Turista-dolog

2008.08.21. 01:02

Addig amig a hatterben komoly agybehorpadasok zajlanak, addig itt az eloterben elmondom mire jottem ra.

Az USA es Magyarorszag kozt nem a me'retekben van a legnagyobb kulonbseg. Otthonrol ugy tunt, hogy amerika egy jol felcimkezett, bearazott tenyesztarsadalombol all (mi meg nem), amire utalnak nyomok a helyszinen is, de a legnagyobb kulonbseg megis a turizmusban van. Vagyis inkabb azt mondanam, hogy amerika foga feherje van a turizmusban. Kepek most nem lesznek.

Karikatura. Koszeget zalogba adjak az USA-nak... Eloszor is a varosban talalhato osszes emeletes haz foldszintjebol uzletethelysegeket alakitanak ki. Masodszor az osszes foldszintes haz utcafrontjabol nyesnek ki uzlethelysegeket. Kezdodik a bekoltozes. Minden harmadik uzlethelysegbol kajaldat alakitanak ki, minden masodikbol ajandekboltot, es a maradekbol pedig specialis boltot, peldaul fegyverboltot, ko=boltot, Fradi-boltot (Patriots-boltot) (KSE-boltot, igen hajra Koszeg?), uveggyongy-boltot, ...

A kreativabb latnivalo az ajandekboltokban figyelheto meg. Eloszor is a meglevo ajandekboltokbol kiszorjak a Hosok-tornya papirnehezeket, a Jurisics-va'ras kupa'kat, a Koszeg feliratu uvegkorsokat, es a kulonbozo porfogokat.

Helyukre kerulnek a Koszeg feliratu kapucnis pulcsik es esokabatok.

Osszeul a varosi tanacs es a kihelyezett amerikai tourism development supervisor, hogy kitalaljanak harom arcot Koszegnek. Az O-haz azert nem lehet Koszeg arca, mert az O-haz nem mosolyog, es nem lehet vicces szituaciokban lerajzolni. Jurisics viszont jobb pillanataiban biztosan alkalmasabb polokon valo abrazolasra, ugyhogy az egyik o lesz. Mar neki is allnak gyartani olyan polokat, amiken Jurisics eppen valami vicceset mond a va'rral kapcsolatban, vagy a hona alatt van ket turbanos torok. Masik arca Koszegnek a muflon lesz, mert egy allat mindenkeppen kell. Kulonosen eladhato a puskat tarto muflon, amint epp azt mondja, hogy "Koszeg-huh?", vagy ahogy a tanyerja folott imadkozik, es a tanyeron egy ember fekszik brokkolival a szajaban (itt Maine-ben ez kulonosen jellegzetes). Harmadik arca a varosnak a hirhedt Koszegi Henrik is lehetne, akinek a mitoszat a penz erdekeben villamgyorsan megteremtenek. Ajallkoznek (ajanlkoznek?) is segednek. Vagy lehetne Hermann, a beszelo szolo (o-vel, mint torok, mint szo=lo=, vagy szo:llo=), akirol meg senki sem hallott, de felhajtja az arakat.

Polcokra kerul tehat a mufflonfej-vegu gilette-borotva, a var-makett, a Hermannos kituzo es sal, visszapillanto-tukor fityego. Ugyancsak a Koszegi Henrikes fegyver-miniaturok, kincsesladak, Karoly Robert vs. Henrik 0:1 feliratu puloverek es ilyesmik.

Tolteleknek befolyna a fennmarado 2/3-nyi helyre a napszemuveg, a papucs, a taska, mert nincs is jobb dolog, mint venni egy taskat, amirol otthon majd elmondhatod, hogy ezt a taskat Koszegen vettem. (Tudom, van jobb dolog, de van akinek nincs. Rajuk ki gondol?)

Az osszes uzletben es kajaldaban ingyen varosterkepek lennenek, de nem a tudosoknak valo terkep-terkep, hanem a turistaknak valo rajzolt terkep, szep szines hazakkal (szoval a mar meglevo barna tusterkep kilove, sajnalom), amin a tajekozodasi pontok a jellegzetes epuletek mellett a Taverna Florian, a Rocco, a Ponci, meg a tobbiek.

Az arculatvaltas mozgato elve az lenne (es most komolyra valtok), ami amerikaban annyira cinikus: a turizmus lenyege nem az, hogy elmesz egy olyan helyre, ahol eddig me'g nem voltal, hanem az a lenyege, hogy vasarolsz egy olyan helyen, ahol meg nem vasaroltal. Vasarolsz olyan utcakban, amik szepek es oreg epuletek vannak benne. Dragabb, de jobb boltrol-boltra jarni.

Peldaul mikor Bar Harborban jartunk, furcsa volt szembesulni azzal, hogy a turistak tomege nem a kikotoben es a parton volt, hanem a boltokban. Es a terkepnek is csak a csucskebe jutott az ocean, es a turistak ezt egy csoppet sem bantak, mert most vannak ott, most tudnak csak venni taskat Bar Harborban. Oceant neznek majd a vendeglo teraszarol, vagy a hotelszobabol.

---

Viszont annyit azert hozza kell tennem, hogy ahhoz, hogy a dolog mukodjon, megfelelo mentalitas is kell. Ez meg egy olyan stadiuma a tarsadalomnak, amibe mi meg nem leptunk bele ugy, ez az abszolut fogyasztas, amikor te tenyleg vasarolni mesz Koszegre. Kirandulasnak nevezed, de mar otthon irsz egy listat, hogy mit akarsz venni. Erre jottem ra.

A bejegyzés trackback címe:

https://pityutanarur.blog.hu/api/trackback/id/tr32625370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lillusz 2008.08.22. 01:04:05

szia!online vagy még?

lillusz 2008.08.22. 01:07:47

elnéztem a dátumot:(
süti beállítások módosítása