történelmes

2008.12.06. 12:51

a szakdogatémám ugye Horvát István, mindenféle pártus-magyar rokonság kiötlője az 1800-as évek elejéről. Abban a korban sem igazán tudtak mit kezdeni ezzel az emberrel, és ez azóta sem változott. Nekem viszont egyre rokonszenvesebb, mert ahogy így dolgozom fel a könyveit, egyre nyilvánvalóbb, hogy bármilyen meghökkentő dologra is jutott a források (oklevelek, vagy ókori történetírók pl.) feldolgozása eredménye képpen, egyszerűen felvonta a szemöldökét, megvakarta a tarkóját, aztán leírta az eredményt és kiadta könyvben. Merthogy oda van írva a forrásokba, ő mossa kezeit.

Nyilván nem mindegy hogy a forrásnak mennyire hiszünk, vagy mennyire szadizzuk meg kritikával, és hát Horvát István többnyire itt volt túl rendes, ha a nemzetre nézve valami presztízsnövelő dolog lehetősége merült fel. A szlávokkal ha foglalkozott, akkor sokkal jobban megmutatta, hogy van kritikai érzéke, a németek is valahogy így viselkedtek velünk szemben.

Nade, most jöjjön az a rövid dolog, ami miatt valójában félbehagytam a feldolgozást!

Horvát az egyik értekezéséhez egy arab forrást is felhasznált, volt egy bizonyos Jakut, aki a "Geographiai Arabs Szókönyvet" írta az 1200-as években, arról számol be, hogy élnek Aleppóban (Szíria) nagy számmal "Baschgurdi" névre hallgatók, akik ha azt mondják "hazánk", akkor az alatt azt értik, hogy Magyarország ("cui nomen Hungerorum est"). Kicsit odább azt írja: "Nyelvre, kultúrára és gondolkozásra nézve a franciákkal (=európaiakkal) egyek" valamint az is ott van, hogy a keresztes háborúk alatt telepedtek ott le.

Nagy meghökkentést nem okoz, oda van írva, hogy a keresztes háborúk miatt keveredtek oda magyarok, de ettől még nagyon jópofák ezek a távoli vidékekre szakadt kolóniák. Ja és bakker: újra tudok fordítani latinból (Horvát általában nem fordította le magyarra a latin idézeteket, úgyhogy feléledt az egyik elhalt agydarabom)

A bejegyzés trackback címe:

https://pityutanarur.blog.hu/api/trackback/id/tr28807502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása