Powerline

2024.08.24. 21:53

Nem akarom bántani magamat, úgyhogy azt is elismerem, hogy 2 bolt eladójának sem volt fogalma a dolog működéséről, de a történet attól még visszavett az arcomból.

Szerettem volna egy wifi bővítőt venni, Magyarországon is nagy hasznomra volt. Bementem a boltba, vettem egy wifi bővítőt, otthon pedig sehogy sem tudtam működésre bírni. Újra meg újra átolvastam a telepítési útmutatót, ami 3 lépésből állt: dugd be a konnektorba, nyomd meg a gombot, élvezd az internetet. Hamar észrevettem, hogy a dobozon a "powerline" kisbetűvel van írva, tehát nem a termék neve, hanem a típusa. A boltban három dolog közül választhattam: dobozt, amiben csak egy kütyü volt, és két másik dobozt, amiben kettő-kettő volt. Nekem csak egy kellett, úgyhogy az egydarabosat vettem.

A hálózat működésre bírását késleltette, hogy tévedésemet palástolni akartam, és mindenáron azt akartam, hogy a kütyü, amit vettem, működjön magában is.

Mert a powerline technológia lényege az, hogy egy kezdőpontot bedugsz a konnektorba, és belevezeted az internetet ethernet kábellal. A házad egy másik részén pedig bedugsz egy végpontot a konnektorba, és kiveszed az internetet. Itt a rajz:

A dologra rákerestem most magyarul is, és már 3 éve rácsodálkoztak, nem újdonság. Nekem az volt, de csak miután rájöttem, hogy ez nem a megszokott antennás dolog. Nem akarom a technológiát reklámozni, de ez egy jó cucc. Először nagyjából azt gondoltam, hogy a primitív írek ragaszkodnak az egzotikus megoldásokhoz, míg a kontinens többi részén az emberek elfogadják a logikusabb módozatokat. Én nyilván egy civilizált világot képviselek a serkentő drogok hatása alatt országot kormányzó szociopata magyar messiások ellenére. Ha ez nem így lenne, akkor egy kő alatt élő, idegen országban is okoskodó gyökér lennék, szóval nem kérdés, hogy melyik állásponthoz ragaszkodtam.

De miután megértettem, hogy mi az a powerline, utána csöndben beláttam, hogy ilyen kéne nekem Bakházára is. Ősi probléma minden szalonnasütés vagy szerenád alkalmával, hogy telefonról kell működtetni a zenét, mert a wifi nem ér el az 100 méterrel arréb lévő diófa alá. Próbáljuk meg ezt Teleshop verzióban is:

Elege van abból, hogy nincs a kertjében internet? Kemény forintokat fizet azért, hogy pókok szőjék be a routerét ahelyett, hogy a diófa alatt youtube videókat nézne a vendégeivel? Idegösszeroppanást kap, hogy a 21. században könnyedén be tud dugni a hosszabbítóba egy izzósort, amit a fák lombjaira tekert, de kilenc wifi bővítő lácba állítása kell ahhoz, hogy az Origót is olvasni lehessen? Mától ennek vége! Nincs más dolga, mint bedugni egy powerline kezdőpontot a routere mellé, a 100 méteres hosszabbító végén pedig elhelyezni egy powerline végpontot, és a wifi ott fogja az ön agyhullámait teljes erővel dekadens nyugati eszmékre hangolni!

Jó, valószínűleg én voltam az egyetlen Bakházán, akinek nem volt korlátlan mobil internete, és emiatt nekem volt ez csak olyan fontos, hogy a hálózati netet hátra tudjam vinni a kertbe is, de Írországig kellett utaznom, hogy megtudjam, a városi emberek luxusproblémáira kifejlesztett megoldások között a falusiaknak is akad valami hasznosítható.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pityutanarur.blog.hu/api/trackback/id/tr8618472709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása