zöld és világít

2008.11.06. 16:58

cikk arról, amiről a címe nem szól...

röviden: a fosszilis energiaforrások (gyakorlatilag kőszén, kőolaj és földgáz) elfogynak majd, át kell térni megújuló energiaforrásokra - elhangzott mindez a Magyar Tudomány Ünnepének "Tűz napja" nevű rendezvényén az Akadémián, Bárdossy György geológus előadásában. Különösebb aktualitása a szokásosnál nincs tehát. De ha már szóba jött, akkor egy gondolatot hozzáfűznék, mert némileg érdekel a téma. A cikk címére vonatkozik a hozzáfűzés, mert a cikk tartalma vitán felüli.

Távolról indítva:

A paksi erőmű nyilván fejt ki némi reklámot az atomenergia számára, nemcsak azért, hogy megértse a nép, hogy teljesen biztonságos az erőmű a szavatossága lejárta után is. Ennek igazolására az 5 éven át zajlott "szigorú kivizsgálás és bürokratikus hercehurca"-t mutatja fel -- ezt egyébként mindenki nyugodt szívvel elfogadhatja. A meghosszabbítás ha jól emlékszem 2012-ig szól, de erre ne vegyen senki mérget, inkább google, rajta! Én most nem.

Hosszú távon pedig arra hajt a lobbi, hogy építsenek egy új erőművet. Na, ehhez lenne egy észrevételem, mégpedig az, hogy az atomerőmű az egy darab, és hiába akadályozza meg a tőke érdeke hogy hadszíntérré váljunk, a külpolitikánk pedig hogy terrorista célponttá váljunk, azért akkor is kockázat, ha a gazdasági termelés, általában az élet egy atomerőműtől (25-30%), néhány szén- és gázerőműtől plussz az energiaimporttól függ. Egyszerűbben: ha leáll az atomerőmű, az országos áramellátási problémát okoz. Alternatíva: decentralizált áramellátás kell. Ha leáll egy szélerőmű mondjuk Vépen, Vép áram nélkül marad, országosan viszont ez nem okoz közvetlen fennakadást. Adottságoktól függően minél több település mellé lokális, megújuló energiaforrással operáló erőművet kell építeni. Nyilván nem fúj mindenhol a szél, és nem magas mindenhol a geotermikus gradiens, de ott, ahol, ott legyen már! És akkor nem egy kigáncsolható lúdtalpas kacsalábon forgunk, hanem tök jók vagyunk. Nem? hehe.

Ja és a bioerőművek kapják be, hát az erdőirtás nem bio. Példa a pécsi szénerőmű, amit bioerűművé alakítottak át évekkel ezelőtt: nem szenet égetnek benne, hanem erdőket. A Kőszegi-hegységet is meg lehet nézni: tájvédelmi körzet, épp csak az erdő foltosodik (brutálisan - erről akartam már fotókat mutatni, csak ahhoz haza kéne mennem hosszabb időre), amit irt a szombathelyi erdészet (ráadásul!...). Lélegezzen az ember, óvjon az ózon -- így nem megy.

De vissza oda: decentralizált áramtermelés.

Az ötlet nem az enyém, én csak azonosulok vele. Másrészt az ötlet nem új, hanem régi. És azért nem hódít teret, mert a kivitelezés költséges. Az atomerőmű lényegesen olcsóbb. Bár valamelyik délkelet-ázsiai gyárnak biztosan lenne egy vonzó ajánlata, ha. Pénze pedig mindig van az államnak, attól függ, ki a pályázó.

A bejegyzés trackback címe:

https://pityutanarur.blog.hu/api/trackback/id/tr60754291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csaba 2008.11.12. 14:57:31

Ez mind szép és jó, csak magyarázd el a kedves fogyasztónak - bocsánat ügyfélnek -, hogy azért nincs áram, mert nem fúj a szél.
süti beállítások módosítása