Angliában is 16 éves korig tart a tankötelezettség, ami igen meglepett.

A mekis munkatársaim egy jelentős része 16-18 éves, akik kilépve a tankötelezett korúságból, eljöttek krumplit lapátolni és húst sütni. Azt mondták, nem látták értelmét folytatni a tanulást. Az egyikük Luke, aki egyébként állatokkal szeretne foglalkozni, de az összes gazdaságban munkatapasztalatot híján elutasították, ő így kényszerült a mekibe. Várja, hogy 18 éves legyen, és mehessen önkénteskedni állatmenhelyre, hogy legyen munkatapasztalata, hogy aztán végre felvegyék egy gazdaságba.

Nyilvánvalóan ilyen céltudatos 16 éveseket képzelt maga elé Hoffmann Rózsa is, mikor Magyarországon kitalálták 16-ra levinni a tankötelezettséget. Az ő kedvükért leírom, mit láttam még Angliában.

Bármerre lépek, fű szag terjeng mindenhol. Mikor megkérdeztem az egyik 16 éves munkatársamat, hogy mennyibe kerül itt egy gramm fű (komolyan mondom, hogy csak gazdaságföldrajzi szempontból érdekelt), arról kezdett oktatni, hogy a mekiben a kamerák miatt csak becsomagolt füvet vegyek át, de ez még mindig egy olyan 16 éves volt, amelyik valamilyen oknál fogva dolgozott.

Azok a 16 évesek, aki délelőtt a városháza előtt szívják magukat szőnyeggé, azok egyáltalán nem dolgoznak, se nem járnak iskolába. Behatóbban nem tanulmányoztam a rendszert, ezek azok a dolgok, amik az utcán járva nyilvánvalóak.

Egy külön bejegyzést írok majd, mert nem akarom, hogy összemosódjon a két téma, az itteni serdülők állapotáról, mert az is beszarás.

Mikor a tankötelezettség leszállítását kitalálták, levágós volt, hogy az állami kiadásokat akarják így csökkenteni. Jelen gazdasági helyzetben az állam visszahúzódik a középfokú oktatásban, értem. Csak két dolog miatt elviselhetetlen ez az ostobaság. [zárójelben jegyzem meg, hogy az idők során az egy ember által kidolgozott reformokat ezért követte a több ember által kidolgozott reform, nem értem miért kell elfelejteni, miért alakult ki napjainkra a szakmai egyeztetés kultúrája] Az egyik az, hogy nyilvánvalóan a leghátrányosabb helyzetűek (bár ők menőnek érzik magukat, de hosszú távon hátrányos helyzetűek) fogják abbahagyni 16 évesen az iskolát, és az iskolából kimaradva leginkább csak gondot és kárt fognak okozni a társadalomban. Spórolt az állam vagy nem? A másik pedig egy alapvető átgondolatlanság: ha az állam vissza akar húzódni a középfokú oktatásban, mert nincs rá pénze, akkor miért akarja az állami uniformisba behúzni az alapítványi és alternatív iskolákat? Ha a kormány képtelen a régi színvonalat tartani, akkor magánkezdeményezések se kísérelhessék meg?

Bár az LMP-re szavaztam 2010-ben, de őszintén örültem annak, hogy a Fidesz most minden lehetőséget megkapott, hogy szuperjó országot csináljanak. Nagyjából két hétig tartott az örömöm. A gazdasági válság nem magyarázza meg azt a fafejűséget, amit -egyebek közt- az oktatásban művelnek. Nagyon remélem, hogy a mostani tüntetések addig nem maradnak abba, amíg nem csikarják ki a kormányból az együttműködést. Én addig itt tanulmányozom, itt Angliában milyen buktatók és jó megoldások vannak.

A bejegyzés trackback címe:

https://pityutanarur.blog.hu/api/trackback/id/tr914972461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása