Csalás?

2018.04.10. 11:27

Miközben nem is ez az igazi kérdés. Segített szembenézni az eredménnyel, hogy a szavazókörömben az apám is bizottsági tag volt, és megerősítette, hogy valóban a fidesz annyit kapott itt is, mint máshol, szóval léphetek tovább a következő kérdésre: miért szavaztak ennyien a fideszre?

[update: https://444.hu/2018/04/10/van-olyan-szavazokor-ahol-csak-a-fidesz-listaja-kapott-ervenyes-szavazatot]

Ez pedig egy olyan kérdés, amivel már 2014-ben szembesültünk, csak Hódmezővásárhely kifordította a világképünket. Most ezt vissza kell gereblyéznünk: ha minden plakáton az írák, hogy zöld az ég, minden google hirdetés a neten azt állítja, hogy zöld az ég, a rádióban a hírek arról szólnak, hogy zöld az ég, ha alig van tévéadó, ami nem arról beszél, hogy zöld az ég, és a facebookon is a kritizáló posztok a zöldég-hívők posztjaival vegyülnek, melyik országban nem az jönne ki eredményként, hogy zöld az ég? Még inkább igaz lenne ez, ha zöld ég helyett a lapos földet sulykolnák, elvégre a kerek földet is csak könyvekből ismerjük, a műholdfelvételek hitele hajszállal nagyobb, mint a Csillagok háborúja bolygóié. Nincs közvetlen tapasztalatunk róla, csak megtanultuk, mint egy hittételt.

- Migránsok várnak bebocsátásra a Szerb határnál, egymillió észak-afrikai. Az ellenzék lebontaná a kerítést.

- Hanyatlik a Nyugat, az egy dekadens, hitehagyott társadalom, az erőszakos muszlimok leigázzák pillanatok alatt.

Az első mondat igazságát nehéz ellenőrizni a szegény embereknek, de megkockáztatom, hogy bárkinek, aki nem látott még határátkelőt. A második mondat igazságát pedig nehéz ellenőrizni annak, aki már a kilencvenes években is így gondolta, és a nyugati kozmopolitizmussal már eleve harcban állt. Úgy érzik, hogy Nyugat világnézeti vákuumban van.

Az egyszerűbb világképű embereken kívül doktori címet viselő fiatal poltártársaink is szavaztak a fideszre, leginkább azért, mert a "liberális dili" politikai felnőttéválásuk óta szúrja a szemüket. Ők ha nyugatra mennek turistaként sem látják, hogy a keresztény Európa az újkorral a történelemkönyvek lapjaira került, hanem úgy látják, hogy a keresztény Európát "módszeresen erodálják" Nyugaton. Templomokból lakást csinálnak például. Ilyet én is láttam Bristolban, ahol egy évet éltem. Csak azt nem látják, hogy ennek egy egészséges folyamat az oka: az államélet és a személyes belső út különválik. Keresztény emberként nem az a feladat, hogy tömegeket kereszteljünk meg, hanem hogy "legyetek szentek". Az egyén csiszolgassa magát, böjtöljön, fejlődjön, elmélkedjen és cselekedeteit kontrollálja. A külső és belső világ szétválasztása Magyarországon éppúgy zajlik, vallási fogalmakkal leírva a "világ egyre csak züllik", és egyre nehezebb dolga van a keresztény embernek a világban. Szerintem ezzel semmi baj nincs, mert ezt a középkorban is tudták: nem véletlenül van tele mindenféle démonfaragvánnyal az összes gótikus katedrális külseje (külső világ), és mennyei faragványokkal a belseje. Az egyén a földi élete során zarándokúton van, viszontagságok között. De azok számára, akik a külső világot akarják megváltoztatni (és hát ki ne akarna egy jobb világban élni?), könnyen érzik úgy, hogy törvényileg kell pl. a keresztény értékrendnek érvényt szerezni. A délibáb pedig az, hogy ettől jobb lesz a világ. Nem lesz jobb a világ.

Ha a konzervatív keresztény értelmiségi nyugaton nem csak turistáskodik, hanem megpróbál állást találni, csak akkor tárul fel előtte, hogy milyen jó, mikor egy társadalom integratív. És saját maga tapasztalja, hogy attól még, hogy pörköltet főz magának, és a kinti magyarok táncházaiba jár, nem változtatja meg ezzel a célország szokásait. Akkor érti meg, hogy az iszlám ugyanúgy nem tud változtatni azon, hogy a célországban érték legyen a tolerancia. Ahogy a tolerancia erodálódik, úgy sűrűsödik az idegengyűlölet, és úgy lökődik ki a nem toleráns idegen is. Nagyon érdekes például az Erdogan-párti törökök esete Németországban. Pont olyan, mint az Orbán-párti magyarok esete Ausztriában. Haszonélvezői annak, hogy Ausztriát még csak most kezdik szétcseszni a nemzethy-populisták, szóval most még jó hely: elvileg befogadó társadalom, pörgő gazdaság ami jó fizetéseket biztosít, egyelőre még nagyvonalú szociális juttatások, stb. Németül jellemzően nem tanulnak meg rendesen, mert eszük ágában sincs beintegrálódni ("büszke magyarok"), és nagyon örülnek a jobboldali fordulatnak Ausztriában is. Azzal nem számolnak, hogy a jobboldali osztrákok éppúgy gondolkodnak mint ők, azaz: a pokolba kívánják az idegeneket. Ironikus módon ezek a magyarok leszenek az elsők, akik kilökődnek Ausztriából, szemben azokkal a magyarokkal, akik hajlandóak bizonyos fokú integrálódásra. Ennyit a nyugat hanyatlásáról és eliszlámosodásáról.

Nem kell tehát csalás ahhoz, hogy a fidesznek tekintélyes 50% összejöjjön, mert sajnos sokan még ha látnak is világot (utaznak), akkor sem látnak rá arra, hogy mik húzódnak meg a társadalom mélyén, és nem veri ki a szemüket a fideszes állítás hazugsága, hogy "a nyugat dekadens és hanyatlik, és el fog iszlámosodni". Tehát oltári nagy probléma az emberek tapasztalatlansága, és ez jó eséllyel minden társadalomban így van, csak máshol ez a tapasztalatlanság nincs tűz alá véve ilyen fidesz-féle szemérmetlen hazugságsulykolás által.

Így lehet az, hogy Észak-Koreában például nem volt még forradalom: nincs tapasztalatuk ott sem arról, hogy szemben a propagandával, máshogy vannak a dolgok.

A csalás Magyarországon az volt, amit az EBESZ a jelentésében részletesen elmagyarázott. Meg a csalás az volt, hogy az ellenzéki pártok hogyan viszonyultak ehhez az esélytelen helyzethez. A kommentszekciókban még ősszel is azon ment a diskurzus, hogy legjobb lenne bojkottot hirdetni, aztán hadd szégyenkezzen a kormány egy alacsony részvétel mellett 90%-kal megnyert választással Európában. Mert Magyarország 2010 óta tisztességtelenül működik, és itt azóta minden választás szemfényvesztés.

Jó, mindenesetre bele kell törődnünk két dologba: az egyik, hogy Orbán haláláig ez már így marad, hacsak nem ír ő is egy pragmatica sanctiot, és halála után Orbán Ráhel viszi tovább a kormányzást. A másik dolog, hogy az 50% mögötti szavazótábor valódi, akik legalább olyan eltökéltek a maguk fantom-problémáik elleni harcban, mint mi a korrupció, nepotizmus, dilettantizmus és gyűlölet elleni harcunkban.

Az ellenzéki pártok programja az kell, hogy legyen, hogy kifelé és leginkább befelé megmutassa, hogy pártállami principátusban élünk. A külföldet jobb távol tartani, mert a külföld segítő keze leginkább öngól, lásd Szapolyai János 1528-ban vagy a szíriai ellenzék 2012-ben. De a jövő egyébként sem az, hogy a pártok helyettünk megcsinálnak dolgokat: idén már megérezhettük a jövő szelét, mikor mi, a tudatos választók napirenden tartattuk a koordináció témáját a pártjainknál. Nem volt egy sikertörténet, de egy-egy pillanatra érezhettük milyen az, mikor a szavazók diktálnak. Így aztán az ellenzéki szavazóknak is tenni kell, mert már a választások másnapján okádnom kellett a gondolattól, hogy mostantól végtelenítve kell hallgatnom Gulyás Gergely szájából kifolyó trágyát (amivel az aktív szavazók immár 50%-a egyetért). A többség nem mi vagyunk, de a többség minket is magával ránt az Orbán-rendszer csapdájába. A dolgunk pedig a következő.

Orbánéknak a hatalom csak azért kell, hogy megőrzihessék/gyarapíthassák amit összeharácsoltak, ahogy 2014-18 között semmi progresszívet nem tettek, úgy ezután még kevésbé akarnak. Ez az, amit nem fogunk hagyni. Rá kell kényszerítenünk őket, hogy dolgozzanak. Rá kell kényszerítenünk őket, hogy legyen folyamatos karbantartás az utakon, hogy a tanterem plafonjáról ne peregjen a vakolat, hogy a közvilágítás ne legyen balesetveszélyes, hogy a kutyaszar legyen eltakarítva, hogy a fák meg legyenek metszve, a kórház WC-je legyen kipucolva. Tárgyi dolgok. Eddig a szellemiségért aggódtunk, nehogy ilyen vagy olyan törvény legyen, és akkor elindult az értelmiségi hímzés-hámozás-lamentálás, mit akarjunk, meg sajtótájékoztatók arról, hogy mi a felháborító. Ennek legyen vége! Ezt az országot szarul működtetik, azért akartuk a fideszt leváltani.

Maradni akartak, úgyhogy most minden ellenzéki nézzen utána, hogy ami szarul működik, azt hol lehet bepanaszolni a kormányzatnál. És folyamatosan baszogatni kell őket mindenért, amit nem végeznek el, pedig a dolguk lenne. Dolgozzanak meg a pénzükért, amit ellopnak tőlünk!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pityutanarur.blog.hu/api/trackback/id/tr4513822576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása