"Nem tudnak ezek semmit"

2014.10.12. 00:12

Robi mesélte, hogy nézett valami tévéműsort, amiben az önkormányzati választások plakátjait dugiszálták a járókelők orra alá, és nem tudták megmondani, kinek az ocsmány képét látják. Erről eszembe jutott egy hasonló dolog, hogy megkérdeztem az osztályt, ahol most a világ nagy dolgaival foglalkozunk, hogy miért sújtotta az Unió szankciókkal Oroszországot. A válasz: néma csöndben lapított egytől egyig mindegyik a padon. Az egy dolog, hogy fölfedeztem, hogyan tudok csöndet teremteni, de egyúttal el is keseredtem.

Gondolnám, hogy a média jól végzi a dolgát, és csupa érdekességet tár elénk nap, mint nap. Ha egy hír lecsengett, többé akkor sem veszik elő, ha még egyébként folytatódik a buli: mindig friss izgalmakkal kell szolgálni. Ehhez képest nem tudok mást okolni, mint a nagy információ zajt, hogy egyszerűen be sem megy a fülükbe semmi.

Négy tanórán keresztül újra meg újra visszatértem a kérdéshez, hogy miért nem mehet magyar alma Oroszországba, és végül az ötödik órán többé-kevésbé visszabüfögték a végletekig lebutított és absztrahált láncolatot: szeparatista megmozdulások Ukrajnában - orosz beavatkozás Ukrajnában - uniós szankciók Oroszország ellen - orosz embargó az Unió ellen. Hírportált egyikük sem olvas, Facebookon néha találkoznak hírekkel, de volt öt gyerek az osztályban, akik csak akkor hallanak híreket, ha beszűrődik a szobájukba a híradó. Mindezt úgy, hogy három hete feladtam nekik, hogy olvassanak gazdasági híreket, és minden óra elején átbeszéljük ezeket. Szóval az eminens gyerek felkészül, a többi két hónapos hírekkel néha be-bepróbálkozik, egyszóval olyan szintű érdektelenséget tapasztalok a világgal kapcsolatban, hogy beszarás. Gyorsan hozzátenném, hogy az óráimon 90%-os a figyelem és az aktivitás, szóval megteszik odabent, amit kérek, de a világot úgy ahogy van leszarják. Ami a világból kell nekik, az ennyi: hogyan kell pénzt szerezni. Sőt, inkább így: pénz.

Nem állítom, hogy régen ennél jobb volt a helyzet, most mindenesetre kiderült számomra, hogy semmit nem tudnak, ami kicsit is keretbe foglalja a kárpát-medencei végnapjainkat. Visszakanyarodva a plakátos ügyhöz: bármerre mész, mindenhol ronda politikusok vicsorognak rád, de egy hónap sem elég arra, hogy megjegyezd: az a cukorfalat a fideszes jelölt, az a komoly férfi a jobbikos, az a nyomorult pedig az LMP-s.

Erről ez jut eszembe:

Pepperidge-Farm-Remembers.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://pityutanarur.blog.hu/api/trackback/id/tr836781869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása