régi szokás

2009.06.23. 11:25

Most már keményen szakdogázok kedves Horvát István munkásságáról, akiről már írtam itt. Az úr történész-nyelvtanár volt a reformkorban (19. század első fele), hobbija a magyarok története volt, vesszőparipálya pedig, hogy "az nem lehet, hogy Árpád idejében a magyarok csak úgy lepottyantak az égből." Ebben nagyon egyetért vele a tudós világ, de amit ezen kívül állíott (kikutatott), túl szokatlan volt ahhoz, hogy bárki is komolyan vegye. Én a szakdolgozatom miatt komolyan veszem az öreget, és így aztán többet is látni belőle, mint hogy kideírti Egyiptomról, hogy az helyesen leírva nem Egyiptom, hanem Magyarország. Van egyébként logika a fejtegetésében mindig, senki se nevessen rajta, de hát hiba is van. Egy olyan tudós volt, aki igazán szabad volt. Nem maradt a terelők között, hanem átugrotta azokat. Ezen kívül nagyon érzelmi alapon közelített mindenhez, ami kárára vált sajnos a tudomány ban.

Tehát ez az ember írja az egyik (na jó, az egyetlen) egyetemi "tankönyvében" (mert kéziratban maradt), hogy

"Minden nemzet a maga történeteiben és azok emlékeiben él, de amely nemzet nem emel monumentumokat, annak élete olyan, mint a homok, melyet a szél könnyen elsöpör. A rómaiaknál még a mesterlegények is emeltek maguknak köveket, melyek amikor most, évezredek múlva feltaláltatnak [megtaláltatnak], tanítják a világon, hogy milyen szorgalmatosak voltak a rómaiak monumentumok emelésében. Mink pedig az epithaphiumokat fára, festékkel írjuk fel, amiket a legközelebbi eső lemos vagy AMELY FAKERESZTEKET A SZEGÉNY EMBEREK TÉLEN SZANASZÉT HORDANAK. Nem kell tehát csodálnunk, ha a mi ittlétünknek semmi nyoma sincs..."

Ezek szerint a legképtelenebb dolgok ellopása legalább 200 éves múltra tekint vissza.

A bejegyzés trackback címe:

https://pityutanarur.blog.hu/api/trackback/id/tr91202935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása