lyukas has

2010.03.07. 10:22

Azt mondja "lyukat beszél a hasamba", máskor meg, hogy "furdalja az oldalamat a kíváncsiság". Nos, ha furdalja, hát ki is lyukadhat, így ez a két szólás egy lapon említhető: mi értelme van a lyukas hasnak? Hogy tud egy has kilyukadni?

Robi kérdezte, hogy miért mondjuk ezeket. Rákerestem a neten, semmi. Ha van valakinek O. Nagy Gábor könyve, válaszoljon, úgy a jó!

Egyébként, van itt valami, amiről már akartam írni, de most sem tudom kifejteni, csak bedobom ide. Ezek az érthetetlen közmondások, szólások mind-mind instant tanítások. Nem pusztán bölcsesség, hanem filozófiai tételek .rar formátumban. Ott vannak például a mítoszok, amiket csak szóról szóra változatlanul szabadott továbbmondani. Mert olyan szinten belé tömörítették a világról alkotott tudásukat a régi emberek, hogy meglepődnénk. Ha egy hős elment halat fogni, abban a legkevésbé az elmenetele halért a fontos, és sokkal fontosabb, hogy mit követően, vagy mely ponton ment el halat fogni, egyébként is milyet, és mit vitt magával. A tanulság nem az, hogy a hős halat is halászott életében, hanem ezen kívül minden. Filozófiakoncentrátumok ezek jó része.

Ami pedig a szólásokat illeti, kíváncsi lennék, mi értelme annak, hogy lyukat beszél valaki a hasamba. Mit gondolt a hasról a régi ember?

A bejegyzés trackback címe:

https://pityutanarur.blog.hu/api/trackback/id/tr141815600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása