barcelonajazz rrrradiho

2008.12.06. 17:43

az O. Széchenyi Ktár számítógépeire nagyon ráférne egy szoftverfrissítés, nem tudok például streamelt rádióadásokat hallgatni, pontosabban csak korlátozott számban. Így kényszerűségtől vezetve találtam rá a barcelonajazz rádióra, amit egyébként nem lehet túl sokáig hallgatni, mert nem úgy válogatják össze a zenéket, hogy 6 órán át lehessen hallgatni (például a változatos karakterség lenne a válogatás szempontja a szimpla minőség helyett). A lényeg, hogy a rádió honlapján van két térkép, és tök vicces, hogy a Határtalan Interneten ugyanúgy megmaradnak a határok. Másképpen pedig: a virtuális világban is kirajzolódik a valóság. Íme:

Mintha egy kutúrtérképet látnánk, és egyébként ez annak számít szerintem. A térkép azt ábrázolja, hogy épp most kik hallgatják, de már ezen is markánsan kibukik ugyan az, ami a 24 órás térképen:

Tehát hogy atlanti kultúrkör, tessék. Rengeteg kérdést kéne tisztázni ahhoz, hogy biztosan ki lehessen ezt jelenteni, de most így elsőre ennyi. Mert amúgy nyilván kérdés, hogy most úgy általában a bolygón országonként mennyire szokás online rádiókat hallgatni. Hiszen ha Magyarországon nincs kultúrája, akkor értelem szerűen nem is hallgatnak itt sokan barcelonai rádiót. Másik kérdés lehetne mondjuk az, hogy a barcelonajazz hallgatói hogyan találtak a rádióra. Mert ha mondjuk spanyol nyelvterületen ez egy ismert rádió, akkor az sokmindent megmagyaráz. Mert amúgy ezen a rádión nincs szövegelés, csak zene. Az is lehet kérdés, hogy számított-e a rádió kiválasztásában az, hogy benne volt a Barcelona név. És akkor érthető, hogy miért nincs a rádiónak egy portugál hallgatója sem, és brazíliában is miért csak az őserdő közepén hallgatja egyetlen felhasználó.

A lényeg az, hogy bárki beírja a keresőbe, hogy "streaming+radio+jazz" az előbb-utóbb rábukkan, én például egy gyűjtő oldalt megnyitva találtam. És ha ezt egy kazak vagy egy filippínó teszi, ugyanúgy rátalálhat. És ha egy mexikói, ő is. Mégis az van, hogy spanyol nyelvterületen egy csomó hallgató van, angol nyelvterületen Nagy Britannia és New England (ÉK USA) kivételével senki, ahogy a Föld többi részén sem különösebben. Viszont Latin-Amerikában (ide számítva DNy USA-t is) szép számmal, Kolumbia gócponttal; Európában pedig Sp.o. után Ny Némtország + Benelux államok streamelik a barcelonajazzt.

Tehát az az érdekes, hogy egyezik a kulturális határvonalakkal a streamelés térképe, viszont egyrészt az interneten rádiót keresők nem úgy keresnek, hogy "spanolországi rádiót keresek" (bár ki tudja), hanem hogy jazz. Arról nem is beszélve, hogy ez a rádió bár játszik mediterrán jazzt (dzsesszt hehhe), azért legalább fele arányban amerikai vonalon megy.

...most hogy így belegondolok, valószínűleg mégiscsak az játszhat szerepet, hogy ez a rádió spanyol. De ezt egy rögtönzött blogbejegyzés miatt nem fogom felmérni. Viszont megjegyzem, hátha földrajzon akadémiai székfogalónak elfogadják. "Földünk virtuális vetülete" hehe...

A bejegyzés trackback címe:

https://pityutanarur.blog.hu/api/trackback/id/tr36807990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása