unalom a köbön

Címkék: politika

2007.08.28. 11:34

Egy évvel ezelőtt még érdekesebb volt a Föld. Most meg nem történik semmi. Vagyishogy semmi újszerű, ami lázban tartana, amiről várnám az újabb és újabb részleteket. Nincs lelki erőm beírni az internetes újságok linkjét, például. Belpolitika? Korábban teherautónyi véleményem volt róla, meg olvasgattam, de holt egyszerű a képlet: a véleményvilágban támadás-védés megy, a hírvilágban meg gyakorlatilag olyan "történeteket" közölnek, amik akár kitalációk is lehetnének, hiszen nem gyűrűzik le hozzám a dolog, egyszerűen nincs köze a hétköznapjaimhoz. És nyilván nem szólhat arról a híradó, hogy István apja ma hajnalban elment dolgozni, a huga elment Bp-re, meg a többiek is távol, úgyhogy kedves tévénézőnk, István, tiéd a ház. Csak úgy megjegyzem, hogy rém unalmas a belpolitika.

Aztán a külpolitika... Legjobb fokmérő a palesztin-izraeli helyzet. Néha arra gondolok, hogy a híradóban leadott felvételek valami tévések közti ingyenportéka, mint a cégeknél az ingyen víz a tartályból, vagy a reklámtoll, vagy a reklámcsoki. A magyar híradók elemelik a reklámcsokit, aztán leadják este, azzal is telik a hírblokk. Palesztin merénylők megsebesítettek egy izraeli katonát. Másnap: ... Unalmas.

Nem tudom, idehaza mennyire kapott helyet a duisburgi gyilkosság, de az például érdekes külpolitikai dolog. Calabriai (ha jól emlékszek) központú maffia a németországi Duisburgban számolt le egy rivális maffia 5-6 tagjával, már erre sem emlékszek. Az áldozatok is olaszok voltak. Calabria (legyen a neve ez) egy békés szicíliai falu, mint olvastam, az emberek kedvesek, a presszóban csak úgy meghívnak egy kávéra, a digók a robogójukkal poroznak a főtéren, stb. Aztán ha a duisburgi ügyet említed, egyből szűkszavúak lesznek, merthogy a falnak is füle van, és szegről-végről még a papnak is köze van a maffiához, hát még a többieknek, vagy a liberálisabb olvasók kedvéért: a többieknek is. A felügyelő is készséges volt az újságíróhoz, akinek a riportját olvastam, de mint a cikkben állt: túl sok részlettel nem szolgált, szívesen terelte a szót, de annyi azért világossá vált, hogy igen, ez a falu valóban egy nemzetközi drogcsempész- és szarkakordináló-szervezet központja, benn a hegyek közt, egy mindössze egy út-összeköttetéssel. A rendőrség pedig tehetetlen. [Magyarországi állapotokból kiindulva ennek egyetlen oka van: a bűnrészesség]

Igaz, a hazatérő gyilkosokat a környék útjain tűzkészültségben posztoló alakulatok várják, de Corleone sem ment haza a gyilkolás után, ezt az olasz rendőrségnek igazán tudnia kéne.

A dolog pedig attól több, mint egy többáldozatos gyilkosság (a német Blikkben [Bild] "duisburgi mészárlás"), mert ezúttal az olasz rendőrség tehetetlensége Németország közbiztonságát rontotta. Ez így persze egyik újságban sem olvasható.  A német politika sem így beszél az ügyről, csupán Olaszország ügyének tekinti a gyilkosságot, az olaszok viszont azt a kijelentést tették, hogy Németországban történt a gyilkosság, úgyhogy ehhez nekik semmi közük.

Egy kispolgár (pl. én) számára semmi sem bosszantóbb, mint a rendőrség és az ország vezetésének maffiatagsága. Olaszország magatartása beszédesebb, mint a nyilatkozatai. A homlokára van írva, hogy ugyan abban a cipőben jár, mint Magyarország, vagy Kolumbia (vagy a Föld országainak 90%-a). Pont a hazai párhuzamok (rendőrség hatékonysága, politika tisztasága) miatt ez egy olyan külpolitikai ügy, ami egy magyar kispolgárt nagyon is érdekel.

Kis sztereotíp hozzáállással még az is érdekes, hogy a militáns német mit lép a lökött olaszok randalírozására. Számomra az megdöbbentő, hogy hogy van pofája az olasz rendőrségnek azt mondania, hogy Németországé az ügy. A maffiózás átlépett egy határt, és a kifejezés nagyon praktikus, mert nem lehet azt mondani, hogy nem lépett át semmilyen határt.

Még sok ilyent akarok olvasni!

A bejegyzés trackback címe:

https://pityutanarur.blog.hu/api/trackback/id/tr35151043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyurika 2007.09.08. 13:29:12

Viszket a seggem megvakarom, mégpedig ott ahol én akarom :D
És ebben nem akadájozhat meg se kül, se belpolitika, se az, hogy arábiában gyilkolják egymást az emberek.
Azokat nem érdekeljük,de ők se minket, mégis a hiradó mindig ezzel megy.
Iraqban megöltek 200 amerikai katonát?
És?
Csinálnak még többet is.
Fogják az atombombát ha annyira akarnak valamit.
Háborúzzanak csak, úgy is ők hallnak meg.

Andrea 2007.09.09. 17:04:12

Jó van Gyuri! látjuk, hogy mennyire okos vagy!
Ha téged küldenénnek a háborúba meghalnál a hazáért?
Nem hiszem.

Gyurika · http://cucli.mlap.hu 2007.09.14. 20:17:05

Jóvan "Andika" ne szóljá' be!
Ha küldenének behívót akkor sem mennék.
De már nem muszály bemenni bi-bi-bi!
Ez az osrszág sz@r úgy ahogy van...
süti beállítások módosítása