Momentum

2017.01.23. 15:22

Nagy sóhajtásokkal kísérve olvastam ezt a remek kezdeményezést, egyszerűen nem értem, hogy miért így történnek a dolgok. A hvg-444-24.hu alányúl a csapatnak, a 888 meg a nyomi holdudvaruk kicsit ekézi őket, mintha ez lenne valami. Közben meg csak a régi szórólapokat fújja a szél.

1. Ballib félelmek

figyelemreméltó teljesítmény, hogy a Fidesz hét évnyi pusztítása után is azzal hiteltelenítenek jobboldalon, hogy a szóban forgó politikai entitás valójában ballib. Ha a baloldali-liberális tetemen szeretnénk egy kicsit ugrándozni, gusztus dolga. Én már attól hányok, hogy a korrupciós vádakra csak annyit mondanak, hogy Demszkyék rengeteget loptak. Tudjuk bazdmeg, azért kapott a Fidesz annyi balos szavazatot 2010-ben. És mivel a Fidesz még többet lopott, azért kapott kevesebb szavazatot 2014-ben. És azért buknának meg 2018-ban, ha a nem egy pártállamban élnénk. Persze világos, a ballib-riadó nem nekem szól, ez csak egy automata protokoll, hogy a feltétlen fidesz-szavazók megértsék, a Momentummal nem kell foglalkozniuk. Azok számára, akiknek a Momentum felkelthetné az érdeklődését, még kitalálnak valami újat.

Az mindenesetre tényleg közröhej, hogy még az én naiv politikai iránytűm is azt mutatta a 444 cikkét olvasva, hogy Lipótvárosban a gyerekek zsúrt és aláírásgyűjtést szerveztek. Ugyan a spíler blog úgy ahogy van egy sötét lyuk, a megállapítással egyetértek, hogy ha a 444 ír róluk cikket az elsők között, már sokat elárul. Én persze más miatt gondolom, engem nem zavarna, ha tényleg Soros pénzelné a 444-et, engem a tanár tüntetések miatt nevettet meg a dolog. Ott egy évvel a folyamatos apróbb, de fontosnak szánt tüntetések után, mikor már volt egy Pukli István, akkor kapott először az ügy egy normális cikket.

Olvastam persze, hogy a Momentum összefogja a politikai palettát, van köztük mindenféle, de pusztán a fotókat nézve... Ahogy a Fidesznek egy automatizmusa rásütni bárkire, hogy ballib, úgy a ballib csoportoknak is automatizmusa bizonygatni, hogy soraik között van mindenféle. A momentumnál maga az imidzs elég sztereotípra sikerült: raklapbútorok a háttérben, szakáll, pulóveres lány, gondolom behűtött IPA és kézműves zsíroskenyér a LEHEL hűtőben. Ettől függetlenül nem látom át, miért lenne baj, hogy ballib fiatalok politikai startuppal rukkoltak elő. Eleve miért baj, hogy ballib?

2. Budai nyápicok

Az szellemes húzás volt a 888 részéről, hogy előszedték Mécsnek a karcolatát a vidékiekről, hiszen vidékiként figyelve a momentumosokat, eleve összefutott a nyál a számban, milyen jól el fogok csámcsogni rajtuk. Ha egy budapesti talál ki valamit, egyből diktafont tartanak neki, bezzeg ha valaki Miskolcon csap az asztalra, előbb hoznia kell a megfelelő mennyiségű lájkot és megosztást, utána adnak mellé egy budapestit, és csak utána lehet írni róluk. Más kérdés, hogy maga a népszavazás nem érinti a vidékieket, így ebben a pillanatban semmi értelme a Momentumot démonként bemutatni azoknak a vidékieknek, akik ha Budapest-Vidék polémiáról van szó, nem ismernek tréfát. Szó szerint. Mert Mécs János baromsága nyilvánvalóan egy őszinte vicc volt, az a fajta, mikor valakinek a szemébe mondod, amit gondolsz, majd hozzáteszed, hogy csak vicceltem, és erőltetetten nevetsz. Az árokásásnak viszont később sem lesz sok haszna, mert aki nem tud nevetni a gurulós bőröndökön, az ígyis-úgyis a Fideszre szavaz, nem gondolkodna el azon, hogy kire lehet még szavazni a hazát megvédő királyon kívül? Szellemes, de fölösleges árokásás szerencsétlen budai nyápicokra ráugrasztani a sokat megélt vidékit.

És SZÉTVERTÉK a standjukat! *sírok*

3. Használt ruhabolt volna 2017 slágere?

A Momentum bemutatkozása elég szerencsétlenül sikerült, legalábbis nem pengettek olyan húrokat, amitől egy magamfajtának melegség futott volna át a szívén. Elmondásuk szerint a legidősebbek közöttük velem egyidősek, ez esetben pedig végképp nem értem. Mikor elítélik az egész "establishmentet" a 27 évével együtt, olyan, mintha visszamentünk volna 2009-be (LMP). Ez 2011-ben a Millás tüntetés idején már egy elcsépelt dolog volt, amit azért kellett kimondani, mert egész addig azt hajtogatták, de aztán kész, mindenki magára tetováltatta, és pont. Innentől fogva ha még egyszer valaki erről beszél, szánalmas kéregető lesz. Kicsit olyan, mintha a mondatát ez előzné meg: "Add ide a mikrofont, én tudom hogy kell ezekhez beszélni!" és akkor felsorolja, hogy oktatás, egészségügy, politikusok, orbán.

Ha a veteránjaik valóban 30 évesek, akkor 2002-től kezdve gyűjtik a politikai tanulságok minden árnyalatát, és nem kezdenek bele olyanba, ami már legalább egyszer megbukott-ellaposodott. Most vagy az van, hogy akik figyelték a kossuth-terezéssel egybekötött erzsébet-hidazást, a Gyurcsány-puccsot, az elkúrós-székházgyújtós-ottalvós tüntetést, a 2010-es választást megelőző elementális reménykedést, a nemtetszik-nemtetszik-nemtetszik a rendszeres heteket, a mobillalvilágítós-lendvay-utcás-horváthákosos nekifutást, és legutóbb a Pukli-feketeruhásnővér házasságot, azok megcsömörlöttek, és visszavonultak söjtöri birtokukra (deáki értelemben), és ezért nem vesznek részt a Momentumban, vagy az van, hogy részt vesznek, csak nem osztottak nekik lapot, és azért ez a didaktikus önismétlés.

A politikai programjuk csupa olyan pontot firtat, ami tüneti kérdés. Egy népszavazást akkor is lehangoló demagóg szarsággal felvezetni, ha a nép nem fogékony az olyan elvont problémákra, mint a pártállam, nepotizmus, historizálás és szervilizmus.

4. Nolimpia

Jutalomfalat a budapesti olimpiáról népszavazást kezdeményezni. Fogalmam sincs, hogy miért fizetjük a képviselőket a parlamentben, ha egy pálya szélén szerveződő, nulla társadalmi beágyazottsággal bíró egylet nyúlja le a témát. Semmi baj, gratulálok a Momentumnak. Ez egy olyan fasza kristályosodási góc, hogy mikor olvastam a facebookon, hogy majd aláírást fognak gyűjteni az olimpia ellen (akkor még nem írták, hogy kik), elégedetten csettintettem egyet a nyelvemmel, és már láttam, ahogy a lámpavason kapaszkodó Rogán Antalról büntetlenül fejtik le krokodilbőr cipőjét felháborodott szüfrazsettek 2018 második felében. Orbán Viktor végre végigcsinálhatja az idegkúráját Ausztriában, Ráchel pedig nyugodtan koncentrálhat egy doktorira, családjának nem kell többé foglalkoznia harácsolással. Mészáros Lőrinc visszatérhet hőn szeretett csöveihez, Habonyt sem hívja többé a Haza Ibizáról. Mindenki csak nyerne egy kormányváltással, és ihol jön is!

Egy fásult ember lettem, elismerem, de két évünk van hátra a választásokig, és nincs türelmem egy új politikai szerveződéssel megbarátkozni. 

Ha Hadházy Ákos beszél a trafikmutyiról, súlya van. Ha Ángyán József beszél a földbotrányról, súlya van. Ha Horváth András beszél a NAV-ról, súlya van. Ha Pilz Olivér beszél az oktatásügyről, súlya van. Ha Sándor Mária tüntet az áldatlan kórházi állapotok miatt, súlya van. Ha random pályakezdők beszélnek arról, hogy majd utat mutatnak, megengedőn elmosolyodok. Hadházy Ákos nem ért el változást, a trafikmutyival mindenki megbékélt, pedig hát bizonyítékot kaptunk, hogy is ment az osztozkodás. Ángyán Józsefet bogaras öregnek bélyegezték, és a magyar mezőgazdasággal nem történt semmi pozitív. Horváth András a bíróságon felel, amiért árulkodott. Pilz Olivér nyílt levele addig volt érdekes, míg össze nem gyűlt a nagy tömeg a Kossuth téren, és haza nem ment. A kormánynak csak türelmesen várnia kellett két évet, és ma már mindenki kussol, végülis a fénymásoló működik, ha viszünk papírt, a kormány meg szarja össze magát. Sándor Mária naiv és pátoszos felkiáltójele mellé a kimért újságírók odatettek egy kérdőjelet, biztos, ami biztos. Ki nem szarja le? Dobhártyát sértő ahogy rinyál, és meddig lehet még nyújtani ezt az ügyet?

Talán nem számítok pesszimistának, ha úgy gondolom, nem egy új párt fogja megoldani azt az alapvető társadalmi problémát, hogy egy tüntetésnél többet senki nem ad bele, a bátrak kivégzésénél meg csak borzongva bazmegolunk egyet. De hát a franc tudja, lehet, hogy Lehet Más a Politika... Vágó Gábor?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pityutanarur.blog.hu/api/trackback/id/tr1712147709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása