9141-ben

2009.01.12. 22:38

Szédületes sikerszériáról beszélhetünk, ha ezt a félévet és ezt a vizsgaidőszakot nézem. Ma lett meg a jelenkor szigorlathoz szükséges utolsó hátra lévő vizsga, most lehet izgulni, hogy vajon a holnaputáni jelenkor szigorlatra is futja-e még az optimizmusból, a kitartásból és fennmarad-e a körülmények kedvező együttállása. A magam részéről a lehetetlent próbálom végrehajtani (másfél nap alatt szigorlatra felkészülni), nyilván ezek az élet legélvezetesebb napjai, de a lehetetlen végrehajtása mellett mindenképp meg kell osztanom veletek néhány érdekes dolgot. Ismént vizsgaidőszaki agyvízcserélő írás, úgy olvassátok, ha

Elveimmel ellentétben most nem könyvekből, hanem mások által kidolgozott tételekből tanulok [ez egy neten keringő hajdani "ismeretlen jótevő" munkája többnyire, akár több embert is takarhat, igazi szakmai örökség, néphagyomány és közkincs. Cserébe rossz minőségű], amik pontatlanok és együgyűek. Altalában nem a tételben feltett kérdés megválaszolására szorítkoznak, hanem a tankönyv kijegyzetelésére. A tankönyvből néhány jól hangzó klisét átvesz, a kohéziót kihagyja, stb. A lényeg, hogy nagyon sok elírás és rövidítés van benne, így például mikor a Szudéta-vidék Noé lesz, a tételkidolgozás tanúsága szerint, azt nem úgy kell érteni, hogy Ószövetségi Noé személyesen, hanem a náci Németországé, mint No-é.

Pusztán elírás viszont az, hogy Bulgária 9141. március 1-én csatlakozott a háromhatalmi paktumhoz, de nekem egyből beindult a fantáziám. Mint leendő izének, földrajz-történelem tanár-történésznek... szóval nem annak, hanem mint pihentagyúnak inkább. Abba nem lehet belekötni. 9141-ig még bő 7000 év van hátra, igazából ebbe gondoltam bele. És hogy mi minden fog történni addig, főleg mi mindennek kell történnie Bulgáriával ahhoz, hogy 9141-ben csatlakozhasson egy háromhatalmi paktumhoz.

Eleve: hogyan él túl Bulgária 7000 évet? A Perzsa birodalom 300 évet bírt, Róma nagy jóindulattal 1000-et, Egyiptom minden korszakát egybevonva 3000 évvel csúcstartó is lehetne, de az még mindig nem 7000, és nem rekord amúgy sem. A válasz egyébként igen egyszerű, és Bulgáriának egész jó esélyei is vannak: a csúcstartó bizonyos szempontból Grúzia, mert Grúzia ilyen-olyan néven mióta az emberek köveket raknak egymásra, létezik. Ez úgy öt-hatezer évet jelent. Etiópia is egész jó pozíciókkal bír, de arról nem tudok semmit. A sikert titka a hegyvonulat, az értéktelen föld, és a kevés ásványkincs. Ha nem kell senkinek sem az a terület, nyert ügye van Bulgáriának.

Ebből a szempontból a magyar modell még biztosabb siker: a területváltoztatós taktikát űzve mindegy ki kívánja meg a földet, a nép szerez majd jobbat magának. Így 3500 éve tartják magukat a magyarul BESZÉLŐ (tehát nem politikai folytonosság, csak kulturális) társaságok - valószínűleg az első világháborúban is odébb kellett volna költöznünk tekintettel a Kárpát-medencére vetett sok szemre. (Persze a tudományos eredmények egy része az egész népvándorlós paradigmát irreálisnak tartja, de most ez tényleg nem számít)

Hosszú távon mégis a grúzoknak lehet igaza, legutóbb ugye laza mozdulattal Oroszországnak üzentek hadat, azért aki ilyet bevállal, az valamiben igencsak biztos. Ennyiből is belátható, hogy nem lehetetlen az örök lét, a lényeg hogy sose legyen minden szempontból irigylésre méltó az ország, és legyen valami megtartó hegység. A hegy az nagyon fontos. Kunmagyaria (ez nem ilyen sumér dolog, ez MTA-kompatibilis, ld. Bendeffy) is csak a Kaukázus előterében lévő alföldön volt, aztán megnézhette magát Timur Lenk hadjárata után... Hát teljes pusztulás sajnos. Béke poraikra!

A legnagyobb kérdés viszont inkább az, hogy Bulgária mit csinál majd az elkövetkezendő 7000 évben? Az eddigi világtörténelem 6000 év, de ha megkérdezzük a spiritiszta ismerőseinket, Atlantisz, Lemuria és Mu történelme is 7-8000 év körülre rúg (de utána röhögjünk egy jóizűt), amiből az válik nyilvánvalóvá, hogy 7000 év alatt a nulláról a globális környezeti katasztrófa előszobájáig simán el lehet jutni, tehát Bulgária nagy lehetőség előtt áll.

A grúzok 5000 évük alatt eleinte próbálták kreatívan eltölteni az időt: feltalálták a vasfeldolgozást, szőlőművelésbe kezdtek, föltalálták a bort. Így be tudtak rúgni, és volt mellé olcsó vasfegyverük, úgyhogy a történelmük agresszióba torkollt, és jó 2000 éven át belharcokat folytattak egy olyan pici területen. Időről időre külső támadás ellen védekeztek, és az utóbbi 1500 évükben főként evvel foglalkoztak. Kivéve például 2008-at, mert akkor ők támadtak.

Emellett jutott figyelem a kultúrának is: szép templomokat építettek, kidolgoztak 500 körül egy saját írást, kitalálták szintén ekkor, hogy az uralkodócsaládjuk Dávid király leszármazotta, következésképpen Jézussal is rokon, ami azért nem szar.

Persze ha belegondolunk, kicsit lehangoló hogy 7000 éven át háborúzgatós-vegetálós flesselgetés folyna, de közelről nézve ez mindig érdekes, mert közelről nézve nem feltűnő, hogy ugyan az a szisztéma, csak frissülő köntösben. Szóval hogy 2030-ban G36-os gépkarabélyt hord egy bulgáriai katona, 4009-ben viszont furkós botot, a maga módján érdekes, abból a szempontból viszont dögunalom, hogy 4009-ben még mindig katona.

...

...

tanulnom kéne igazából...

A bejegyzés trackback címe:

https://pityutanarur.blog.hu/api/trackback/id/tr92873861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása