475

Címkék: történelem

2007.08.04. 20:30

Idén 475 éve, hogy a törököket hazaküldték anyjukba a kőszegiek. Van is hatalmas felhajtás.

800 katona állt szemben a törökkel - ezért az állításomért a gimiben kiröhögtek, a tanárom is csak elnézően mosolygott rám: Pityuban túlteng a honismeret... A szigorlat miatt decemberben kicsit beleástam magam a témába, és lőn: nekem volt igazam. Úgyhogy innen, sok év távlatából egy hatalmas "Há-há!"-t minden ottlévőnek :)

Sőt!

Jurisics Miklós, a horvát (dalmát) várkapitány 40 nehézlovassal, néhány zsoldossal, és 6-7száz környékbeli lakossal (földműves, iparos), három mázsa lőporral és egy előnytelen várművel lepte meg Allah hűséges szolgáit, akiknek sok feleségük van.

Általános iskolás koromban elhatároztam, hogy megírom a Kőszegi csillagokat, de a szuper, eredeti és ötletes cím után elakadtam. Nem mintha nem lenne miről írni. Eger sucks... Külön bosszantó, hogy Gárdonyi regénye teljesen begyűrűzött a történetírásba, és a szigorlatra azt olvastam, hogy az egri diadalnak (1552) az volt a jelentősége, hogy Mohács (1526) óta megállíthatatlan Jumurdzsák végre-valahára pofára esett.

Úgyhogy hangosan megjegyezném, hogy 1532 előbb volt, mint 1552, pontosan 20 évvel, de ezen nem szőrözök,

van itt sokkal jobb.


Ahogy az várható volt, a török bitang nagy sereggel elindult Bécs felé, és mivel az előző években földúlta a hagyományos útvonalat, ezúttal Dél-Dunántúlon, majd az Alpokalján át ment. Esős év volt, úgyhogy Eszéknél elakadt a nehéztüzérsége, de a sereg többi része veretlenül haladt előre. Zalán már túl volt a török, segédcsapatai már Steyerben portyáztak, Körmend is a kezükre került, aztán mindenki úgy tudta, hogy Sárvár felé folytatják a sikerszériát. Így aztán Jurisics fogta a 40 nehézlovasát, és elindult Ferdinánd királyhoz, hogy szolgálja őfelségét.

Kőszeg szép helyen fekszik, a város sem utolsó - utólag szinte egyértelmű, hogy Sárvárral nem akarta keseríteni magát a szultán. Itt bor is volt, panoráma is, polgári hagyományok, több német - tenyérbemászó hely.

Úgyhogy Jurisics meglepetten visszafordult.

Ez nagyon megindító dolog:

egy horvát (dalmát) ember visszamegy a birtokára, hogy azt (egy magyar várat), amit a királytól kapott, megvédje a töröktől. De most tényleg! Ez az a kategória, ami nem költséghatékony, meg ráfizetéses, meg anyám kínja, szóval ez az ígéretek betartása, meg becsület, satöbbi. Aztán mondják itt, hogy a hősök bénák, mert fölöslegesen szenvednek, úgyis meghalnak, vagy ha nem, akkor kihasználják aztán leköpik. Jurisics megvédte a várat, és utána nagy megbecsülésben és boldogságban élt, és emléke köztünk él a világ végéig gondolom.

Nem volt egyszerű

a vár védése, mert ez régi építésű volt: a városon belül volt még egy vár, de az már csak mentsvár volt, szóval szarnak a pofon - ha sikeres védés volt a cél, akkor az egész várost kellett védeni, ami Kőszeg esetében szerintem nagyjából 1500-2000 méternyi fal volt, rá 800 védő, meg a vizesárok. A déli magyarvárost, meg az északi németvárost ("elővárosok") fölégették, hogy a török ne tudjon ott taktikázni. A török a várost teljesen körülzárta.

Jurisics lelkesen küldte a leveleket Bécsbe, hogy fölvette a harcot, várja a segítséget, de remélem mindenki kitalálja, hogy ez annyit ért, mint bármikor máskor, amikor segítségre lenne szükség. Helyette viszont

mázlija (is) volt.

Például a nőket meg az öregeket, meg a gyerekeket a városházára gyűjtötték össze, mert... mindegy. Nagyjából a harmadik ostromnapon az egyik falrészből már semmi nem volt, be is nyomultak a janicsárok a városba, de még a védők azért csak állták a rohamot, legalábbis kaszálták, akit értek. Az asszonyok ezt megtudták, és elkezdtek sikongatni, meg jajveszékelni. A janicsárok meg, már az utcákon futkosva azt hitték, hogy ezek azért ricsajoznak, mert megjött a császári felmentősereg. Úgyhogy kivonultak a városból, mert hiszen ennek a fele sem tréfa! Ennyit erről... Éjjel megerősítették a védők a falat, aztán még egy hónapig ment az ostrom, hasonló kalandokkal.

Az egész vége az lett, hogy alig maradt valami a várfalból, a tornyok sem álltak olyan állapotban, hogy zászlót lehessen kitűzni rájuk. Tehát elég gyalog galoppos volt a helyzet, amikor Jurisics csak döntetlenben volt hajlandó kiegyezni a szultánnal, de

a vicc az,

 hogy ez össze is jött. Egyetlen török katona vonult be a városba, és csak egy toronyra tűzték ki a török lófarkat. A város papíron török birtok lett, de mindenki maradt a posztjában, meg az adózást sem módosították - gyakorlatilag megmaradt magyar (Habsburg) kézen a város.

Végkifejlet

A szultán vonult tovább Bécs felé, de már nem ostromban gondolkodott, csak mezei csatában. Majdnem összejött, de az a nyavalyás Jan Sobieski épp időben érkezett a lengyel seregekkel (a keresztény testvériség jegyében - ez volt valami Szent Szövetség, vagy mi a rák), úgyhogy a töröknek ezúttal sem jött össze móresre tanítani a sógorokat.

Na, hát a Kőszegi ostrom nem vetett véget a török katonai sikereknek, de nyolc évvel a mohácsi vereség után (!) egy ilyen cselekedetért az a minimum, hogy fejet hajtunk: az akkori kőszegiek tudták, mitől döglik a légy! A várkapitány horvát volt, a zsoldosok nem tudom (de nem voltak olaszok, mert nem menekültek el), a helyiek magyarok, németek és horvátok voltak. A környékbeli főurak (Nádasdyak és Batthyányak és osztrák nemesek) mindenféle rajtaütésekkel segítették Jurisicsot, úgyhogy nem a sötétben kiálltó hang volt az öreg, de ezt csak azért írom, hogy kerek legyen a dolog. Még a karintiai és steyer urak is bekapcsolódtak a gerillázásba, szóval ez csapatmunka volt.

Most biztosan adnának ilyenre uniós támogatást...

A bejegyzés trackback címe:

https://pityutanarur.blog.hu/api/trackback/id/tr15132373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Versus 2007.08.05. 10:38:32

Ezt a könyvet már megírták és szerintem sokkal jobb lett mint a Gárdonyi féle ,javaslom olvasd el mert nagyon szórakoztató :

Hunyady József: Az égig érő vár

fope 2007.08.05. 10:38:40

Sorry, de nem hagyhatom szó nélkül! Az 1683-as bécsi ostromnál találkozhatsz Jan Sobieski lengyel királlyal. Az 1532-es ostrom elmaradása a szembenálló hadseregek nagysága miatti kockázatos kimenetelnek köszönhető. Magyarán sem Szulejmán, sem pedig I. Ferdinánd és a segítségére érkező bátyja, V. Károly nem mert beleszaladni egy esetleges hatalmas pofonba, azaz seregvesztésbe. (Ne felejtsük el, hogy a Habsburgok nyugaton francia Valois-k ellen, a törökök pedig keleten a perzsák ellen és egyéb hadszíntereken is harcoltak.)
Kőszegen ott voltam tegnap, a program élvezetes, a harcosok jól mulattatják a népet, fél óráig lövöldözték és püfölték egymást a nép, főleg a gyerekek nagy szórakozására! Lehet, hogy évente ismétlődő (fesztiválszerű) programmá fejlődik az Ostromnapok?

fope 2007.08.05. 10:49:01

Ja, és még valami: a Szent Szövetség - vagy mi a rák :) - a 15-éves háborúban létezett. Sobieski a Szent Liga tagja volt országával, ami meg csak 1684-ben, a kudarcos bécsi ostrom utáni évben alakult XI. Ince pápa segítségével (szobra a budai várban!), de valóban, Lengyelország is tagja volt.

pityutanarur · http://pityutanarur.blog.hu 2007.08.05. 10:49:26

kössz a kijavítást, most eléggé zavarban vagyok, de benne hagyom a hibát :) Így jobb a történet :)) hitelesség mindenek előtt... :)

ducas 2007.08.05. 14:51:29

Kicsit télleg eltévedtél, több mint 150 évet, de ezt betuggyuk a lelkesedésnek...Ne haggyad abba...

KKoppany 2007.08.05. 15:04:37

Ha nem baj, néhány adattal én is kiegészíteném a történetet, szép lassan csak kerek lesz... :)

Jurisics Nikolica helytállásának köze nem volt ahhoz, hogy dalmát földön született. Magyar főnemes volt (egyrészt saját jogán, másrészt felesége révén szerzett) birtokai révén, ezért a magyar koronát szolgálta. Ez akkoriban kérdésként sem merült fel, hogy lehetne másként. Tudom, hogy ezt ma már a lehetetlenséggel határos felfogni, de így volt.

A kőszegi vár nem egy lepukkant kőhalmaz volt. A kor haditechnikai csúcsszínvonalán volt megépítve (kijavítva), falai erős gránitból épültek (a ma már osztrák területen lévő kőbányákból, ami akkoriban nagy szó volt, mert - pl. az egri vár is - a várak általában téglából épültek), közvetlenül a falak előtt végződött a ma is láthatóan nagyon mély vizesárok, így nem volt hová támasztani az ostromlétrát.

A vár falai olyan szögben metszették egymást, hogy a nem ostromlott falrészekről be lehetett lőni az ostromlottakat, de az ostromlók nem tudtak tüzelni a védőkre. A vár földrajzi elhelyezkedése is kedvező volt, a várost a nehéztüzérség megérkezéséig nem is lehetett lőni, mert a várt körülvevő hegyekről az ágyúk túlhordtak, a keskeny lapos földsávról (Szombathely felől) pedig nem lehetett belőni. Stb.

A város házait fűrészfogszerűen és egybefüggően építették, azaz házról házra lehetett a betörő ellenséget halomra lőni a házak falai által alkotott sáncok mögül. Az utcai frontokon ugyanis csak lőrésnyi ablakok voltak.

Az utcák hosszúak - a teljes város hosszúságában épültek - voltak, és míg a betörő ellenségnek az egész utcát meg kellett kerülniük, addig a védők a csak általuk ismert átjáróházak udvarain keresztül könnyen tudtak csapatokat átcsoportosítani az egyik utcából a másikba.

Fontos adalék az is, hogy Jurisics valóban néhány tucat katonája korának legkiválóbbjai közül való volt. Az ágyúmester (Forintos Mátyás) például a róla szóló legendák szerint robogó lóról volt képes lelőni lovasát ágyúval! Ennek azért van jelentősége, mert a nehéztüzérség a Kőszeg falai alatt eltöltött 25 nap alatt bizony megérkezett, ám a Bécs ostromára is használni kívánt ágyúk nagy részét Forintos szétlőtte.

A várfalnak csak egy részét sikerült felrobbantani, azt is az ostrom vége felé (augusztus 23-án), amikor valóban betört a török a városba, ám sikerült visszaverni. Előtte is több aknát (valami olyasmit, mint ami most épül Budapesten két fúrópajzs-al) fúrtak a várfal megroppantására, de ezek mindegyikét a törökökre robbantották ellenaknák ásával. (Legtöbbször a várárok alatt robbantották be az aknákat, így még a török táborban is kiöntött a várárok vize...)

Az időjárás volt Jurisics másik nagy szövetségese. A néhány napos rohammal bevenni tervezett vár alatt álló majd' 300 ezres török sereget nem csak az éhség, hanem a hideg időjárás és eső, valamint a várárokba fulladt katonák rosszul eltemetett hullái következtében fellépő járványok is tizedelték. A harci morált is jelentősen kikezdték a körülmények. Több alsóbbrendű csapattest mellett már a janicsárok (az akkori elitkommandó) is lázadoztak az ellátás és a rossz időjárás, no és azon babonás hit miatt, hogy Allah elpártolt tőlük.

A várat nem a falak szétlövése, hanem irdatlan mennyiségű fa kivágása által vehették volna be a törökök, ha nem születik diplomáciai megállapodás. A török sereg valamennyi katonáját ugyanis fát vágni küldték a környékbeli erdőkbe, és augusztus 27-re több helyen is a várfallal egy magasságra emelkedtek a várárok betömésére odahordott farönkök. Jurisics és Ibrahim nagyvezír megállapodása alapján augusztus 30-án távozott a török sereg (eddigre már összegyűlt Bécsújhelyen a császári sereg, Szulejmán nem is gondolkodott Bécs ostromán).

Kőszeg egyébként nem lett volna feltétlenül fontos harci célpont, Jurisics azonban elhitette a szultánnal, hogy komoly sereggel rendelkezik a vár falán belül. Azon túl, hogy Jurisics korábbi isztambuli követként (1529-30-ban Ferdinánd császár személyes követeként folytatott többször béketárgyalásokat a török császárral) jó viszonyt ápolt a török főnemesség egy részével és magával a szultánnal (a hadsereg császár utáni legfőbb vezetőjével, a nagyvezírrel személyes barátságot ápolt), ezért szavahihető embernek tartották, az a megfontolás is Kőszeg ostromára késztette a török császárt, hogy utánpótlási területén ne hagyjon ellenséges várat (addigra már Szombathely is török kézen volt pl.).

Végezetül pedig csatlakozni szeretnék Versushoz, és nem csak a cikkszerzőnek, de tényleg mindenkinek ajánlom figyelmébe "Az égig érő vár" című könyvet!

Vendkapitany 2007.08.06. 00:07:22

Egy -- a nagyvezirrel valo barátsághoz hasonló mellékszál -- amiről nem tudom hogy mit lehet tudni. Kőszegen volt egy gazdag zsidó közösség is. Megvan a kőszegi levéltárban az eredeti levél ami vám és ÁFA mentességet biztositott nekik. Ez is motiválhatta őket hogy pénzeljék a horvát kapitányt a zsoldos vásárlásban -- sőt személyesen is résztvettek a védelemben természetesen.
Magyarul -- a mai geopolitikai helyzetben is pikáns áthallásokat enged meg, hogy a törökök első EU integrációs kisérletét a másik Candidate country képviselőjének vezetésével, a török hadsereg vezetéssel stratégiai kapcsolatot ápoló zsidók pénzével is hiusitottuk meg

Vero 2007.08.06. 01:09:50

Eredetileg kőszegi vagyok - nagy örömmel olvastam a bejegyzést és a kommenteket. (már nem lakom otthon, de az Ostromnapokról igen-igen jókat hallottam a szüleimtől)

Egyébként ha legközelebb Kőszegen jártok, nézzétek meg a vár külső bejáratától (amelyet nemrég újítottak fel és meszeltek le szép fehérre) jobbra, félig a falba fúródva, nagyjából derékmagasságban még mindig fellelhető egy ágyugolyó. Nagyon megkapó ez a kis ereklye, amelynek valódiságáról ill. történetéről nem nagyon tudok semmit sem mondani sajnos, de ez a tárgyi emlék nekem gyerekkorom óta összefonódik valami miatt az ostrommal.

nagymellű szőke 2007.08.06. 01:38:10

Jurisicsnak különösen a csavart fonákjai voltak nagyon veszélyesek
www.microweb.hu/chernel/var3b.jpg

pityutanarur · http://pityutanarur.blog.hu 2007.08.07. 08:29:14

Köszönöm a kiegészítéseket, ha tudom, hogy ennyien fogják olvasni, akkor utána is néztem volna a dolgoknak. Uff, tényleg sokan olvastátok...

köszönöm a "cikkíró" titulust, de... nem vagyok cikkíró.

egyébként Ferdinánd király későbbi "bocsánatkérő" levele alapján tutira nem voltak zsoldosok a várvédésnél. Azt írja ugyanis, hogy nem voltak zsoldosok. (képzelem Jurisics fejét, mikor ezt olvasta - "Nekem mondod wazze?")

Tényleg köszönöm a kiegészítéseket, Kkoppany neked is, bár fárasztó volt végigolvasni :)
süti beállítások módosítása