A CETA-t sem kéne aláírni

2016.10.12. 10:57

Kijöttem az egyetemről, és biciklis palkátok ígérték, hogy több munkahely lesz a CETA révén.

Mivel a kanadaiak köztudottan félnek a sötétben, és mindenért bocsánatot kérnek, a hülyének is megéri velük szabadkereskedelmi egyezményt kötni (ez lenne a CETA)! Valószínűleg a magyar kormány is ennyivel intézte el a kérdést.

Söpörjünk félre egy pillanatra minden várakozást a CETA-val kapcsolatban, és ámuljunk el a kormány mérhetetlen ostobaságán óvatlanságán. Nem mondhatnám, hogy szurkoltam nekik a folyamatban, ahogy mindenféle törvénykezésekkel és ügyeskedéssel felépítették a maffiaállamukat. De azt sem mondhatnám, hogy ebbe a maffiaállamba beleférne még a transznacionális vállalatok akarata, végtére is a kormány jelszava, hogy gazdasági szabadságharcot vívunk, Brüsszel elnyomása ellen küzdünk (még ha hátba is szúr a Kétfarkú Kutya). Én ha Vida Ildikó, vagy Lázár János, vagy Orbán Viktor lennék, izzadni kezdenék, ha valaki kimondaná az "offshore bíróságok" szópárt.

Lássunk tisztán: valószínűleg jó a CETA, de ebben is van egy pereskedésre vonatkozó megoldás, az ICE, ami valamivel enyhébb, mint ami a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerségben (TTIP) lenne. De az ICE sem gyenge, a következő előnyökhöz juttatná a cégeket:

befektetők jogos elvárásának fogalma (ha a kormány végül mégis inkább kibaszik velük, perelhetnek)

- a perben döntő bírák eseti jelleggel lennének kiválasztva (mindenki küldi a saját emberét)

- az Európai Bíróságnál is magasabb joghatóságnak számítanának a döntőbírók (cseszheti a kormány az aznap, vagy visszamenőleges hatállyal beterjesztett és azonnal megszavazott törvényjavaslatait)

- az Európai Bizottság javaslata szerint az egyezményt idegilenesen hatályba kéne léptetni, ami azt jelenti a szép fogalom ellenére, hogy hatályba lépne már azelőtt, hogy a tagállamok (pl. Magyarország) aláírná. Így akár úgy is beperelhetné egy vállalat Magyarországot, hogy Magyarország ratifikálta volna az egyezményt.

Van-e félnivalója a magyar kormánynak a külföldi mamutvállalatoktól? Ittt egy rövid lista a potenciális felperesekről. Vagy csak annyit mondjunk: Bunge.

Mindössze annyit kell tennie akár egy kínai cégnek is, hogy Kanadában is bejegyzik, és csókolom.

Bár a kormány mindent elkövet, hogy kisajátítsa magának Magyarországot, azért még a sajátomnak is érzem, és nem szeretném, ha a magyar maffiaállam mellett külföldi cégek is garázdálkodnának. Bár igazából, ha jól meggondolom, gyakorlatilag nem nézne ki másként az ország.

Mivel a magyar kormány is támogatja a CETA-t, másra nem tudok gondolni, mint hogy nem olvasták el, nem fogják fel, fogalmuk sincs és leszarják. Már sütöm is a pattogatott kukoricát.

A bejegyzés trackback címe:

https://pityutanarur.blog.hu/api/trackback/id/tr6811798447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása