Létezik egy rövid és közömbös történelmi tény: 1828-ban Nürnberg egyik utcáján egy Kaspar Hauser nevű 16 éves ifjút találtak, aki beszélni és járni alig tudott. Rövid időn belül rohamosan felzárkózott, és el tudta már mesélni, hogy egy zárkában élt 16 éven át, ahol nem tudott kiegyenesedni, és nem találkozott senkivel. Ételt csak akkor kapott, mikor aludt, így nem láthatta, ki hozza. Míg élt, a legtöbbet azzal foglalkoztak, hogy kiderítsék, ki fia borja, de 1833-as erőszakos halála magasabb összefüggésekért kiáltott.

Kaspar Hauserről a magyar Wikipedián első körben elegendő infót lehet találni. Felbukkanása nagy feltűnést keltett, és cirkuszi mutatványként érdeklődtek iránta országszerte. Mivel híres lett, sokan próbálták leleplezni, és rábizonyítani, hogy közönséges csalóról van szó. Nagyon meghökkentő azonban a körülötte kialakuló szektás tisztelet, ami máig, igen, 2012-ig is tart. A materialista, racionalista megközelítéseket mindenütt olvashatjátok, most megpróbálom elétek tárni a Kaspar Hauser összeesküvés nyomdafestéket nem tűrően ezoterikus verzióját.

REJTÉLYEK

- Nem tudjuk, kik a szülei

- Nem tudjuk, aki 16 éven át fogva tartotta, miért engedte szabadon

- Nem tudjuk, miért bukkant fel egy angol arisztokrata Kaspar Hauser életében, hogy mindent tönkretegyen benne

- Nem tudjuk, miért ölték meg a szerencsétlent

SZABADKŐMŰVESEK ÉS MÁS CSODÁK

Szeretném porrá zúzni a többségi szabadkőműves képet. A művelődés történetét végignézve nagyon sok titkos társaság volt a templomosok óta, és ezek mind-mind "rokoni" kapcsolatban is álltak egymással, ráadásul nem eltűntek a jelenkorra, hanem szerteágaztak. Az egyszerűség kedvéért a rózsakereszteseket, a szabadkőműveseket, az illuminátusokat, és a többi titkos társaságot egy kalap alá vonva szerepeltetem. Szemben az amerikai filmek beállításával, a titkos társaságok nem valami gyakorlatias politikai maffiákat alkotnak, vagy egy szupertitkos világfegyver utolsó alkatrészét kutatják, hanem olyan reform-keresztény irányzatok, amik nem akarnak nyíltan szembe menni a Szentszék tanításával, de legfőképpen nem akarnak nagy néptömegeket maguk mellé állítani, ezért titokban működnek.

Rendkívül drámai okok húzódnak meg mögötte. Az ókori vallások azon alapultak, hogy szűk, képzett kör adott útmutatást a képzetlen tömegeknek. Egyiptom esetében a legérzékletesebb a dolog: a fáraónak kijelölt személyt mindenféle beavatási fokozaton át érlelték egy szuperintelligens vezetővé, aki aztán olyan mutatványokat tudott ezáltal, olyan természettudományos ismeretei voltak, hogy más népek tudásszomjas bölcsei is áhítoztak arra, hogy részt vehessenek egy "fáraóképzésben". Nem vehettek részt benne. Ezek titkok voltak, ezen tudás őrzése biztosította a fáraók évezredes tiszteletét, nem tették közkinccsé. Ilyen titok volt az egyiptomiak tudása mellett a káldeusok csillagászati és matematikai ismeretanyaga. Európában nagy múltra tekintenek vissza a titkos társaságok, hiszen nagy múltra tekint vissza az eretneküldözés is. Az első mindjárt a 3-4. században történt, szinte közvetlenül azután, hogy a Római Birodalom abbahagyta a keresztényüldözést (és képére formálta a kereszténységet). Ezek az eretnek társaságok gyakran keleti misztériumokat építettek be a keresztény tanításba. A titkok mögött nem kell valami nagyszabású dologra gondolni, a természettudományos ismereteiket például már sikerrel közkinccsé tették a felvilágosodástól fogva. A Föld gömbölyű, az aranymetszés 6,18, a pí értéke 3,14 és a többi. A természetfelettiről szóló tanítás pedig ma már a kutyát sem érdekli.

Hogy milyen út vezetett a felvilágosodás kori titkos társaságokig, az egy nagyon érdekes, de hosszú történet, úgyhogy rátérnék arra, hogy mi a köze a titkos társaságoknak Kapsar Hauserhez. A titkos társaságoknak nagyjából közös műveltségi törzsanyaguk van, és ezek közt az egyik legalapabb tanítás a reinkarnáció tana, és az ember fejlődéséről szóló ismeretanyag, ami a hatékony tanításhoz volt elengedhetetlen (ami pedig a titkos tudás átadásához volt elengedhetetlen). Elméletük szerint minden személy okkal és céllal születik meg, löketet ad a világnak a változáshoz. Ki kisebbet, ki nagyobbat. Ki erre lökné a világot, ki arra.

Most még nem késő ismét utalnom arra, hogy aki Kaspar Hauser földhözragadt történetét akarja olvasni, az menjen a Wikipediára, itt most szigorúan hajmeresztő dolgok lesznek.

Kaspar Hauser egy olyan ember, aki nagy változásokat indított volna el, de amely változások ellentétben álltak néhány titkos társaság érdekével. Erről már annyi mindent nem sikerült kiderítenem, de nagyjából olyasmire kell gondolni, hogy Kaspar Hauser ha normálisan alakul az élete, olyan felismerésekre jutott volna, amik a katolikus egyház túlvilágról és születésről vallott tételeit meghazudtolták volna, vagy a szabadkőművesek titkos tudását kiteregette volna. Elvileg a katolikus egyháznak is megvannak a maga titkos társaságai, akik egy kicsit kiegészítettebb teológiát ismernek, így tudásuk és képességeik komolynak számít a titkos társaságok között is. Megintcsak nem kell nagyszabású dologra gondolni. A korai egyházatyák között is akad már olyan, aki azt írta le, hogy a keleti tanításoknak is vannak olyan elemei, amiket a keresztény egyház nyugodtan beemelhetne a tanításába. Be nem emelték aztán, de mivel nem mond ellent a keresztény vallásnak, csak kiegészíti azt, ezért egy bizonyos körön belül adták tovább ezeket a dolgokat.

Következő tisztázni való dolog, hogy a titkos tanítások között ott lapul a jövendőmondás mikéntje is. Mindenki ismeri a három napkeleti bölcs történetét, akik a csillagokból olvasták ki, hogy hol és mikor születik meg a messiás. Nos, a kelták is kiolvasták a csillagokból. Az ezoterikus összeesküvés-elmélet szerint Kaspar Hauser születését és küldetését egyaránt tudták galád titkos társaságok, és hogy érdekeiket ne sérthesse a kópé, gondoskodtak alaposan mindenről.

A legkézenfekvőbb dolog a barbár, "nem-beavatott" ember számára, hogy eltegye láb alól Kaspar Hausert, ha tényleg annyira veszélyes lesz majd nagykorában. A reinkarnáció tanításában hívő titkos társaságok azonban úgy vélik, hogy minél kisebb korban hal meg valaki, annál hamarabb reinkarnálódik újra, míg ha nagyon öreg korában hal meg valaki, akkor sok évszázadnak kell eltelnie, mire visszatér. Ezért Kaspar Hausert nem megmérgezték, hanem elrabolták. Még védőoltást is kapott gyerekkorában, amit abban az időben csak az arisztokraták kaptak.

Mint említettem, a titkos társaságoknak elég határozott képük van arról, hogy az ember hogyan működik, és hogyan lehet hatékonyan a tudást átadni neki. Tehát azt is tudják, hogyan kell ebben megakadályozni. Ha például nem találkozik emberekkel, akkor nyilván nincs kitől tanulnia, de vannak itt finomabb dolgok is: az ingerszegény környezet, a finommotorika elsorvasztása, vagy a helytelen táplálkozás (csak kenyeret és vizet kapott 16 éven át, plussz anyatej az elején).

Pontos elméletet nem olvastam arról, hogy miért engedték szabadon 16 évesen. Egyik érv az, hogy a "gondozása" macerás volt, és fárasztó volt folyamatosan megszervezni. Másik érv az, és a kettő nem zárja ki egymást, hogy 16 évesen ébred fel a fogékonyság az eredet megismerése iránt, ezért ez a legalkalmasabb pillanat arra, hogy Kaspar Hausert egy hamis identitással ruházzák fel. Mikor kitették az utcára, kezébe nyomtak egy papírt, amin volt néhány információ a fiúról, köztük az, hogy mikor született. Az emberek pedig vakarták a fejüket, és végül összeraktak valami koncepciót a fiú származásáról, és akkor az lett a tuti. Működött a galád titkos társaságok terve.

Csakhogy egy ösztönös tehetség, egy kiváló tanító vette szárnyai alá a muja ifjút, akinek köszönhetően szédületes sebességgel értelmes ember vált Kaspar Hauserből. A pozitív időszak nem tartott soká. Hamarosan érkezett Angliából egy arisztokrata férfi. Ez a férfi akkor is a városban volt egy ideig, amikor Kaspart megtalálták, és érdeklődött felőle, de ezúttal konkrétan magához is vette a fiút. Lord Stanhope egy titkos társaság tagja volt, nyilván nem kell magyaráznom, hogy milyen szerepe volt: kicsit visszavetni a fiú fejlődését, szükség esetén eltenni láb alól. Lord Stanhope látszólag tejben-vajban fürösztötte a fiút, például még Magyarországra is ellátogatott vele, biztos itt döntött sorsáról a nagypáholy, vagy csak szimplán depresszióssá akarta tenni, sosem tudjuk meg. Egy dolog száz százalék: intellektuálisan annyira leterhelte a gyermeket, hogy az egyrészt indokolatlan volt, másrészt teljesen elvette a fiatalember életkedvét.

1833. december 14-én egy levéllel az ansbachi parkba csalták Kaspart, ahol késszúrásokkal halálosan megsebesítették. Ekkor volt 21 éves, mikor a titkos tanítás szerint az ember szellemileg is éretté válik, és elkezdi kutatni életcélját. December 17-én halt meg, a fáma szerint ismeretlen gyilkosa lelki üdvéért imádkozva.

***

Teljesen meghökkentett, hogy ezeket olvastam róla. Az imdb-n akadtam rá, a Kaspar Hauser filmre, annak az ismertetőjében olvastam a talált fiú történetet. Rákerestem google-ban, hogy mégis mi a pláne a Maugli-történetben, és először az objektív dolgokat olvastam, aztán az összeesküvéseket. Nagyon meglepő, hogy a mai napig hevesen védik Kaspar Hausert, mondhatni indokolatlanul, hiszen röpke 21 éve alatt semmi olyasmit nem csinált, ami követőket gyűjthetne emléke köré. De ez a "meggyilkolt messiás"-sztori némileg magyarázatot ad rá. Érdekesnek találom az ilyesmiket, mikor az egyik értelmezés szerint semmi sem történt, a másik értelmezés szerint pedig az emberiség óriási tragédiája. Élt egy fiú, 21 évéből 16-ot fogságban töltve, és végül megölték. Körülötte minden valódi misztikus krimi-thriller.

A bejegyzés trackback címe:

https://pityutanarur.blog.hu/api/trackback/id/tr724333912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása