Ma belenéztem egy Pataki Attilás YouTube videóba, és arra gondoltam, igaz, hogy én nem tettem le semmit az asztalra, de én is leírhatom az őrült elméletemet a világgal kapcsolatban. Legalább addig sem politizálok.

A címből sejthetően a maja világvége hosszadalmas voltáról szeretném megosztani gondolataimat. Sajnálom, de ezt kapkodva nem lehet. Eleve fel kell fogni egy tök más észjárást, amihez sok sikert kívánok.Kedvcsinálónak annyit leírnék, hogy a jófej maják hasonlóan fejezték ki a számokat, mint a mi nyelvünk. Például a tizenegyet ők úgy írták le, hogy a tízre rárajzoltak egyet, azaz szó szerint a tízen egy volt. De ha ebből arra következtetnénk, hogy a maják magyarok voltak, és ezért mi simán-lazán megértjük ezt az egész misztikumot, hát nagyon bemérnénk a helyzetet. Eleve: a számokat húszasával csoportosítják, mi tízesével, őseink tucatjával.

A maják egy nagy számot szétbontanak osztatlan egységekre, és a maradékot tovább bontják alacsonyabb értékű osztatlan egységekre. Úgy lehet elképzelni, mintha az összegeket a lehető legnagyobb Forint címletekkel szeretnénk kifizetni.

80.659-et mi négy húszezressel, nulla tízezressel, nulla ötezressel, nulla kétezressel, nulla ezressel, egy ötszázassal, nulla kétszázassal, egy százassal, egy ötvenessel, nulla huszassal, nulla tizessel, egy ötössel, két kettessel, nulla egyessel számolnánk le.

Csakhogy a mi címleteinkben nincs sok szabályszerűség, az ő számcsoportjaikban van.

A legkisebb számcsoportjuk az 1-19 közötti számok csoportja.

Ha helyiértékkel szeretnénk kifejezni, azt mondhatnánk, az 1-es helyiértéken 1-19 közötti számok vannak.

A huszat már nem lehet az 1-es helyiértéken jelölni, az már a 2-es helyiérték, az már egy nagyobb "címlet".

18 huszas "címlet" teszi ki a 3-as helyiértéket, a következő "címletet". Ez azt jelenti, hogy a 18x20-at, azaz a 360-at már nem lehet huszas "címlettel" leírni, az már a 3. "címlet".

Azt várhatnánk, hogy újabb 18 háromszázhatvanas adja a következő "címletet", de itt már 20 kell belőle. Ez azt jelenti, hogy a 20x360-at már nem lehet a háromszázhatvanas "címlettel" leírni, az már a 4. "címlet".

Ugyanígy hétezer-kétszázasból is 20 kell, hogy a következő "címletet" elérjük. 20x7200, azaz 144.000 adja az 5-ös helyiértéket. Innen már a végtelenségig folytatódnak huszas szorzóval a lépcsők.

Tehát a fent szereplő példát, a 80.569-et a maják először megpróbálják hétezer-kétszázasokra, a maradékot háromszázhatvanasokra, a maradékot huszasokra, a maradékot egyesekre felbontani.

Így írják le a 80.569-et: 11 hétezer-kétszázas, 4 háromszázhatvanas, 0 húszas, 19 egyes.

Mindezt hierogrifákkal. Nem volt egyszerű megfejteni.

Térjünk vissza egy pillanatra oda, hogy 18 húszas adja a harmadik helyiértéket, nem pedig 20, ahogy a későbbiekben. Azért, mert azt szerették volna, ha a harmadik helyiérték 360. Ez bizonyítja azt, hogy a számrendszerüket össze akarták hozni a naptrárrendszerrel. Kicsit mint a francia felvilágosodás naptárreformja, csak ott 10-es fétisük volt, nem napciklusos. Ez egészen őrületes, és alig felfogható az európai gondolkodással. Az európai időszemlélet szélsőségesen lineáris. Elindult a világegyetem a Nagy Bummal, és véget ér majd valahol, az egész felírható egy időszalagra. Az életünkben is pánikszerűen számoljuk, hogy hányadik nyarunkat mulasztottuk el, és már milyen kevés van hátra. Az éveket Krisztus születésétől számozzuk, és hatalmas jelentősége van, hogy 2014-et, vagy 2015-öt írunk, diagramokat készítünk a prognózisokról és a múltbéli növekedésekről, egyszerűen lineárisan tervezzük a gazdaságunkat, életünket, politikánkat, mindenünket. Ez nem szégyen, csak ezt a különbséget tudatosítani kell ahhoz, hogy a továbbiakat legyen esélyünk megérteni.

Képzeljünk el egy olyan világot, ahol teljesen mindegy, hányat írunk, a lényeg, hogy az adott nap melyik vallási ünneppel esik egybe. Ha hétfőre esik az államalapítás ünnepe, az számít, azt, hogy hány év telt el az államalapítás óta, senki sem tartja számon. Ha ezt nem tarjuk elég őrületesnek, akkor gondoljunk bele újra. Egy hétköznapi ember számára semmi kapaszkodó nincs, hogy hány év telt el a születése óta, csak azt tudja, a születésnapja hányszor esett ugyanarra a napra, mint amikor megszületett. Egyszer, vagy még egyszer sem. Teljes egészében hiányzik a lineáris időszámítás.

Így könnyebben tudjuk felfogni, mit is jelentett a két naptárkör: egy rituális és egy materiális. Mindegyik naptárkörnek számon tartották a napjait, és mivel a rituális év 280 napból állt, a materiális év 360+5-ből, ezért a két naptárkör napjai csak minden 52. évben találkoztak.

Az érthetőség kedvéért próbálok hasonlóságot vonni az európai és a maja naptár között, úgyhogy tegyük fel, hogy a hónapok és napok egy rituális év tartozékai, a hetek sorszáma és napjai pedig egy materiális év tartozékai. A rituális évben ma augusztus 4. van, a materiális évben a 32. hétfő. Ezt elképzelve a mai dátumot egy maja így fejezne ki: agusztus 4., 32. hétfő. Ki lehet számolni, mikor esik augusztus 4. újra a 32. hétfőre. Akkor jár le egy korszak. Tehát a maják elsősorban ilyen rendszerben élték a hétköznapjaikat. A világvége 4 Ahau 8 Cumkura esett, amiből a 4 Ahau a vallási év napját, 8 Cumku pedig a materiális év napját jelöli. Ilyen volt a hétköznapi időszámítás. A krónikás írástudók szerencsére hasznáták az úgynevezet hosszú számot is, ami arról tájékoztatott, hogy hányadik korszakban járunk. A 2012-es világvége-ügy is ide kapcsolódik: egy nagy korszak ért véget akkor.

A hosszú szám egész egyszerűen elmondta, hány nap telt el a legutóbbi "világvége", korszakváltás óta. Ez a hátrahagyott korszakban a fiastyúk csillagkép felkelése volt. A mohácsi vész például 1.694.394 nappal volt a fiastyúk felkelése után. Nagyon egyszerű volna továbblépni, ha a maják annyira összehangolták volna a számrendszerüket a naptárrendszerükkel, hogy a napokat nemcsak ugyanúgy csoportosították volna, mint a számokat, hanem a "címleteket" is ugyanúgy nevezték volna. De szerencsére csak a nevek különböznek.

Az alapegység, az egy nap: kin. 20 kin már a következő "címlet": vinal (20 nap). 18 vinal már a következő "címlet": tun (360 nap). 20 tun már a következő "címlet": katun (7200 nap). 20 katun már a következő "címlet": baktun (144.000 nap). Egy korszak 12 baktunból áll, annak lejárta után annak a világnak vége, új korszak kezdődik, más játékszabályokkal.

A mohácsi vész hosszú számmal kifejezve, a fiastyúk felkeltétől számolva: 11 baktun, 15 katun, 7 tun, 5 vinal, 15 kin, azaz: 11.15.7.5.15
2012. december 22. lenne kereken 13 baktun, de a 13. baktun már a következő "címlet", így az már nem 13 baktun, hanem 1 piktun, és mint ilyen, tök más tészta. 2012. december 21 a hosszú számmal kifejezve: 12 baktun, 19 katun, 19 tun, 17 vinal, 19 kin, tehát egy nap híján 13 baktun, adjunk csak hozzá egy kint: akkor az már 17 helyett 18 teljes vinal, ami viszont már egy teljes tun, tehát 19 tun helyett 20 van, ami viszont már egy teljes katun, tehát 19 katun helyett már 20 van, ami viszont egy teljes baktun, tehát 12 baktun helyett 13 baktun van, ami viszont már egy új piktun.

Remélem követhető volt, mert innen jön a neheze: az eddig leírtakat fejben kell tartani.

Descartes kétkedés-szabálya előtt meghajolva nagyon fontos leszögezni, hogy az európai és a maja naptár megfeleltetése még nem áll viták felett, és sajnos a maja civilizáció 8. századi elhalványulásával ma már az is nagyon bizonytalan, hogy majául egyátalán hányat írunk. 2012 december 22-én viszont tényleg volt két fontos csillagászati esemény: a Nap a Tejút közepén kelt fel, ami térben azt jelenti, hogy a Föld egy síkban volt a Nappal és a Tejút közepével egyszerre, sőt egy síkban állt az összes Föld-típusú bolygóval. A másik pedig, hogy napnyugtakor ment le az addigi korszak "védjegye", a Vénusz is az égről. A fennálló korszakot éppen a Vénusz felkelése jelezte. Keleten pedig 2012 december 22-én az Orion csillagkép kelt fel.

Drasztikus változásra nem készülhettünk komolyan: a régészeti tapasztalatok nem támasztottak alá 13 baktunnal korábbi összeomlást. De van itt egy nem elhanyagolható apróság.

A 13-as szám nagy jelentőséggel bírt. Számomra az nem tisztázott, hogy miért a baktun esetén fontos a 13, miért nincs izgalom a 13. katun kezdetekor, de erre szerintem nem is kapok választ. Az viszont biztos, hogy a rituális év (360 napos) 13 darab húsz napos hónapból/hétből áll. Azt a maják is látták, hogy 360 nap elteltével a Nap még nem ugyanott kel fel, mint egy évvel korábban, ezért 5 extra napot még beiktattak minden évben a rituális évbe. Ezek voltak a balszerecsés napok. Balszerencsések, hiszen ezek szabályon kívül estek, bizonytalanságban teltek, míg újra el nem kezdődhetett a szabályos rituális év. Ez alatt az öt nap alatt nem dolgoztak, hiszen értlmetlen volt, "időn kívül" voltak. Aki ilyen napon született, átkozottnak tartották.

Mi európaiak négyévente betoldunk egy februári szökőnapot, hogy még pontosabban összhangban legyünk a Föld Nap körüli keringésével, de ehhez hasonló pontosítást a maják is megtettek. 13 (!) évenként nem öt, hanem nyolc balszerencsés nap állt az év végén. Mi a szökőnapjainkkal kicsit túldátumozzuk magunkat, és négyszáz évente ki kell hagynunk az esedékes szökőnapot, de a maják olyan jól kitalálták ezt a 13-as módszert, hogy nekik ilyenre nem volt szükség.

De nem a szökőnapokon van a hangsúly, hanem azon, hogy a rituális év végével nem kezdődik el az új rituális év. 5 balszerencsés nap vár még az emberekre.

A Nomád Farkas névre hallgató hegyi maja törzsfő a világvége-őrület idején azt hirdette az előadásaiban, hogy hiába teljesedik be 2012 december 22-én egy piktun, az új teremtésnek 4 Ahau 8 Cumkura kell esnie, december 22. viszont 4 Ahau 3 Kankin volt. 4 Ahau 8 Cumku 2032. március 11-re esik, következésképpen a világvége időpontja ez.

Mikor Robinak megtartottam a próbaelőadásomat erről, azt mondta, mi van, ha 2032-ben kezdődik az új világ, a régi pedig 2012-ben ér véget? Csak a hecc kedvéért kiszámoltam, hány rituális és hány materiális maja év van a két dátum között. Nos, 25 materiális év és 20 nap, vagy 19 rituális év az 5-5 balszerencsés napjukkal, 4 rituális hónap (80 nap), és 5 kin.

Ezek nem túl kerek számok, nem az, hogy mondjuk egy nap híján húsz balszerencsés rituális év, vagy egy nap híján huszonöt balszerencsés materiális év, hanem ilyen töredékek. De akkor is 7020 nap van a két dátum között, ami 180 nap híján egy egész katun (7200 nap), tehát csak egy fél rituális év, 9 vinal hiányzik a teljességhez, ami elég frusztráló. Tudom, ha ezt megszorozzuk a katica pöttyeivel, pont a Pilis földrajzi koordinátáit kapjuk meg, szóval vágom minek a határán táncolok.

De akkor is ott van az, hogy a szökőnapokat 13 évente iktatják be egyszerre. Ilyenkor 8 napból állnak a balszerencsés napok. És ha egy nagyobb körben gondolkozunk, tök logikus, hogy minden 13. baktunnál legyen egy extra idő, mielőtt az új kör elkezdődik. Míg összhangba kerül az időszámítás a Nap járásával újra. Addig meg az átmenet ideje van, mikor várunk, hogy beálljon az új rend.

Egy igazi maja persze az ilyen riadalmakkal aligha foglalkozott, csak ette a kukoricakásáját, meg kapált ezerrel. Mert kapálni mindig kell.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pityutanarur.blog.hu/api/trackback/id/tr916573879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása