drogos

2009.03.28. 09:02

Az index blogajánlójában volt ez itt: indexes videó szöveggel.

Elekes Zsuzsanna kutatásáról van szó, aki pár évvel ezelőtt közölt egy akkor sokkoló eredményt: a középiskolások 70%-a már kipróbálta a füvet, egy kisebb százalékuk pedig rendszeres fogyasztó. Most pedig arra jutott a kutatásával, hogy mintha visszaszorulóban lenne a gandzsa, amit talán azzal lehet magyarázni, hogy elveszítette a jelentőségét, ami nem más, mint hogy a felnőtt világtól elhatárolódhatnak vele a fiatalok. Mostanra elterjedt lett és elfogadott.

A tanári szakdogámban (amivel még alig haladtam valamit) éppen a motivácóval foglalkozok, és egy kis csoporttal való beszélgetés révén azt szűrtem le, hogy egyértelműen felnőttes motivációik vannak a serdülő füvezőknek.

A cigizésről mondják, hogy azért cigiznek a pupákok, hogy kinyilvánítsák mennyire felnőttek. Nyilván ez ellen tiltakoznának az érintettek, de azt most hagyjuk.

A marihuánával kapcsolatban eddig az volt a helyzet, hogy nem volt bölcs dolog nyilvánvalóvá tenni a fogyasztását. Tehát a fiatalok számára nem volt látott minta, a fiatalok nem eltanulták a füvezést a felnőttektől, hanem spontán nyúltak utána. Esetleg a filmes ábrázolásból tanulhattak ezt-azt (például hogy nevetni kell az első slukk után) --- kérdés,hogy van-e reklám erejük a filmes füvezéseknek (embere válogatja).

A drogokkal kapcsolatban eleve nem az a kiindulópont, hogy az valami lázadó dolog. Akkor már inkább tiltott gyümölcs. Esetleg összekapcsolják az elfecsérelt élettel. A fiatalok számára a fű sosem volt a felnőttektől elhatároló jelentőségű. Nyilván ha érzem a kender szagát egy 60 éves hobón, elmosolyodok, hogy vén hedonista! De a füvezés egyáltalán nem olyan kizárólagosan korhoz kötődő, mint mondjuk a graffity.

A lényeg csak az, hogy a csoportbeszélgetésből nyilvánvaló lett, hogy (azok a srácok) azért füveznek, mert jól esik nekik. Nem elhatárolódásból és nem lázadásból. Ugyan olyan okokból, mint amit a felnőttek mondogatnak. Tehát ha tényleg megy ki a fű a divatból, egészen biztosan nem azért, mert már nem lehet vele elhatárolódni a felnőttektől. Mert  nem is töltött be olyan szerepet.

Az viszont igaz, hogy füvet szívni tolerált dolog lett, az viszont nem igaz, hogy ettől kevesebben fogyasztanák. Példa: alkohol.

A bejegyzés trackback címe:

https://pityutanarur.blog.hu/api/trackback/id/tr811030545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása