Három évvel ezelőtt vettem a netbookomat, mert kifingott Ubul, az asztali gépem, és nagyon elégedett voltam a cserével azt a csalódást leszámítva, hogy a netbook teljesítménye éppen hogy megközelítette alulról a vénséges vén asztali gépem teljesítményét. De maga az alkatrészek tartóssága, az akkumulátor élettartama és mindenekelőtt az, hogy kicsi, de tudja, amit a nagyok, sok örömet okozott. A netbookok a tablet méretű laptopok, és pár év után leálltak a gyártásukkal, mert az ipaddal egy időben fejlesztették ki őket, és az ipad csúnyán odavert nekik évről évre. Utólag persze mégiscsak szükség lenne rá: én minden komolyabb műveletet a netbookomon végzek, és eszem ágában sincs normális laptopot venni, mert ez bármilyen hátizsákba, biciklis táskába, oldaltáskába, bármibe belefér, és mégis fut rajta minden olyan program, amit használok.

Egyet kivéve: BÖNGÉSZŐK.

A dolog néhány hónapja harapódzott el, a Chrome folyamatosan összeomlott. Vírusra gyanakodtam, ezért újratelepítettem a windowst. Sajnos a probléma nem oldódott meg, úgyhogy arra gondoltam, talán az a baj, hogy Windows XP fut rajta, és az már nem kompatibilis többé a böngészők újabb frissítéseivel.

De egyre több helyen olvasom a szomorkás panaszokat, hogy a Chrome felzabálja a gépek memóriáját. Ezt persze csak az látja, aki gépének a teljesítménye éppen határeset. Mikor nem mindegy 100 MB ide vagy oda a memóriahasználatban.

A Firefoxxal egyelőre még így-úgy megy a netezés, de az indexet már hónapok óta nem olvasom firefoxban sem, mert összeomlik. Csak azok az oldalak futnak szépen, ahol nincs flash hirdetés.

Egyfelől nyilván gáz, hogy ilyen csóró vagyok, és a három évvel ezelőtti legolcsóbb géppel netezek, másfelől az is gáz, hogy a weboldalak tartalmához azért nem férek hozzá, mert a reklámtól összeomlik a böngészőm. Enyhe elégtétel, hogy a 444-től a mobil böngészőm is összeomlik, pedig az új hardwaren megy.

És mivel netezésre már nem tudom használni sem a telefonomat, sem a számítógépemet, újra elkezdtem régi játékokkal játszani. Warcraft III, Railroad Tycoon 3, stb. És mikor filmet nézek, egyszerűen azon töprengek, hogy miért fagy le a gépem, ha újságot olvasok, és miért nem, ha filmet nézek, vagy szanaszét varázsolom a seregeimmel a pályát a warcraftban? Mi az értelme ennek? Miért zabálja szét a gépemet egy halál primitív gyümölcsös játék a böngészőmben, és miért tudok egy Afrika méretű vasúthálózatot zökkenőmentesen üzemeltetni a Railroad Tycoonban?

A probléma megoldása persze az lesz, hogy veszek plussz memóriát a netbookomba, mert a processzor kapacitása még nincs kihasználva ilyen téren, de azt gondolom valakinek szólnia kéne a reklámiparnak, hogy jóformán azért kell növelni a gépek teljesítményét, hogy a hirdetések - amiket eddig is utáltunk - ne fagyasszák le a böngészőket, mikor SZÖVEGET olvasnánk.

A bejegyzés trackback címe:

https://pityutanarur.blog.hu/api/trackback/id/tr857141617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása