YouTube - Nem tudom eldönteni

2013.10.15. 22:22

A YouTube videók feltöltésében két markáns aggodalom van: az egyik, hogy a számláló lefagy, a másik pedig, hogy az egész besül. Ezekkel kapcsolatban újabb tapasztalatot szereztem, de továbbra sem tudok eldönteni egy igen fontos dolgot.

A számláló lefagy 300-nál, aztán fölötte random  - ekkor történik a YouTube felülvizsgálata, hogy biztosak legyenek benne, hogy nem csalás-e a forgalomnövekedés. Ezzel kapcsolatban sok kérdés és sok válasz kering a neten, köztük egy ütött szíven engem: egy figura azt írta, hogy már egy hete 2874-en áll a számlálója, és nagyon aggódik, hogy lefagyott. A látogatottságot úgy szerezte, hogy mozgósította az ismerőseit, tehát nem csinált semmi illegálisat.

Szíven azért csapott, mert a napokban történt, hogy a húgomnak összeütöttem egy online kérdőívet a szakdolgozatához, beépített Facebook megosztás gombbal, meg más csodákkal, és pont ahogyan vártam, mostanra már eléggé lecsengett a dolog, és nagyon kevés kérdőív érkezik már be. Fontos, hogy a kérdőív jó hangulatú, és a végén a megosztás gomb megnyomása annyira csalogató, hogy az első napokban fürtökben potyogtak be a kitöltött kérdőívek az adatbázisba. Tehát amit várni lehetne, hogy exponenciálisan fog növekedni a kérdőív kitöltés száma: sok kitöltés sok megosztást hoz. Nem így történt (de szerencsére erre nem is volt szükség). Meg az is durván befolyásolja a teljesítményt, hogy a kérdőív egy meghatározott szakot végzőknek szólt.

De ennek ellenére kitartok amellett, hogy ez esetben is egy olyan jelenséget sikerült nyakon csípnem és tanulmányoznom, amikor nem begyűrűzik egy dolog, hanem lecseng. Visszatérve a 2874-en megfagyott YouTube számlálóra: nem kizárt, hogy a kutya sem nézte egy héten át a videót. 

Én múzeumot nyithatnék ilyen dolgokból, elég a Gazéta Professzorra gondolni, aminek a számlálója szintén "lefagyott". Azért fontosak ezek a tapasztalatok, mert amikor nagy sikert tervez az ember egy videónak, akkor tisztában lehet vele, hogy az idő múlásával nem törvényszerűen növekszik a videó nézettsége. Pofon egyszerű: a YouTube sem olyan hely, amit a tömegek böngészni szoktak. Már csak azért sem, mert a böngészés úgy általában leáldozott már. Tehát egy YouTube videónak ugyanannyi az esélye, mint egy blogbejegyzésnek: rákeresnek-e a témára.

Ez fölveti a kedvenc kérdésemet: az idióta keresőoptimalizálás miatt a "művészibb" megoldásokról le kell mondani, ha az ember eredményt akar. Ennek a bejegyzésnek például ha az lenne a címe, hogy "Még mindig nem értem", akkor bénábban szerepelne a Google-ben, mint így, hogy a YouTube benne van. Ugyanígy: ha a videó egy földrengés helyszínéről szól, vagy egy videoklip, akkor van esélye, hogy egy keresőszóra találatként kijön. Nem tudom mennyire közismert, hogy melegen ajánlják a keresőoptimalizálással foglalkozók, hogy a honlapok tartalmát a leggyakoribb keresőszavak alapján állítsák össze. Ez egy olyan irány, amiből semmi jó nem sülhet ki: a jól kitaposott ösvényen kívül máson nem lenne érdemes járni.

Ha például valaki videoblogot indít a YouTube-on, egyből reménytelen helyzetbe kerül, kivéve, ha olyan tematikát választ, amire jó eséllyel rákeresnek. Ennek ellenére vannak sikeres csatornák ebben a kategóriában is. Mindig meglepett a minecraft videók fantasztikus teljesítménye, miközben sosem tudtam 3 másodpercnél tovább nézni egyiket sem.

Itt jön a másik aggodalom a YouTube-bal kapcsolatban, és amit nem tudok eldönteni. Az aggodalom az, hogy mi van, ha a videó besül, és nem tud növekedni? Pont mint amivel egy Minecraft videó feltöltője szembesül. Volt egy tanítványom, aki a League of Legends béli szereplését öntötte YouTube csatornába, de csak nem lett belőle frekventált hely. Miért? Mert a kutyát sem érdekli. Amit nem tudok eldönteni, hogy vajon az ebben a műfajban elért sikerek igazi sikerek-e, vagy pedig a YouTube átverésével érték-e el.

Aki kíváncsi, hogy pontosan mire gondolok, az induljon el a Tube Increaser program mentén, és próbálon meg kilyukadni a kurrens megoldásoknál. Szeretnék hinni abban, hogy a YouTube sikerekhez egy jó műsor elég, például a DumaRagu esetében, de elég logikusnak tűnik, hogy sokat tud segíteni egy kis "technikai segítség". Nem tudom eldönteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://pityutanarur.blog.hu/api/trackback/id/tr25572733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása