Sci-fi

2011.10.22. 09:41

A sci-fikben néha felbukkannak olyan államok, amik totális ellenőrzést gyakorolnak a lakosok felett. Néha olyan cég bukkan fel, ami a vásárlói felett gyakorol totális ellenőrzést.

Nagyon izgalmas, hogy egy államnak nem éri meg totális ellenőrzést gyakorolni az állampolgárok felett, mert nem nyer vele sokat, legfeljebb hatékonyabb bűnmegelőzést. Ellenben iszonyatos kiadásokba veri magát, és ha a lakosság esetleg megneszeli, egészen törvényszerűen elsöprő tüntetések keletkeznek. A totális állam drága mulatság.

Egy gonosz, kíváncsi cég számára sem teljesen kifizetődő, hiszen valószínűleg csak annyi információ lesz számára releváns, amennyi a termékével kapcsolatos fogyasztói elvárásokra vonatkozik.

De a Google és a Facebook például egy olyan kíváncsi cég, amelyik az információt arra használja, hogy más cégeknek kedvezzen vele. Ráadásul szinte ingyen jut az információhoz mindkettő, azáltal hogy ügyes alkalmazásokat hoztak létre. Például testre szabott reklámokat látunk a neten, mivel a Google ügyfeleinek hirdetéseit csak azoknak mutatják, akik potenciális érdeklődők. (Például örülnék, ha Gazétán csak azok látnának hüvelygombás hirdetéseket, akiket ez érdekel, de az Etarget ilyet nem tud csak úgy) Ebben nincs semmi különleges.

De ha úgy vesszük, egy sci-fiben élünk mindannyian :D

A bejegyzés trackback címe:

https://pityutanarur.blog.hu/api/trackback/id/tr943321473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása