majd le fogjuk mérni" világban benne van-e egy isten, van-e köze, vagy az univerzumhoz nem tartozik semmiféle isten.

Hülyén hangzik, de hiába fejlődik a technika, meg bővülnek az "ismereteink", rohadtul nem bővülnek az ismereteink, a technikát meg egy hétköznapi ember evésre, pénzkeresésre és szórakozásra használja. Ami fejlődik, az nem a civilizációnk, hanem a kutatócsoportjaink meg a könyvtáraink.

Egy ember a sötét középkorban többet tudhatott az univerzumról, mert benne élt: föld, növények, más élőlények, vizek, égbolt, időjárás. Általános iskolás Kőszegen voltam, pár percre az erdőtől, jártam is oda megható lelkesedéssel, hát akkoriban reálisabb képem volt a világ és az én kapcsolatomról. Most ahogy leválok az internetaljzatról, gyorsan felszállok egy villamosra, a szabad ég alatt összefüggően nagyjából 3 percet töltök. A villamosról be valami épületbe, aztán ha már sötét van, azt onnan tudom, hogy nem a Nap, hanem a lámpák adják a fényt. Ha hajnalig akarok fényt, akkor csak a szobatársakkal kell egyeztetni, de igazából a természetnek nincs szava a kérdésben. Szóval honnan tudhatná egy mai hétköznapi ember, hogy van vagy nincs Isten, hiszen fingja sincs a világról. Csak az épített világról. Annak az istene az ember, annak a természete az embertől származik.

Ha Isten létezését akarnám kideríteni (a brit kutatócsoport egyébként nem erre vállalkozott), ismernem kéne a világot, aminek része/nemrésze az Isten.

A bejegyzés trackback címe:

https://pityutanarur.blog.hu/api/trackback/id/tr29353014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SertePerte · http://serteperte.blogspot.com 2008.02.27. 08:25:36

Nemrég néztem a Diszkáverin, hogy a genetika alapján bebizonyították tudósok, hogy 1 db embertől származunk. Tehát az valahonnan/valakitől jött. A kérdés, hogy mit értünk Isten-en? Személy? Fogalom? Jelenség?...
Ez egy izgalmas téma
süti beállítások módosítása