Milyen válság?

2011.11.28. 17:03

Összeszedtem magam, és elkészítettem a térképet, ami a tavalyi növekedési rátákat ábrázolja. Nyilván több értelme lett volna olyan adatsorral dolgozni, ami 2008, 2009 és 2010 évek adatait egyaránt figyelembe veszi, mert sok olyan ország van, amelyik 2008-ban, 2009-ben zuhanórepülést hajtott végre, és ahhoz képest növekedett a gazdasága tavaly. Ennek ellenére támpontnak elég jó ez a térkép is, hiszen ha egy visszaesés után emelkedést tudott produkálni egy ország, az már önmagában is értelmezhető jelenség.

Nagy vonalakban arról, hogy mit látunk a térképen: nagyon izgalmas, hogy a fejlett gazdaságok mindegyikében válság van, alacsony a növekedés, vagy egyenesen csökkenő termelés jellemző. Ezzel szemben Afrika például bővül. Kína, India a legjobbak között van, és nagyon érdemes felfigyelni Dél-Amerika helyzetére! Dél-Amerikát sem sujtja a válság. Nagyobb következtetéseket nem rágok szájba, mindenki használja az internetet bátran. Ránk magyarokra egyébként is vastagon ránkfér, hogy kicsit jobban tájékozódjunk idegen országok dolgaiban.

Annyit azért mégis ideraknék, hogy a világgazdaság egy zárt rendszer, tehát ha valahol apad a pénz, más helyen felhalmozódik. Ezért is készítettem ezt a térképet, hogy látható legyen, térben hogyan kell ezt a felhalmozódást elképzelni.

A bejegyzés trackback címe:

https://pityutanarur.blog.hu/api/trackback/id/tr593419108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása