In medias res:

A tőzsdei árfolyamok változásában elég gyakran ki lehet mutatni az aranymetszés arányait. A hipotézisem nagyon egyszerű:

1. A tőzsdei ármozgásokat emberi cselekvések okozzák

2. A tőzsdei ármozgások gyakran az aranymetszés arányait mutatják

feltételezés: Az emberek történelmében is kirajzolódnak az arany-arányok

A tőzsdén egyszerű ezeket az arányokat beazonosítani, hiszen számok vannak mindenütt. Egyik szám hogyan aránylik a másikhoz, és máris ott a fí értéke, az 1,618... A történelemben viszont az aktuális állapotot nem lehet számszerűsíteni, mint egy árfolyamot, így aztán éveken át nem is foglalkoztatott tovább. Most viszont találtam egy érdekes dolgot. A tőzsdén egy befektető azt nézi, hogy az aktuális árfolyamváltozás hol fordulhat meg a közeljövőben. Ennek érdekében szokták azt csinálni, hogy az előző mélypont és a legutóbbi csúcspont közti "távolságot", azaz árfolyamkülönbséget az aranymetszés arányai szerint felosztják. 23,6%, 38,2%, 50%, 61,8%, stb. Így különféle feltételes árfolyam-értékeket kapnak, amiket ha elér az áru, valamilyen irányú fordulatra számítanak. Ez az a módszer, amit a történelemmel nem lehet elvégezni. Tehát például azt, hogy ha a politika elkorcsosulása eléri a legutóbbi mélypont és csúcspont közötti különbség 23,6%-os szintjét, akkor forradalom lesz, és pozitív vagy negatív irányba drasztikus változások mennek végbe.

Ugyanakkor még 4-5 féle aranymetszős művelet van gyakorlatban a tőzsdén, és ezek között van egy, amit a történelemre is rá lehet húzni: a fibonacci-időzónák. Ez nagyon egyszerű dolog: az a gondolat áll mögötte, hogy az árfolyamok jelentős mértékben arányos időközönként változnak meg. 1:1:2:3:5:8:13:21:34:stb. arányok szerint (ezek a fibonacci-számok) Nem azt állapítja meg, hogy mondjuk az arany ha eléri az 1800$-os árat, akkor valószínűleg visszafordul lefelé, hanem azt, hogy ha eljön pl. április 4-e, akkor trendforduló jöhet. Ez pedig ugye dátum, ha úgy tetszik évszám, és egyből el is végeztem egy kisebb próbaszámítást.

A lényeg persze az, hogy ki tudjuk választani a tényleges fordulópontokat, amiket arányoknak vehetünk. Mivel ez az aranymetszés a természet és annak mélyebb értelme körül forog, ezért csak próbaképpen az időszámításunk kezdőpontja és Krisztus halála közötti időt vettem alapléptéknek. Ezek alapján a következő idősort kaptam:

0 - Krisztus születése

33 - Krisztus halála

66 - Zsidók felkelése a rómaiak ellen

132 - Bar Khoba felkelése a rómaiak ellen

231 - ?

396 - A Római Birodalom kettéválása

660 - ?

1089 - László király meghódítja Szlavóniát

1782 - Az amerikai függetlenségi háború vége

2094 - ?

Megtartva a 33-as léptéket, de az 1782-es évszámot választva alapul a következő számsort kaptam:

1782 - függetlenségi háború vége

1815 - Napóleoni háborúk vége

1848 - Forradalmak Európában

1914 - Az első világháború kitörése

2013 - ?

Érdekes, nem?

A bejegyzés trackback címe:

https://pityutanarur.blog.hu/api/trackback/id/tr414340995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása