elvek

Címkék: politika

2007.10.04. 17:57

Az egyik pedagógiás tárgyamon ma az értelmiségi bűnözésről beszélve végre megfogalmazódott bennem, mi a bajom.

Úgy általában az utóbbi egy év politikai életével.

Régen a politikusoktól elvártam, hogy talpig becsületesek legyenek, honatyák, a hazaszerető értelemben, hogy ők aztán tényleg azon munkálkodjanak, hogy jól menjen a szekér, mert én nem érek rá arra, én csak a szűk kis körömben tudok bármit is elodázni vagy véghezvinni. Aztán kényszerűen tudomásul vettem, hogy ez nemcsak sosem volt így, de nem is lesz soha. A politikus az egy ilyen állat. A politikus nem csak úgy véletlenül lesz, hanem politikussá fejleszti magát, szamárlétrák, ambíciók, satöbbi. Aki nem olyan alkat, az nem lesz politikus. Nem kell neki az a fejfájás.

Ma azon vitatkoztunk, mi a jobb: megtanítani egy bűnlistát, vagy egy tízparancsolatot, aztán azt mondani, hogy be kell tartani, akkor vagy jó, vagy pedig kialakítani az egyénben egy értékrendet, amihez következetesen ragaszkodik, mert az övé, és nem a tízparancsolatot szegi meg, hanem meghasonlik önmagával - adott esetben. Innen kanyarodtam vissza az értelmiségi bűnözéshez.

Most az van, hogy a politikus az bűnöző, de hát ez a rendszer, ne légy naiv, ez mindig így volt, szokj hozzá a gondolathoz! Ez teljesen más, mint amit az ember egyébként elvár a politikusoktól. Volt némi társadalmi párbeszéd a blogokon a politikusok hazugságáról, aminek az lett a vége, hogy a bloggerek java már eleve elfogadja a helyzetet: ezek lopnak, hazudnak, kész.

Nem az volt, hogy van a szilárd elvárásunk, és azt ha törik-ha szakad, akkor is elvárjuk, hanem frankón meghasonlottunk: kukába a szilárd elvárással, a világ nem fekete, meg fehér, hanem színes. Nem számon kértük a kritériumokat, hanem feladtuk. Mert akitől elvártunk, az nem olyan, mit amit elvártunk. Legalábbis velem ez van. Nincs miatta álmatlan éjszakám, de bosszantó, ez tulajdonképpen önkéntes balekság. Nem ők változnak, hanem én.

úgyhogy visszaállítom a korábbi elvárásomat: a politikus is legyen becsületes.

Persze a világ nem fekete, meg fehér :))

A bejegyzés trackback címe:

https://pityutanarur.blog.hu/api/trackback/id/tr72186138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása