Olvastam, amit a címben írtam.

Két dolgot nem értek: az egyik a SpaceX cég létezése, a másik ez a műholdas ötlet úgy általában. Természetesen nem azt nem értem, hogy mi a jó ebben, hanem az üzleti érvek sántítanak nekem. Hosszú poszt.

Az érv úgy szól, hogy nagyon sokan betárcsázós internettel szerencsétlenkednek, még több helyen pedig eleve nincs net. Kiépíteni egy ilyen infrastruktúrát, ami mindenhová eljuttatja a netet egyet jelent a piac uralásával, globális szolgáltatóvá válással. Potenciális ügyfelek: a Föld nevű bolygó teljes lakossága.

Azonban az ebből a magyar cikkből is kiderül, hogy a kábelnet gyorsabb is, de üzleti szempontból fontosabb, hogy a kiépítése olcsóbb, a működtetése stabilabb. Máshol arról is olvastam, hogy az a műholdtípus, amiről szó van, 4-5 éves élettartammal bír. 4000 műholdból állna a rendszer, ha naponta két-három műholdat lőnek fel (most az időjárás miatti halasztásokat hagyjuk), négy évig tart a rendszer felállítása, és ugyanazzal a lendülettel folytathatják is a legelsőnek fellőtt műholdak lecserélését. Tehát - és ez a lényeg - az infrastruktúra kiépítése és karban tartása egymással megegyező összegű. Ez drága szolgáltatást jelent, mindenképpen drágábbat, mint amit a kábelnet nyújt.

Ha pedig megnézzük a piacot, még gyengébb lábakra kerül az indoklás. A gazdag emberek is fogukhoz verik a garast, ha számlákat vagy adót kell fizetni, tehát ha választani lehet egy több tízezerért mobil netet szolgáló SpaceX leányvállalat ajánlata és egy mobilszolgáltató 8-9 ezer forintos csomagja között (a kábelszolgáltatókkal kár összehasonlítani), nemcsak az árkülönbség dönt a mobilszolgáltató javára. Ha mobilnetről van szó, a telefon az elsődleges eszköz, amit routerként is használhatunk, ha nagyon laptopozni szeretnénk. Miért bonyolítaná valaki az életét, a telefon miatt egy mobilcéggel úgyis szerződni kell, minek mellé még egy SpaceX wifi-előfizetés? De ez csak a jéghegy teteje.

A ritkán lakott amerikai vidékeken azért nincs kábelnet, mert az infrastrukturális beruházás nagyon lassan térülne meg. A kábelnet esetében, amit kiépíteni és karban tartani is olcsóbb. Mit mondjon erre a SpaceX, aminek a műhold hálózatát kiépíteni és karban tartani is csak drágább? Tegyük fel, hogy az a néhány millió ember, aki ilyen helyen él Amerikában, ha a betárcsázós net és a drága műholdas net között választhat, egyre nagyobb arányban a drága műhold mellett dönt. El tudom képzelni. Európa viszont sokkal sűrűbben lakott, és az északi vidékeket és az Alpokat leszámítva mindenhol le van fedve antennákkal a kontinens. Van persze példa olyan falvakra, ahol nem, de abból olyan kevés van, hogy bekerülnek a hírekbe, ha lépnek valamit. De lényegében kedvező a mobilnet-helyzet itt. Megvannak a piaci szolgáltatók. Éppen ezért lehet azzal érvelni, hogy egy európai ember el sem tudja képzelni, milyen forradalmi üzleti beruházás a SpaceX műholdas wifi ötlete. Amerikában vannak helyek, ahol Dunántúl méretű területeken nem lakik senki, még utak sincsenek, nemhogy antennák. Kanadában, Oroszországban úgyszintén. Brazíliában is, Ausztráliában is, Kínában is. De ahol még utak sincsenek, ott mégis hány ügyfélre számít a SpaceX? Perecet árulnak az Északi-sarkon.

És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a harmadik világban, ahol a mai napig nem fűződött senkinek üzleti érdeke ahhoz, hogy kiépítsen akár egy kábelnet-hálózatot, mégis milyen üzleti lehetőséget lát a SpaceX? Bolíviában például biztosan nem lenne konkurenciája, ez vitathatatlan, de talán ennek ahhoz van köze, hogy ott 50%-os a munkanélküliség. Akinek meg van munkája, nem annyit keres, mint Los Angelesben egy proli.

Egy piaci szegmens marad: a ma is műholdas mobiltelefont használók rétege.

Összességében a másik kérdésemre akarok kilyukadni: mi a szar ez a SpaceX, ha szemmel láthatóan nem egy üzleti vállalkozás? Amerikai oldalakon már a jövő előérzetével nagyvonalúan úgy beszélnek a SpaceX-ről, mint a privát űrcégek legsikeresebbjéről, aminek konkurenciája is van, például a francia Arianespace, vagy az űrtaxizás felé nagyot nyitó Boeing. Ebben a ködös optimizmusban ezek a cégek úgy jelennek meg, mint egy piaci virágárus: fogalmunk sincs, ki vásárol tőlük, de miért ne lehetnének a piacon, ez egy szabad világ. Ha nem lesz ügyfelük, ők is eltűnnek.

Ügyfelük viszont éppenséggel van. Még a kilencvenes években is úgy tanultuk a földrajzot, a motiváltabbak bemagolhatták azt a 9-10 műholdat, ami a Föld körül keringett. Landsat, Esat, stb. Ma már irgalmatlan sok műhold van fent, legjava a Föld légkörében (múltkor vettem észre a gimnáziumi tankönyvben, hogy a légkör legkülső határa 36 ezer kilométer magasan van) (persze gyakorlatilag 100-120 km környékén már alig röpködnek molekulák a troposzférához képest). Rakétákat fejleszteni, amivel műholdakat lehet fellőni, jó üzlet: ott vannak a távközlési cégek, a navigációs szolgáltatások, tévétársaságok, akiknek vannak saját műholdjaik. Ami a hidegháború idején szigorúan állami felügyelet alá tartozott, most messze meghaladja a politikusok szellemi kapacitását, hogy egyáltalán felfogják, mi zajlik az űrben.

A SpaceX persze komolyabb dolgokkal is foglalkozik: teherszállító eszközöket gyárt, amit a NASA bérel tőlük, és nagyjából itt kezdem nem érteni a dolgot. Nem vagyok amerikai, úgyhogy le kéne szarnom, de a NASA egy állami intézmény, ami kiemelkedően közhasznú. A közgondolkodásban talán űrkutató vállalkozásként tartják számon, de Kolumbusz és Humboldt jelentősége is eltörpül amellett, amit a NASA kiderített a Földről az elmúlt évtizedekben. A NASA vizsgálatai nélkül már régen kinyírta volna magát az emberiség, a bolygóval együtt. Viszont a NASA egy hatalmas pénznyelő is egyúttal, amit az adófizetők tartanak fenn. Ezért nem értem, hogy azokat a tevékenységeket, amik viszont pénzt hoznának a cégnek, miért szervezték ki? Ez ilyen kapitalista dolog, hogy az állam privatizáljon mindent, és csak azt tartsa meg, ami masszív veszteséget termel? Azért is keverem ide a NASA-t, mert azokon a fórumokon, ahol a SpaceX ötletének jártam utána, meglepődve tapasztaltam, hogy a NASA-ra úgy tekintenek a kommenthuszárok, mint mi magyarok az MTA bölcsészettudományi szakágára, vagy a Ganz gyár nyugalmazott elektroműszerészeire. Ha valamelyik NASA mérnök kommentel valamit, egyből leoltják, hogy ezt bízza csak Elon Muskra, a PayPal feltalálójára, a Tesla és a Falcon9 "producerére", ő nyilván jobban tudja, mire készül.

És efelől semmi kétségem, csak én meg abban vagyok biztos, hogy nem arra készül, amit mond. És ötletem sincs, reméltem, hogy találok valami összeesküvés elméletet a neten, de csak annyit találtam, amit fentebb összefoglaltam: üzletileg nem éri meg a wifi műhold hálózat kiépítése. Mégis ezt kommunikálják.

Én valahogy idegenkedek attól, hogy egy egész Földet behálózó műhold-hálózat legyen egyetlen cég kezében. Hogy hangozna például ez: "Kína wifi műholdakkal venné körbe a Földet"? Vagy ez: "Orosz kábelszolgáltató kezébe került a Föld teljes kábelnet-hálózata"? Szálljon be a buliba minden ország, és az adatforgalomból leszűrt információkhoz férjen hozzá mindenki/senki.

A bejegyzés trackback címe:

https://pityutanarur.blog.hu/api/trackback/id/tr617179275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása