nagyon nagy leleplezés...

Címkék: politika

2007.10.13. 12:01

planetagazeta.huMúlt vasárnap nagyon sok körtét és szőlőt ettem, úgyhogy hétfőn komoly hurrikánokra számítottam - az előadókban mégsem akartam fesztivált, úgyhogy minden órát idegesen babrálva ültem végig, hogy végül elrohanhassak a klotyóra. Túlzok. Ahogy így szorongtam, a szememet az Európa-térképen legeltettem, és újból eszembe jutott az a közhely, ami ahhoz képest, hogy közhely, még nem jött velem szembe az interneten. Ezen változtatni kell.

Semmi komoly tudományos ság, előre szólok. Nagyjából olyan mélyenszántó gondolatokra kell számítani, mint az olaj és a demokrácia kapcsolata (ahol olaj van, ott legyen demokrácia is, a többi helyre nem kell, stb.)

Szóval füzérszerűen állnak egymás mellett a friss, és leendő tagok: Románia, Bulgária, Törökország. Törökország felvétele az EU-ba nagy viták tárgya, de kétség kívül jobb, ha a Nabucco földgázvezeték házon belül fut majd, mégsem lesz kiszolgáltatva európai közösségünk semleges államok hóbortjainak, tehát Törökország akkor is EU tag lesz, ha földhöz veri a seggét mindenki.

Azóta foglalkoztat ez, mióta Bulgária is EU-tag. Engem teljesen váratlanul ért a felvételük, nem is foglalkozott ilyesmivel korábban a sajtó, bár nem lep meg, még ma is a sárdobálás a címlapsztori. De több kézenfekvő oka is van a korai bővítésnek (mert szerintem korai volt még):
1. a Balkán képtelen a fejlődésre. Görögországba évtizedek óta pumpálják a pénzt, de távolról sem fejlődött olyan ütemben, mint amilyen ütemben folyt a lóvé be. Ellenpélda Spanyolország. Fölösleges lett volna tehát arra várni, hogy Bulgária eléri az EU átlagszínvonalát.
2. egy nyitottá tett gazdaság a rutinosabb nyugati uniós vállalkozóknak újabb lendületet adhat. Kicsit mint a gyarmatosítás.
3. Bulgária is csak annyi fejlesztési pénzt kapna (okulva Görögország esetéből), amennyit befizet a közös kasszába, tehát Bulgária felvétele az Unió egy vasába sem kerülne - én is látom, hogy ez nagyon demagóg, de ettől függetlenül simán el tudom képzelni.
4. És végül a negyedik ok, amiért érdemes egy kétségkívül szép, de kétségkívül alacsony GDP/fő értékű országot (ez most nagyon burkolt volt) fölvenni egy gazdasági érdekeken alapuló unióba: ha átmegy rajta a Nabucco.

Ha egy állam tagja az Uniónak, akkor szabályok kötelezik, szankcionálható, egyszóval földgázvezeték-szempontból teljesen biztonságos állam. Úgyhogy amiket Bulgáriáról gondolok, ugyan azt gondolom Törökországról is.

Még egy gondolat a kép előtt: Bulgáriából Szerbián át is mehetne a földgázvezeték, ezzel ijesztegették a magyar vezetést, Gyurcsány meg visszaijesztett, hogy nem veti el a "Kék áramlat" vezeték ötetét sem. Nyilván nem fog Szerbián át vezetni a fölgázcső, mert már felvették Romániát, és bár a Szerbek igazán európaiak, hiszen annak idején apámék ott vették a Pink Floyd és Jethro Tull lemezeket, Szerbiával már nem nehezíti a dolgát az EU. Az unió ijesztése tehát csak blöff, míg Gyurcsány ijesztése nagyon jó ütőkártya, gondolom nem is hagyja ki, gondolom már gazdagodott azóta.

Mert a Nabucco vezeték lényege nem az, hogy a meglévő vezetéken kívül másban is jöhessen fölgáz Európába. Egyszerűbben: nem pusztán az a lényeg, hogy épüljön még egy vezeték. Ha ez így lenne, tök mindegy lenne, hogy a Kék áramlatot építik meg, vagy a Nabuccot. A lényeg az, hogy házon belül jöjjön a gáz, az ellenőrizhetőségért. Még harminc évig lesz földgáz, és a gáz utolsó éveiben egyáltalán nem lesz mindegy, hogy mennyire kiszolgáltatott az EU (ha a földgáz nem veszít addigra a jelentőségéből). Gondolom akkor nem barátság kérdése lesz az utolsó gázmolekulák sorsa. Ezzel egyébként szerintem minden uniós tagállam vezetője tisztában van, csak húzzák egymás agyát.

Na, és akkor egy térkép, kézzel rajzolt, plussz paint, Szíria, Szlovákia különösen, a többi pedig átlagosan torz, de a lényeg csak a vizualitás:

A Nabucco és a Kék áramlat vonala csak tipp. Nem találtam térképet róluk.
A térkép pedig ezen a helyen nagyobb.

A bejegyzés trackback címe:

https://pityutanarur.blog.hu/api/trackback/id/tr93195105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása